Subscribe Twitter Twitter

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Τα μυστικά της λίστας Lagarde και η περίεργη σιωπή των... αρχών


Λίστα Λαγκάρντ: Σε τρία αρχεία με τρία νέα ονόματα και ένα που ερευνάται η διαφορά


Του Παναγιώτη Στάθη
Τελικά αλλοιώθηκε ή όχι; Με αυτό το ερώτημα κοιμήθηκαν και με αυτό ξύπνησαν σήμερα το πρωί οι πολίτες αυτής της χώρας που εναγωνίως αναζητούσαν πληροφορίες για το περιεχόμενο της πρωτότυπης λίστας Lagarde και βέβαια για τις τυχόν διαφοροποιήσεις της με την πρώτη λίστα. Πληροφορίες από επίσημες πηγές και όχι βέβαια τις διαρροές που απλώς έριχναν νερό στο μύλο της σεναριολογίας.

Το Capital.gr δημοσιοποίησε με ψυχραιμία και κρατώντας αποστάσεις τις πληροφορίες που διασταύρωσε από έγκυρες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η νέα λίστα περιέχει επιπλέον τρία ή παραπάνω αρχεία στα οποία ενδέχεται να περιέχονται ονόματα ενός ή περισσοτέρων συνδικαιούχων, ποσά και κινήσεις λογαριασμών. Η πληροφόρηση αυτή όμως θα έπρεπε να είναι επίσημη και τέτοια ελπίζουμε να υπάρξει στη διάρκεια της ημέρας, όπως οφείλουν να πράξουν οι αρχές προς όφελος των πολιτών της χώρας.  Κι αυτό γιατί ο τρόπος με τον οποίο το περιεχόμενο του διαβιβαστικού που συνοδεύει τη λίστα φυλάσσεται, ως επτασφράγιστο μυστικό, αναζωπυρώνει τις συζητήσεις και δημιουργεί νέες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Τι βρήκαν 
Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες αφού μιλούν μεν για την ύπαρξη δυο ή τριών επιπλέον αρχείων που δημιουργούν την αίσθηση αναντιστοιχίας χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως τη δεδομένη στιγμή μπορεί κάποιος να πει με σαφήνεια ότι υπήρξε αλλοίωση της αρχικής λίστας.  Φέρεται μάλιστα να υπάρχουν περιπτώσεις δικαιούχων ενός λογαριασμού όπου εμφανίζονται όλα τα μέλη της οικογένειά του, ενώ σε κάθε αρχείο εκτός από  προσωπικά δεδομένα, όπως ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση, ΑΦΜ κ.α. καταγράφεται και το φορολογικό προφίλ του καταθέτη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι εντοπίστηκαν αναλυτικότερες κινήσεις λογαριασμών οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νέα πρόσωπα τα οποία θα εμπλουτίσουν τον κύκλο των εμπλεκομένων μη πολιτικών προσώπων.   

Νόμος περί ευθύνης υπουργών; 
Η κίνηση των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη να στείλουν στη Βουλή το φάκελο με το «συμπληρωματικό υλικό», που έφτασε από το Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και αυτό της  ενεργοποίησης των διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Έγκυρες δικαστικές πηγές έλεγαν πως η δικογραφία για τη νέα λίστα Lagarde έπρεπε να διαβιβαστεί στη Βουλή, για ενημέρωση,  ανεξάρτητα από το αν η έρευνα έδειχνε αλλοιώσεις, αφού στην αρχική φάση της έρευνας είχε προκύψει πως το πρωτότυπο είχε χαθεί.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα ανακεφαλαιώσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να αποφασίσουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σχετικά με τα μη πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην διακίνηση της αρχικής λίστας. Η δικογραφία που αφορά στους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη παραμένει εδώ και μήνες ανοιχτή παρά το γεγονός ότι έχουν εξεταστεί ως ύποπτοι. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της νέας λίστας οι εισαγγελικοί λειτουργοί είναι έτοιμοι να κρίνουν αν πρέπει να προχωρήσουν σε πρόσθετες ενέργειες, δηλαδή αν θα καλέσουν τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ εκ νέου σε εξηγήσεις, ενδεχομένως και για άλλο αδίκημα, ή αν θα ασκήσουν ποινική δίωξη σε βάρος τους. Φυσικά, εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο η υπόθεση να πάρει το δρόμο για το αρχείο.

Διαβάστε ακόμα:

Αιθαλομίχλη πάνω και από τη "λίστα Lagarde Νο 2"

Τροχιοδεικτικά πυρά για τη λίστα Lagarde


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters