Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τα άλυτα μυστήριο της λίστας Λαγκάρντ




Ποιος «πείραξε» τη λίστα στις 4 Αυγούστου 2010, όταν έγινε η «τελευταία τροποποίηση»; Τι κρύβουν οι αντιφάσεις στις καταθέσεις των πρωταγωνιστών σχετικά με τις ημερομηνίες; Μήπως υπήρχε και δεύτερη λίστα που είχε διακινηθεί από την ΕΥΠ;

Του Χάρη Ιωάννου

Σε ημερομηνία–κλειδί για το ξετύλιγμα του «μίτου της Αριάδνης» σχετικά με το πότε και από ποιον πειράχτηκε η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ εξελίσσεται η 4η Αυγούστου 2010, ημέρα κατά την οποία τα ηλεκτρονικά αρχεία εμφανίζουν «τροποποίηση». Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται και για τον χρόνο και τον τρόπο που έφτασε η λίστα στα χέρια του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου το 2010, καθώς οι μαρτυρίες είναι αντικρουόμενες.

Στο έγγραφο της δικογραφίας που παρουσίασε η «Εφ.Συν.» στις 19.1.2013, περιλαμβάνεται μια εκτύπωση του φακέλου της λίστας των αρχείων Excel από υπολογιστή (print screen) με τρεις ημερομηνίες: Ημ/νία αντιγραφής 8.7.2011 (αντιγραφή από Ι. Διώτη), Ημ/νία δημιουργίας περιεχομένου 15.4.2009 (πιθανόν από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών) και ημερομηνίες «τελευταίας αποθήκευσης» και «τροποποίησης» 4.8.2010. Οι τελευταίες παρουσιάζουν μία ώρα ακριβώς διαφορά μεταξύ τους (πιθανόν η διάρκεια της «επεξεργασίας» τους), ενώ είναι προφανές ότι έχουν γίνει από κάποιο χέρι, καθώς το κάθε αρχείο excel έχει διαφορετική ώρα «τροποποίησης».

Το ίδιο συμβαίνει και με τη λίστα που δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2012 ο Κ. Βαξεβάνης στο περιοδικό «Hot Doc», ο οποίος μάλιστα σημειώνει ότι τα δικά του αρχεία έχουν και ελαφρά τροποποιημένο όνομα από τα original.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι ημερομηνίες τροποποίησης των αρχείων μπορούν να «αλλάξουν», εάν κάποιος το επιθυμεί, όμως ακόμη και αυτό το σενάριο προϋποθέτει κάποιον που να έχει το κίνητρο και τη γνώση να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο ποιος είχε στα χέρια του τη λίστα τον Αύγουστο του 2010.

Το αλαλούμ με τις ημερομηνίες

Η αρχική εκδοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως προκύπτει από την πρώτη του ανακοίνωση για την υπόθεση (27.9.2012), είναι πως «προς τα τέλη του 2010 ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία από τη Γαλλίδα ομόλογό μου Κριστίν Λαγκάρντ στοιχεία για Ελληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες». Το ίδιο επισημαίνει και σε δεύτερη ανακοίνωσή του στις 9.10.2012.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τ. Νεράτζη στις αρχές Οκτώβρη 2012, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος κάνει λόγο για «ηλεκτρονικό υλικό που είχε δοθεί ατύπως την άνοιξη του 2010 από τη Γαλλία στην Ελλάδα».

Στην κατάθεσή του ο κ. Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών (24.10.2012), επεσήμανε πως «στις αρχές καλοκαιριού του 2010 πληροφορήθηκα από τον τότε Διοικητή της ΕΥΠ ότι σε συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του έγινε αναφορά στην κατοχή από τις γαλλικές αρχές στοιχείων καταθετών σε ελβετική τράπεζα, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και Ελληνες» και προσέθετε πως η παραλαβή έγινε τον Οκτώβριο.

Διαφορετική εκδοχή δίνει ο Βενιζέλος στη δική του κατάθεση στη Βουλή (11.10.2012): «Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε στη διάθεσή του επί πολλούς μήνες το υλικό αυτό από την άνοιξη του 2010, όπως μου ανέφερε τηλεφωνικά προ ολίγων ημερών ο κ. Μπίκας, πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και όπως είπε δημόσια». Μάλιστα, κάνει λόγο για διάστημα 16 μηνών που είχε τη λίστα ο κ. Παπακωνσταντίνου πριν την παραδώσει στον Ι. Διώτη τον Ιούνιο του 2011 (άρα από την άνοιξη του 2010).

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού λαμβάνει από συνεργάτη του ένα σημείωμα, ανασκευάζει: «Να διευκρινίσω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι ο κ. Μπίκας μού είπε ότι την άνοιξη του 2010 έκανε τις συνεννοήσεις. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει πει ότι έλαβε στα χέρια του το υλικό στα τέλη του 2010. Εγώ αναφέρθηκα στην άνοιξη του 2010 ως εποχή συνεννοήσεων, αν έχει μεσολαβήσει διάστημα μεταξύ συνεννοήσεων και παραλαβής, δεν το ξέρω, θα σας το πει ο κ. Παπακωνσταντίνου». Το γεγονός αντιλαμβάνεται μόνο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία θέτει το θέμα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων εντός της συνεδρίασης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με έγγραφό του στη Βουλή προς τον βουλευτή Ν. Νικολόπουλο στις 25.12.2012 δίνει μια ακόμη διαφορετική ημερομηνία: «Τον Σεπτέμβριο 2010 διακινήθηκε ατύπως μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι κλειστός φάκελος, άνευ διαβιβαστικού εγγράφου, από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών προς τον τότε υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν δύναται να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο του φακέλου». Σημειώνεται ότι στις 7.9.2010 η σκυτάλη του υπουργού Εξωτερικών περνάει από τον Γ. Παπανδρέου στον Δ. Δρούτσα.

Ο φάκελος από το Παρίσι 

Η διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, Χρυσή Χατζή, στην κατάθεσή της στον εισαγγελέα Πεπόνη στις 8.1.2013, κάνει λόγο για Οκτώβριο: «Τον Οκτώβριο του 2010, δεν ενθυμούμαι ακριβή ημερομηνία, με ειδοποίησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έλειπε από το γραφείο να παραλάβω ένα εμπιστευτικό φάκελο για λογαριασμό του, προερχόμενο από την πρεσβεία μας στη Γαλλία. Πράγματι διπλωμάτης από την πρεσβεία μας στο Παρίσι ήλθε στο γραφείο μου, προερχόμενος κατ” ευθείαν από το αεροδρόμιο όπως δήλωσε και μου ενεχείρισε έναν κλειστό φάκελο εμπιστευτικό για τα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν ενθυμούμαι το όνομα του προσώπου αυτού. Μόλις επέστρεψε στο γραφείο ο κ. Παπακωνσταντίνου, του παρέδωσα τον φάκελο, χωρίς να τον ανοίξω. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μού είπε πως «είναι στοιχεία που περιμένω για καταθέσεις στο εξωτερικό»».

Η τελευταία εκδοχή περί παραλαβής τον Οκτώβριο του 2010 υιοθετείται πλέον τόσο από τον Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και από τον Ε. Βενιζέλο.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο περνούν την πόρτα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, για να καταθέσουν, ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μ. Σφακιανάκης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας και ο νυν πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνης.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs