Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Η μισή κυβέρνηση συνοδεύει τον Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη - 20 διμερείς συμφωνίες στη σκιά της ΑΟΖ



Θα υπογραφούν πρωτόκολλα, μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίες σε θέματα χαμηλής -και όχι σκληρής- πολιτικής

Συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα και της σημερινής, δεύτερης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, μετά την πρώτη πανηγυρική στην Αθήνα πριν από τρία χρόνια.
Συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν στο Κατάρ. Φωτο: ΑΜΠΕΣυνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν στο Κατάρ. Φωτο: ΑΜΠΕΟ κ. Σαμαράς ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Κατάρ. Οι δύο πρωθυπουργοί θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα καλής γειτονίας, οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Στις 9.45 σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ και στις 11.00 με τον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν με τον οποίο θα συζητήσει όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι συναντήσεις γίνονται στην ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι ρηματικές διακοινώσεις των δύο χωρών στον ΟΗΕ τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν, στις 12.00 το μεσημέρι, στην συνεδρίαση του Συμβουλίου, στο οποίο θα μετέχουν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες και θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμφωνιών και κοινές δηλώσεις, στις 13.00 το μεσημέρι.
Κατά τις σημερινές επαφές θα υπογραφούν περίπου 20 συμφωνίες, πρωτόκολλα και μνημόνια σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών στις δύο χώρες. Οι συμφωνίες θα αφορούν τους τομείς των μεταφορών, της υγείας, του τουρισμού, της μετανάστευσης, ενώ θα υπογραφούν πρωτόκολλα μεταξύ των δύο γενικών γραμματειών Τύπου, των δύο ινστιτούτων μετρολογίας και μεταξύ της ΕΡΤ και της αντίστοιχης ΤΡΤ.
Στο πλαίσιο αυτό των κοινών συμφωνιών, θα υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της ναυτιλίας μεταξύ των δύο υπουργών για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ ναυτιλιακών εταιριών καθώς και της συνεργασίας στην ναυτική εκπαίδευση και στον θαλάσσιο Τουρισμό. Μνημόνιο όμως θα υπογραφεί και για την περαιτέρω συνεργασία στον τουριστικό τομέα όπου ήδη οι αφίξεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την απλοποίηση των διαδικασιών για την χορήγηση βίζας.
Συμφωνίες θα υπογραφούν και για τις ανταλλαγές και συνεργασία στον τομέα της Υγείας, στον τομέα του Αθλητισμού και στον τομέα του Πολιτισμού. Κοινή δήλωση θα υπάρξει μεταξύ του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα, αφού ο μεγάλος αριθμός των παράνομων μεταναστών φθάνει στην χώρα μας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ή από τα τουρκικά παράλια, ενώ παράλληλα η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει παλαιότερη συμφωνία των δύο χωρών για επαναπροώθηση.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση στην Συρία που αυξάνει τις μεταναστευτικές πιέσεις στις δύο χώρες, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όπου είναι δεδομένη η θετική στάση της χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, μεταξύ των οποίων και το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών της στα κυπριακά μέσα.
Μετά τις κοινές δηλώσεις, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν 100 ελληνικές και 200 τουρκικές επιχειρήσεις, που θα αναζητήσουν πεδίο συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, των κατασκευών, της πληροφορικής, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και σε κοινοπραξίες για την αγορά των Βαλκανίων.
Ο Τ. Ερντογάν, την Κυριακή, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ δήλωσε: «Στις συνομιλίες μας με την ελληνική κυβέρνηση θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το πώς θα πορευτούμε στο εξής». Και ανέφερε ότι στη συνάντηση θα εξεταστεί ένα σύνολο θεμάτων: τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, διμερών σχέσεων και θέματα ΝΑΤΟ, προσθέτοντας: «Θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση στη συνεργασία μας με την Ελλάδα την οποία χαρακτηρίζουμε στρατηγική, να μην υπάρχει εφεξής μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισκέπτεται την Τουρκία, συνοδεία πολυμελούς ομάδας υπουργών, με την ατζέντα των συνομιλιών να επικεντρώνεται σε θέματα καλής γειτονίας και συνεργασίας, ενώ θα υπογραφούν και διμερείς συμφωνίες.  
Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας, Γεωργίας κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας κ. Κωστής Μουσουρούλης καθώς επίσης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα, περιλαμβάνει επίσκεψη στο Φανάρι στις 16.30 και συνάντηση με τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs