Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ο Ομπάμα σε ανώμαλη προσγείωση




Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Τώρα που τελείωσαν οι μετεκλογικοί πανηγυρισμοί, αρχίζουν τα παρατράγουδα στις ΗΠΑ…Εν μέσω πολιτικών κραδασμών από το ερωτικο-στρατιωτικό σκάνδαλο Πετρέους κι εν όψει του ευρέος ανασχηματισμού της δεύτερης κυβέρνησής του, ο επανεκλεγείς Μπαράκ Ομπάμα καλείται να σώσει τις ΗΠΑ από τον περιώνυμο «δημοσιονομικό γκρεμό», ενώ η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη στο… «ρέμα».

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το αμερικανικό ΑΕΠ μετά βίας έχει αυξηθεί κατά 2% από την εποχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα έτη 2007-2009. Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, «φλερτάροντας» με το 8%.

Περίπου 23 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι είτε άνεργοι, είτε υποαπασχολούμενοι, είτε απλά έχουν απογοητευτεί από τη μακροχρόνια, πλην μάταιη αναζήτηση μιας θέσης εργασίας και προτιμούν να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια του επιδόματος ανεργίας…

Εάν ο Λευκός Οίκος και το διχασμένο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών Κογκρέσο δεν καταφέρουν να βρουν, μέχρι το τέλος του έτους, μια κοινή φόρμουλα για τη μείωση του διογκωμένου -σαν μπαλόνι έτοιμο να σκάσει- δημόσιου χρέους, τότε το 2013 θα ξημερώσει με κακούς «οιωνούς» για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Ο «δημοσιονομικός γκρεμός» που βρίσκεται μπροστά τους θα συνίσταται στην αυτόματη ενεργοποίηση σκληρών μέτρων για τη δραστική περικοπή δαπανών και για σημαντικές αυξήσεις φόρων, που θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή περισσότερων από 60 εκατομμύρια φορολογουμένων.

Ο φόρος εισοδήματος, για παράδειγμα, θα αυξηθεί ακόμη και για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα έως και κατά 5%. Στα κονδύλια για την υγεία, αντίθετα, θα πέσει βαθύ «μαχαίρι» 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνον για το επόμενο έτος. Η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2013 – πολύ πιο κάτω από τις σημερινές προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%. Η ανεργία αναμένεται να αγγίξει το 9,1%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1991.

Λίγο πριν αναχωρήσει, σήμερα, για το τετραήμερο πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του -το οποίο, όχι τυχαία, έχει σταθμούς στη νοτιοανατολική Ασία, στο «μαλακό υπογάστριο» της Κίνας-, ο Ομπάμα είχε σειρά ξεχωριστών συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, αναζητώντας κατ’ αρχήν συναίνεση, εάν όχι μια αρχική λύση.

Χθες, Παρασκευή, είδε τους ηγέτες Βουλής και Γερουσίας, ρίχνοντας στο «τραπέζι» την πρόταση για συγκέντρωση εσόδων 1,6 τρισ. δολαρίων από την αύξηση της φορολογίας μέσα στην επόμενη δεκαετία (ποσό που θεωρείται πολύ υψηλότερο από αυτό που οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούσαν να δεχθούν). Και στα μέσα της εβδομάδας, είχε ξεχωριστές συναντήσεις, αφενός με την ηγεσία των συνδικάτων, αφετέρου με διευθύνοντες συμβούλους αμερικανικών κολοσσών.

Στους μεν έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα δώσει μάχη για να προστατέψει τα χαμηλά εισοδήματα, αφήνοντας όμως ανοιχτή την «πόρτα» για περικοπές στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Στους δε έτεινε «ευήκοα ώτα» στις έντονες ανησυχίες τους για την επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος από την πολιτικο-δημοσιονομική αβεβαιότητα, που ήδη ανοίγει την «όρεξη» των οίκων αξιολόγησης για νέες υποβαθμίσεις…

«Εάν οι προηγούμενες διαβουλεύσεις για την «οροφή» του χρέους, το 2011, ήταν σαν να παίζουμε με τη φωτιά, αυτή τη φορά θα είναι σαν να παίζουμε με νιτρογλυκερίνη!» προειδοποιεί ο Ντέιβιντ Κοτ, διευθύνων σύμβουλος της Honeywell.

Μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως, που μαζί με άλλους πολυεθνικούς ομίλους -όπως η General Electric, η Xerox, η Ups, η Dow Chemical, η P&G και η American Express- ξεκίνησαν πανεθνική διαφημιστική καμπάνια με κεντρικό σύνθημα: «Το Κογκρέσο δεν μπορεί πια να αγνοεί το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία κρέμεται πάνω από έναν γκρεμό. Είναι η ώρα για έργα»!

