Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Κάμερες στα μνημεία που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους


 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενέκρινε την τοποθέτηση καμερών σε δημόσιους χώρους που φιλοξενούν μνημεία. Στόχος να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κλοπών και των βανδαλισμών
 
Το "πράσινο φως έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την τοποθέτηση, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, καμερών προκειμένου να προστατευτούν μνημεία που είναι τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους και συχνά δέχονται βανδαλισμούς από ομάδες ατόμων ή για την αποφυγή κλοπής από άγνωστα άτομα προτομών ιστορικών προσώπων και άλλων μνημείων που είναι από μπρούτζο προκειμένου να πουληθούν ως πρώτη ύλη.
Ειδικότερα, η Αρχή έλαβε από τον Δήμο Πύργου Ηλείας την ενημέρωση για τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (κάμερας) έξω από την πλατεία του Δημαρχείου της πόλης, κατά τις νυκτερινές ώρες, η οποία εστιάζει στο Μνημείο Ηρώων που είναι στην άκρη της πλατείας.
Η ίδια κάμερα "καλύπτει" και τα μαρμάρινα παγκάκια που βρίσκονται στην ίδια πλατεία. Η οθόνη καταγραφής βρίσκεται στο γραφείο του Δημάρχου.
Ο Δήμος αποφάσισε την εγκατάσταση κάμερας, καθώς το επίμαχο Μνημείο και τα μαρμάρινα παγκάκια είχαν κατ΄ επανάληψη δεχθεί βανδαλισμούς, παρά τις περιπολίες τόσο της Αστυνομίας, όσο και της Δημοτικής Αστυνομίας. Ακόμη, ο Δήμος αναφέρει σε σχετικό έγγραφό του, ότι τα μνημεία και οι χώροι προστασίας που χρίζουν προστασίας είναι το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, το σιντριβάνι του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου, η προτομή του Μητροπολίτη Ωλέτης Φιλάρετου, οι ορθομαρμαρώσεις της πλατείας και τα επίμαχα μαρμάρινα παγκάκια.
Το σκεπτικό της απόφασης
Η Αρχή υπογραμμίζει στην υπ΄ αριθμ. 59/2013 απόφασή της ότι σύμφωνα με την νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα δεδομένα που μπορεί να συλλέγουν οι κάμερες πρέπει να μην είναι περισσότερα από όσα είναι αναγκαία για την εκπλήρωση του σκοπού της και να μην θίγονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων που βρίσκονται στο χώρο που επιτηρεί η κάμερα και ιδίως «να μην παραβιάζεται αυτό το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως νόμιμη προσδοκία κάποιου βαθμού προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε κάποιο χώρο».
Σύμφωνα με την Αρχή, τα Μνημεία αποτελούν αγαθά που χρήζουν ειδικής προστασίας λόγω της ιστορικής και καλλιτεχνικής τους σημασίας και συνακόλουθα "η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς" καθιστούν επιτρεπτή τη χρήση συστήματος βιντεοσκόπησης των μνημείων. Παράλληλα όμως, η Αρχή υπογραμμίζει ότι "το πεδίο λήψης των καμερών θα πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στα υπό προστασία μνημεία χωρίς να λαμβάνει εικόνα από παρακείμενους χώρους της πλατείας", όπως είναι π.χ. τα μαρμάρινα παγκάκια.
Κατόπιν αυτών, η Αρχή κατέληξε ότι "η κάμερα θα τοποθετηθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στα υπό προστασία μνημεία", ενώ οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα πρέπει να είναι γνωστοί μόνο σε συγκεκριμένο άτομο που θα οριστεί ως υπεύθυνος ασφαλείας και η πρόσβαση στα δεδομένα της εικόνας θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που έχει υπάρξει συμβάν βανδαλισμού και κατόπιν σχετικής έγγραφης εντολής του δημάρχου.
Τέλος, ένα μέλος της Αρχής διατύπωσε αντίθετη άποψη, δηλαδή, ότι δεν μπορεί να γίνει η τοποθέτηση καμερών.

(Πηγή: ΑΠΕ)
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs