Πυρήνας της αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας χιλιάδων διαδηλωτών παραμένει για πέμπτη ημέρα η πλατεία Ταξίμ. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Αρίντς προσπάθησε να φανεί διαλλακτικός, ζητώντας μισή συγγνώμη από τους τραυματίες - θύματα της αστυνομικής καταστολής, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο πολίτες. Ασάφειες στην έκθεση νεκροψίας για τον δεύτερο διαδηλωτή.
Ο Μπουλέντ Αρίντς ζήτησε συγγνώμη από τους τραυματίες στις πρώτες διαδηλώσεις για το πάρκο στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, αλλά όχι από όσους τραυματίστηκαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. Ζήτησε τερματισμό των κινητοποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι ελέγχονται από «τρομοκρατικά στοιχεία».
Χαρακτήρισε λανθασμένη και άδικη την υπερβολική χρήση βίας από τους αστυνομικούς στις πρώτες διαδηλώσεις. Ανέφερε ότι προτίθεται να συναντηθεί με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας για το πάρκο στην πλατεία Ταξίμ.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από εκείνους που προκαλούν την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας στους δρόμους και προσπαθούν να εμποδίσουν την ελευθερία των ανθρώπων στους δρόμους» είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα την Τρίτη.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επιμένει στη σκληρή στάση του έναντι των διαδηλωτών, στους οποίους καταλογίζει αντιδημοκρατική συμπεριφορά και πλιάτσικο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του από το Μαρόκο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, υποστήριξε ότι ηρεμεί η κατάσταση και πως όταν επιστρέψει στη χώρα του, «τα προβλήματα θα λυθούν».
Διήμερη απεργία, σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές,πραγματοποιεί από την Τρίτη το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων στην Τουρκία. Για «κρατική τρομοκρατία» κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν η Συνομοσπονδία των Ενώσεων των Εργαζόμενων στο Δημόσιο της Τουρκίας (KESK), η οποία εκπροσωπεί περίπου 240.000 εργαζόμενους.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην Άγκυρα, όπου χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται για τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Ερντογάν.
Ερωτηματικά για το θάνατο του δεύτερου διαδηλωτή
Ο αρμόδιος εισαγγελέας δήλωσε ότι η πρώτη έκθεση της νεκροψίας στον διαδηλωτή που έχασε τη ζωή του τη νύχτα της Δευτέρας δεν επιβεβαιώνει τον θάνατό του από σφαίρα, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά το γραφείο του κυβερνήτη της Αντιόχειας.
Πρόκεται για τον 22χρονο Αμπντουλάχ Κομέρτ, μέλος της νεολαίας του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
«Η νεκροψία δεν έδειξε κανένα σημείο εισόδου ή εξόδου μιας σφαίρας πυροβόλου όπλου, ούτε κάποιο τραύμα στους εγκεφαλικούς ιστούς που να δείχνει την τροχιά» μιας σφαίρας, είπε ο εισαγγελέας. Πρόσθεσε ότι οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν κάταγμα στην κρανιακή κοιλότητα 3 επί 2,5 εκατοστών, χωρίς να μπορούν να αποφανθούν προς το παρόν για τα αίτια θανάτου του νεαρού διαδηλωτή.
Αντικυβερνητικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο Αμπντουλάχ Κομέρτ τραυματίστηκε στο κεφάλι από πυροβολισμό της αστυνομίας.
Τη Δευτέρα, ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας είχε επιβεβαιώσει τον πρώτο θάνατο διαδηλωτή. Ο 20χρονος Μεχμέτ Αϊβαλίτας σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε από ταξί στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Κυριακής.
Οι τραυματίες και οι προσαγωγές
Οι τραυματίες από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων ξεπερνούν τους 2.800, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Τουρκικός Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές τουλάχιστον 790 ανθρώπων, εκ των οποίων περίπου 500 έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Πολύ μικρότερος είναι ο κυβερνητικός απολογισμός. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ανέφερε ότι στα επεισόδια τραυματίστηκαν 244 αστυνομικοί και 64 διαδηλωτές.
Καταδίκη από την Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε τη χρήση δυσανάλογης βίας από την τουρκική αστυνομία. Απηύθυνε νέα έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ενώ τόνισε ότι ο διάλογος είναι η μόνη επιλογή και πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Διαδηλώσεις συμπαράστασης
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στοΠαρίσι σε ένδειξη συμπαράστασης στις παλλαϊκές κινητοποιήσεις στην Τουρκία και για να καταγγείλουν την δυσανάλογη αστυνομική βία με την οποία τις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν ανταποκριτές.
«Κάτω το φασιστικό καθεστώς στην Τουρκία», «Ζήτω η αντίσταση της Ταξίμ», φώναζαν υπό τον ήχο ταμπούρλων οι διαδηλωτές, στη συντριπτική πλειονότητά τους νέοι, αναφερόμενοι στην εμβληματική κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης στην οποία συγκεντρώνονται οι αντιδρώντες στα μέτρα της κυβέρνησης.
Διοργανωμένη στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας από την Συνέλευση των Πολιτών τουρκικής καταγωγής (ACORT), η διαδήλωση κατόρθωσε να συνενώσει πολλές τουρκικές, κουρδικές οργανώσεις και ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, κάτω από το κεντρικό σύνθημα «Τέρμα στην αστυνομική βία».
Συγκέντρωση συμπαράστασης στον τουρκικό λαό, με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα που σημειώνονται στη γειτονική χώρα, διοργάνωσε απόψε, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, κατά της τουρκικής κυβέρνησης και των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους. Κατέληξαν έξω από το κτίριο του τουρκικού προξενείου, στην οδό Αγίου Δημητρίου και διαλύθηκαν ειρηνικά.
Πηγές: Reuters, The Guardian, ΒΒC, ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.