Η διαβόητη έκθεση της ΕΚΤ, που βγάζει τους Γερμανούς φτωχότερους από τους Ευρωπαίους του Νότου, δεν άργησε να τροφοδοτήσει την προπαγάνδα.


Το περιοδικό Spiegel έσπευσε να κυκλοφορήσει με εξώφυλλο έναν στερεοτυπικό χωρικό του Νότου, καβάλα σε γαϊδούρι. Γύρω του έχει κοφίνια που ξεχειλίζουν ευρώ και κρατά ομπρέλα με τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τίτλος του δημοσιεύματος: «Το ψέμα της φτώχιας».
Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine» κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ώστε να εγκριθεί πρώτο το Μνημόνιο της Κύπρου, μομφή την οποία αρνείται η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό είναι δυο φορές πιο πλούσιο από το μέσο γερμανικό και το μέσο κυπριακό… τέσσερις φορές!
Ωστόσο, οι New York Times κάνουν αναφορά σε ορισμένες αλήθειες που «χαλάνε» το τευτονικό αφήγημα. Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως
εν μέσω όλης αυτής της αντιπαράθεσης χάθηκε η επισήμανση των συγγραφέων της μελέτης ότι για πολλούς λόγους τα στοιχεία τους δεν πρέπει να ληφθούν τοις μετρητοίς: Ορισμένα από τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν πριν από το 2008, δηλαδή πριν βυθιστεί ο ευρωπαϊκός Νότος στην κρίση και στην ύφεση. Επιπλέον, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι τα νοικοκυριά στο Νότο έχουν περισσότερα μέλη.
Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε δεν αφορά στο εισόδημα, αλλά στην αξία των ακινήτων και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων (η ιδιοκατοίκηση είναι πολύ πιο διαδεδομένη στη Μεσόγειο από το Βορρά). Με βάση το μέσο εισόδημα, οι Γερμανοί είναι καταφανώς πλουσιότεροι από τους Νότιους.
Η Λουκρέτσια Ράιχλιν, καθηγήτρια οικονομικών στο London Business School και υπεύθυνη για την έρευνα, την υπερασπίζεται αλλά προειδοποιεί ότι η αύξηση των φόρων σε χώρες που διέρχονται κρίση όπως η Ιταλία και η Ισπανία μπορεί να πλήξει τη Γερμανία, καθώς οι λαοί αυτοί δεν θα έχουν χρήματα για να αγοράσουν τα γερμανικά προϊόντα.
Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι η έκθεση αποκαλύπτει ακόμη κάτι: Την ανισότητα στη Γερμανία. Όπως σημειώνουν οι New York Times, μπορεί η ακραία φτώχεια να είναι σπάνια, εκατομμύρια Γερμανοί όμως ζουν σε φτωχικά σπίτια, παίρνουν το μετρό για να πάνε στη δουλειά τους και κάνουν τα ψώνια τους στο Aldi, τη λαϊκή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Την ίδια στιγμή που πόλεις όπως το Μόναχο και το Αμβούργο είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη, η πρώην ανατολική Γερμανία προσπαθεί με δυσκολία να τα βγάλει πέρα. Το εισόδημα των Ανατολικογερμανών παραμένει 20% χαμηλότερο από εκείνο των κατοίκων της πάλαι ποτέ Δυτικής Γερμανίας.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, εξώφυλλα όπως εκείνο του Spiegel, που απευθύνονται στο θυμικό των «ριγμένων» του γερμανικού θαύματος, αποτελούν και μια βολική δικαιολογία για την ψαλίδα που παραμένει ανοιχτή, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά την πτώση του Τείχους.
spiegel