Με γερμανική εντολή ξηλώνεται σιγά-σιγά το πλαίσιο λειτουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM). Η
διαδικασία αλλά και οι όροι παρέμβασης αναμένεται να αλλάξουν, καθώς οι σκληροπυρηνικές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, θεωρούν ότι οι διασώσεις τύπου Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Οι απόρρητες εκθέσεις τόσο της ΕΚΤ όσο και της Κομισιόν δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό αργά ή γρήγορα
η Ισπανία και η Ιταλία να χρειαστούν δανειακές συμβάσεις. Όμως οι χώρες των «ΑΑΑ», και ιδιαίτερα το Βερολίνο, μηχανεύονται λύσεις οι οποίες δεν θα επικεντρώνονται στα κονδύλια που έχει ήδη διαθέσιμα για τον μηχανισμό διάσωσης. Να σημειωθεί εδώ ότι ο μηχανισμός λειτουργεί με εγγυήσεις και δεσμεύσεις από τις χώρες-μέλη για αύξηση των κονδυλίων, καθώς πριν από περίπου έναν χρόνο η Γερμανία είπε ένα μεγάλο «nein» στις προτάσεις για ενίσχυση των διαθέσιμων κονδυλίων σε ρευστό.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day,
οι διασώσεις θα επιβαρύνουν πλέον ως επί το πλείστον τις κυβερνήσεις και τους καταθέτες των τραπεζών.
Όσα επιπλέον κονδύλια διοχετευθούν μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών θα συνοδεύονται από δρακόντεια μέτρα λιτότητας και ρυθμίσεις που οδηγούν σε άρση της εθνικής κυριαρχίας.
Το
παράδειγμα της Κύπρου ως «test ballon» θα κληθούν να συζητήσουν αύριο και μεθαύριο οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης και της Ε.Ε., παρουσία όλων των κεντρικών τραπεζιτών. Η έκθεση της Κομισιόν για τις τραπεζικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να τεθεί πρώτη στην ατζέντα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το γνωστό bail in για καταθέσεις άνω των 100.000 και άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Το σχέδιο εκπονεί εδώ και έναν περίπου χρόνο η Κομισιόν, δεν είναι δηλαδή κάτι εντελώς καινούριο. Θα αφορά
όλες τις χώρες της Ε.Ε. από τον Ιανουάριο του 2015, εκτός από τις χώρες που είναι ήδη σε μνημόνιο. Οι τελευταίες είναι ήδη εξαρτημένες από τους δανειστές τους, οι οποίοι, όπως έχει γίνει ξεκάθαρο, μπορούν να θέσουν στο τραπέζι ακόμα και ακραίες λύσεις για τις χώρες που χρηματοδοτούν.
Μένει να προσδιοριστεί εάν στην τελική απόφαση θα γράφεται ξεκάθαρα ότι
διασφαλίζονται οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, όπως είναι η επίσημη δέσμευση του συμβουλίου της Ε.Ε. Βεβαίως η εμπειρία της κρίσης μας δείχνει συνεχώς ότι τα πράγματα και οι εκάστοτε αποφάσεις μεταβάλλονται ανάλογα με τις πολιτικές και τις οικονομικές βλέψεις του Βορρά.
Ένα άλλο μέρος του γερμανικού σχεδίου έχει να κάνει με τη
συμμετοχή σε ποσοστό 10-20% της κάθε κυβέρνησης που θα καλείται να ανακεφαλαιοποιήσει προβληματικές της τράπεζες μέσα από τον ESM.
Με άλλα λόγια, οι φορολογούμενοι πολίτες θα καλούνται εκ νέου να πληρώνουν το τίμημα από πολιτικές που βασίστηκαν στο αποτυχημένο πακέτο λιτότητας διαρκείας το οποίο εφαρμόζεται ως σήμερα.
Το
ξήλωμα του ESM ως μηχανισμού διάσωσης έχει θορυβήσει ιδιαίτερα το ΔΝΤ κι η Κριστίν Λαγκάρντ διαμηνύει στο Βερολίνο ότι πρέπει να σταματήσει να υπονομεύει τη λειτουργία του.
Τι συμβαίνει με την Ελλάδα
Το μήνυμα ελήφθη από την Αθήνα ότι
μόνο με θαύμα θα γλιτώσει νέα δημοσιονομικά μέτρα τον Ιούνιο. Το επικοινωνιακό παιχνίδι που εξελίσσεται την τελευταία εβδομάδα δεν αντανακλά το τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Όπως πρώτα είχε γράψει το euro2day η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού του Ιουνίου τα δεδομένα οδηγούν σε
νέες περικοπές στην υγεία και στην εργασία (συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού), ενώ ανοικτός είναι ο κίνδυνος να χάσει τη διαχείριση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, όπως έχει προειδοποιήσει το ΔΝΤ σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αποκλίσεις από τους στόχους. Η πορεία των εσόδων προβληματίζει και απειλεί να βγάλει εκτός στόχου τον προϋπολογισμό.
Όπως μας μετέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης, όσα ακούγονται για σκλήρυνση της στάσης της τρόικας στις διαπραγματεύσεις σχετίζονται περισσότερο με τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. «Η Ελλάδα καλείται απλώς να υλοποιήσει αυτά στα οποία έχει δεσμευθεί, συμπεριλαμβανομένων και των απολύσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/770328/Article.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.