«Κόλπα» με τον τρόπο χρέωσης των πιστωτικών καρτών κάνουν οι τράπεζες επιβάλλοντας τόκους ακόμη και σε ποσά που έχουν εξοφληθεί.
Αποκαλύπτεται ότι οι αναδρομικές χρεώσεις τόκων επιβάλλονται στις περιπτώσεις όπου δεν εξοφλείται όλο το ποσό κάθε μήνα και μένει υπόλοιπο, με αποτέλεσμα οι τόκοι που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντιστοιχούν σε επιτόκια της τάξης του 30% και πλέον. Στις περιπτώσεις όπου δεν μηδενίζει η κάρτα αλλά εξοφλείται μέρος του ποσού, επιβάλλονται τόκοι όχι μόνο στο υπόλοιπο ποσό που μένει αλλά και για το ποσό που πληρώθηκε, από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού έως και την εξόφληση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΕΤ» προκύπτει ότι οι τράπεζες καταργούν το ονομαστικό ετήσιο επιτόκιο της κάρτας, το οποίο κλιμακώνεται σήμερα στα επίπεδα του 15%-20% ανάλογα με την τράπεζα και «χρεώνουν» τόκο από το πρώτο ευρώ, έστω και αν ο κάτοχος της κάρτας έχει ξεπληρώσει μέρος της οφειλής του.
Αυτή η «δημιουργική λογιστική» δεν ισχύει στην περίπτωση που κάποιος αποπληρώνει κάνει μήνα όλη την οφειλή του, κάνοντας χρήση των 40-45 ημερών άτοκης περιόδου που του προσφέρει η κάρτα από την ημερομηνία συναλλαγής έως την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού. Επίσης, δεν ισχύει αν κάποιος έχει πραγματοποιήσει αγορές με άτοκες δόσεις.
Έστω ότι κάποιος είχε υπόλοιπο στην πιστωτική του κάρτα 524 ευρώ. Πριν την λήξη του λογαριασμού πλήρωσε 500 ευρώ και άφησε υπόλοιπο 23,96 ευρώ. Στον επόμενο λογαριασμό εκτός από τα 24 ευρώ είδε και τόκους περιόδου 7 ευρώ, γεγονός που αντιστοιχεί σε επιτόκιο 30% και όχι 2,4 ευρώ που θα αντιστοιχούσε σε ετήσιο επιτόκιο της τάξης του 20%! Και αυτό γιατί είχαν υπολογιστεί αναλογικά και αναδρομικά τόκοι για τα 500 ευρώ που ήδη είχε καταβάλλει εμπρόθεσμα. Οι τόκοι υπολογίστηκαν ως εξής: Για το υπόλοιπο των 24 ευρώ ο τόκος «έτρεξε» από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμοί έως και την ημερομηνία λήξης του δια τους 12 μήνες, καθώς το επιτόκιο υπολογίζεται κάθε μήνα, αλλά είναι ετήσιας αναφοράς. Επιπλέον, «προστέθηκε» και τόκος που αναλογούσε για τα 500 ευρώ από την ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού έως και την ημερομηνία πληρωμής του ποσού δια τους 12 μήνες αναλογίας του επιτοκίου.
Η εξίσωση είναι αρκετά δυσνόητη, οπότε δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή όταν κάποιος λαμβάνει τον λογαριασμό του, καθώς μπορεί να γνωρίζει το επιτόκιο του αλλά δεν κάνει μαθηματικές πράξεις για να διαπιστώσει με τι επιτόκιο χρεώνεται. Όμως με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές χρεώνονται με δεκάδες μικρά ή μεγαλύτερα ποσά ανάλογα με το υπόλοιπο της κάρτας τους. Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών μόνο το 20% των λογαριασμών πιστωτικών καρτών εξοφλούνται πλήρως κάθε μήνα. Στην περίπτωση δε, που κάποιος πληρώνει μόνο την ελάχιστη καταβολή κάθε μήνα, γίνεται αντιληπτό ότι το χρέος της πιστωτικής δεν θα «ξελαφρώσει» ποτέ.
Η μόνη λύση για να μην χρεωθεί κανείς με υπερβολικούς τόκους είναι να αποπληρώνει κάθε μήνα όλο το ποσό, εάν οι συναλλαγές του δεν είναι με άτοκες δόσεις. Κάτι που την περίοδο αυτή είναι αδύνατον για εκατομμύρια κατόχους καρτών λόγω οικονομικής ένδειας. Εναλλακτικά, θα «χρεωθεί» με λιγότερους τόκους μέσω αυτής της… αλχημείας εάν πληρώνει όσα περισσότερα μπορεί με το που εκδίδεται ο λογαριασμός του.
Μάλιστα, οι τράπεζες προκειμένου να παρακινήσουν τους κατόχους καρτών να εξοφλούν όλο το ποσό τους κάθε μήνα έχουν ξεκινήσει να στέλνουν σχετικά ενημερωτικά έντυπα για την άτοκη περίοδο των 40 ημερών, ωστόσο δεν εξηγούν πουθενά πώς υπολογίζονται οι τόκοι αν κάποιος δεν μηδενίζει κάθε μήνα την πιστωτική του.
Μάλιστα, οι τράπεζες προκειμένου να παρακινήσουν τους κατόχους καρτών να εξοφλούν όλο το ποσό τους κάθε μήνα έχουν ξεκινήσει να στέλνουν σχετικά ενημερωτικά έντυπα για την άτοκη περίοδο των 40 ημερών, ωστόσο δεν εξηγούν πουθενά πώς υπολογίζονται οι τόκοι αν κάποιος δεν μηδενίζει κάθε μήνα την πιστωτική του.
Σήμερα υπολογίζεται ότι στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν περί τα 4 εκατ. πιστωτικές κάρτες, με την συνολική δαπάνη το 2011 να διαμορφώνεται σε περίπου 4,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ενώ ο αριθμός των καρτών βαίνει μειούμενος (το 30% όσων λήγουν δεν ανανεώνονται λόγω Τειρεσία) καταγράφεται αύξηση των συναλλαγών κατά περίπου 7%-8%. Ιδιαίτερα αυξητικές είναι οι συναλλαγές με κάρτα -ακόμη και για μικροποσά- σε κύριες κατηγορίες όπως το σούπερ μάρκετ και το βενζινάδικο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.