Εντείνονται οι διεργασίες για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από τα στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Αύριο διοργανώνεται σύσκεψη υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.


Η μυστική συνάντηση, που αποκαλύπτει κατ’ αποκλειστικότητα το matrix24.gr, θα γίνει αύριο, στο ξενοδοχείο Stanley στην πλατεία Καραϊσκάκη, στις 11 το πρωί. Πρωταγωνιστές της νέας κίνησης είναι στελέχη που ανήκαν (ή ανήκουν ακόμη) στο «Αριστερό Δίκτυο» της ΔΗΜΑΡ, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη αποχωρήσει –ή διαγραφεί- από το κόμμα, διαφωνώντας με την στήριξη του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση Σαμαρά.
«Ορφανή η μεταρρυθμιστική Αριστερά»
Τα εν λόγω στελέχη, όπως τονίζουν στην πρόσκληση που διένειμαν για την αυριανή, μυστική, σύσκεψη, με τίτλο « Να συζητήσουμε για το σήμερα και το αύριο», ξεκαθαρίζουν ότι αποχωρούν από τη ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζοντας ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων 9 μηνών καθιστούν ξεκάθαρο ότι το εγχείρημα της ανανεωτικής μεταρρυθμιστικής Αριστεράς δεν μπορεί να υποστηριχθεί πλέον από τη ΔΗΜΑΡ». Μάλιστα, χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο εγχείρημα «ορφανό» και καταλογίζουν στη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη την ευθύνη για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. «Η συνεχιζόμενη παραμονή της στην «συγκυβέρνηση» την καθιστά (σ.σ. τη ΔΗΜΑΡ) απολύτως συνυπεύθυνη για την ασκούμενη πολιτική, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά στο σύνολο του εργασιακού και κοινωνικού τομέα», υπογραμμίζουν οι αποχωρήσαντες από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, για να προσθέσουν πως «δεν υπάρχει δυνατότητα ανατροπής των σημερινών επιλογών της ΔΗΜΑΡ, μέσα από συντεταγμένες εσωκομματικές διαδικασίες». Μ’ άλλα λόγια, ανακοινώνουν την οριστική αποχώρησή τους από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη και, σε άλλο σημείο της πρόσκλησης, αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους για συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα. «Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε σε μια νέα προσπάθεια για την πολιτική έκφραση της δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Καλούμε, σε σύσκεψη όσους επιθυμούν να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή, την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 11:00 π.μ. στο ξενοδοχείο Stanley (πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα), για να συζητήσουμε τη συγκρότηση μιας πολιτικής κίνησης που υπηρετεί τους παραπάνω στόχους», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά στην πρόσκληση προς τους πολιτικούς φίλους τους.
Και νυν βουλευτές
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των πρωταγωνιστών της νέας πρωτοβουλίας, διακρίνονται εν ενεργεία βουλευτές, όπως ο Πάρις Μουτσινάς (Μαγνησίας) και Οδυσσέας Βουδούρης (Β’ Αθήνας) οι οποίοι ετέθησαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ από τον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη. Επίσης, στη νέα πολιτική κίνηση συμμετέχουν προβεβλημένα στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς, όπως ο Στέφανος Μπαγεώργος και ο Ανδρέας Νεφελούδης, τα οποία αποχώρησαν πρόσφατα από τη ΔΗΜΑΡ, καταγγέλλοντας τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Σαμαρά. Επίσης, στην πολιτική πρωτοβουλία μετέχουν και άλλα στελέχη του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, όπως οι δύο πρώην γραμματείς της Οργάνωσης Τρικάλων που αποχώρησαν (Θανάσης Ζαχαρόπουλος, Γιάννης Κεμανίδης), ο πρώην βουλευτής Θόδωρος Σπαθής και μια σειρά στελεχών από όλη την Ελλάδα.
Η πρόσκληση-διακήρυξη των αποχωρησάντων από τη ΔΗΜΑΡ έχει ως εξής:
«Να συζητήσουμε για το σήμερα και το αύριο!
Οι εξελίξεις των τελευταίων 9 μηνών καθιστούν ξεκάθαρο ότι το εγχείρημα της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής αριστεράς, που ξεκίνησε με την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεν μπορεί πλέον να υποστηριχθεί από το κόμμα αυτό όπως εξελίχθηκε.
Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση Σαμαρά, σε συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την οδηγεί σε πλήρη υιοθέτηση των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και σε πλήρη ανατροπή των προεκλογικών και προγραμματικών εξαγγελιών της. Η συνεχιζόμενη παραμονή της στην «συγκυβέρνηση» την καθιστά απολύτως συνυπεύθυνη για την ασκούμενη πολιτική, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά στο σύνολο του εργασιακού και κοινωνικού τομέα. Με ιδιαίτερο δεδομένο ότι αυτή η πολιτική έχει έντονη τη σφραγίδα της ΝΔ και μάλιστα της πιο ακραίας εκδοχής της.
Αυτός ο δρόμος είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, από τις εκλογές και μετά, ένα σημαντικό μέρος των μελών και οπαδών της ΔΗΜΑΡ, διατύπωσε τη διαφωνία του με την πολιτική της. Αποχωρήσεις, διαγραφές, αδρανοποιήσεις ή προσπάθειες συγκρότησης εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν και είναι στην ημερήσια διάταξη.
Βαθειά πεποίθησή μας είναι, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανατροπής των σημερινών επιλογών της ΔΗΜΑΡ, μέσα από συντεταγμένες εσωκομματικές διαδικασίες. Το εγχείρημα της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής αριστεράς έχει μείνει ορφανό. Συνεπώς, το δίλημμα που αντιμετωπίζουν, όλοι όσοι συμμερίζονται αυτές τις εκτιμήσεις, είναι είτε η πολιτική αποστασιοποίηση, είτε μια νέα προσπάθεια συλλογικής πολιτικής έκφρασης.
Πιστεύουμε βαθιά πως η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, ένα δυνατό πολιτικό πόλο που θα εργαστεί για μια ευρεία συμμαχία των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, η οποία θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση στην τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια νέα πορεία, που εκφράζεται από την απαίτηση «πρώτα η κοινωνία» και την ουσιαστική προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποσυρθούμε από την πολιτική, ούτε να ακυρώσουμε την προσωπική μας πολιτική διαδρομή, στο όνομα οποιουδήποτε ανταλλάγματος. Αντίθετα, θέλουμε να συναντηθούμε με όλους τους συνεπείς αγωνιστές της αριστεράς, αλλά και με πολίτες διαφορετικής πολιτικής προέλευσης, που μοιράζονται τις αγωνίες και τις ελπίδες μας, που αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα της ασκούμενης πολιτικής και που δεν εκφράζονται από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα. Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε ώστε να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα η αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική και πατριωτική διέξοδος από τη κρίση.
Με αυτές τις σκέψεις, όσοι υπογράφουμε, πρώην στελέχη, βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, πιστοί στην αξία της συλλογικής δράσης, δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε σε μια νέα προσπάθεια για την πολιτική έκφραση της δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Καλούμε, σε σύσκεψη όσους επιθυμούν να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή, την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 11:00 π.μ. στο ξενοδοχείο Stanley (πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα), για να συζητήσουμε τη συγκρότηση μιας πολιτικής κίνησης που υπηρετεί τους παραπάνω στόχους.
Αργυρόπουλος Αργύρης Πρώην μέλος Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης
Βουδούρης Οδυσσέας Βουλευτής Β’ Αθήνας
Γαρδικλής Στέργιος Υποψήφιος βουλευτής Νομού Μαγνησίας
Ζαχαρόπουλος Θανάσης Πρώην μέλος της ΚΕ – Γραμματέας Θεσσαλίας
Ιντζίδης Βαγγέλης Πρώην μέλος του Τμήματος Παιδείας
Καραγιάννης Γιάννης Υποψήφιος βουλευτής Νομού Καστοριάς
Κασαπίδης Μίμης Πρώην γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας
Κασαπίδης Στέφανος Πρώην μέλος της ΚΕ – Γραμματέας ΝΕ Πειραιά
Κατσάρας Στέφανος Υποψήφιος βουλευτής Νομού Καρδίτσας
Κατσιάνης Σάκης Πρώην γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών
Κεμανίδης Γιάννης Πρώην γραμματέας ΝΕ Τρικάλων
Μαχιμάρη Έφη Υποψήφια βουλευτής Νομού Φθιώτιδας
Μουτσινάς Πάρις Βουλευτής Μαγνησίας
Μπαγεώργος Στέφανος Πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής
Νεφελούδης Ανδρέας Πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής
Παπαχρήστος Ορέστης Υποψήφιος Ν. Μαγνησίας – Αντιδήμαρχος Αλοννήσου
Σπαθής Θεόδωρος Υποψήφιος βουλευτής Νομού Τρικάλων – πρώην βουλευτής
Τάπραντζη-Κοίλια Τζένη Δημοτική Σύμβουλος Δ. Καραϊσκάκη (Άρτα)
Φανουράκης Μιχάλης Πρώην μέλος ΝΕ και Γραφείου Β’ Αθήνας
Χαλκιόπουλος Γιάννης Πρώην μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας»

http://www.matrix24.gr/