Αντανακλώντας το αρνητικό κλίμα στη Wall Street, τραπεζίτες, επενδυτές και στελέχη του βιομηχανικού λόμπι θεωρούν πιθανό ότι το μόνο που θα πετύχει το Κογκρέσο είναι να «συνθηκολογήσει», τελικά, σε μια μεσοπρόθεσμη λύση, αποφεύγοντας τα χειρότερα για τις αρχές του 2013, πλην όμως όχι αργότερα από τον Φεβρουάριο. Κι αυτό, βάσει κακών υπολογισμών…

Εδώ και καιρό, στελέχη τόσο των υπερσυντηρητικών Ρεπουμπλικανών του Tea Party όσο και της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών εμφανίζονται έτοιμα να ποντάρουν στο γεγονός ότι -ακόμη και με μια «βουτιά» στον «δημοσιονομικό γκρεμό»- τα χειρότερα δεν θα έλθουν μονομιάς.

Βάσει των προβλεπομένων, οι αυτόματες μειώσεις στις δαπάνες και οι αυξήσεις στους φόρους θα γίνουν τμηματικά. Τόσο όσο χρειάζεται -κατά τη λογική τους- για να σφίξουν κι άλλο τα «λουριά» και, υπό την επίδραση ενός αρχικού χρηματιστηριακού σοκ, να πετύχει καθείς εξ αυτών τους δικούς του στόχους!

Υπάρχουν, όμως, πλέον τα περιθώρια για τέτοια μικροκομματικά παιχνίδια; «Είμαστε μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις», παρατηρεί ο επικεφαλής πολιτικός αναλυτής Γκρεγκ Βάλιερ της Potomac Research Group.

«Αυτή που πέρασε ήταν μια εβδομάδα για… δημόσιες σχέσεις, η επόμενη είναι των Ευχαριστιών, μετά οι βουλευτές και οι γερουσιαστές θα συρρεύσουν στην Ουάσιγκτον, περιμένοντας να δουν τα στοιχεία που θα έχουν ξεθάψει οι συνεργάτες τους. Στο μεσοδιάστημα, μην περιμένετε τίποτε καλύτερο από ασκήσεις επί χάρτου».

m.vergolia@efsyn.gr
Το σχέδιο Ομπάμα για την οικονομία

Δημοσιονομική πολιτική: μείωση του δημόσιου ελλείμματος κατά περισσότερα από 4 τρισ. δολάρια στην επόμενη δεκαετία, μέσα από: (α) την κατάργηση, αρχής γενομένης από τις 31 Δεκεμβρίου, όσων φορολογικών ελαφρύνσεων εισήγαγε το 2001 η κυβέρνηση Μπους για τα υψηλά εισοδήματα.

Ετσι, οι φορολογικοί συντελεστές θα αυξηθούν από 33-35% σε 36-39,6% αντίστοιχα για ετήσια ατομικά εισοδήματα άνω των 200.000 δολ. ή για ετήσια οικογενειακά εισοδήματα άνω των 250.000 δολ. Τουτέστιν, για το 2% του πληθυσμού, (β) αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης επί των εταιρικών κερδών από 28% σε 35%, (γ) κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών για εταιρείες, κυρίως για όσες «εξάγουν» θέσεις εργασίας και κέρδη στο εξωτερικό.

Απασχόληση: (α) δημιουργία 1 εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2016 με την ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα (ο Ομπάμα έχει δεσμευτεί ότι τα μισά από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τον τερματισμό των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν θα διατεθούν σε έργα υποδομής) και άλλων 600.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της ενέργειας, με στόχο την απεξάρτηση της οικονομίας των ΗΠΑ από τις εισαγωγές πετρελαίου, (β) πρόσληψη 100.000 μαθηματικών και άλλων επιστημόνων για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη χώρα.

Ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια: στήριξη των δανειοληπτών στην αναχρηματοδότηση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων που σήμερα δεν εξυπηρετούνται, με εκμετάλλευση της συγκυρίας των χαμηλών επιτοκίων (το πρόγραμμα προχωρεί μετ’ εμποδίων).

Ρύθμιση των αγορών: ευρεία μεταρρύθμιση στη Wall Street, με την επιβολή ρυθμιστικών κανόνων (σκοντάφτει στην αντίδραση των Ρεπουμπλικανών).

Ομοσπονδιακή Τράπεζα ΗΠΑ (FED): με σχεδόν δεδομένη την αποχώρηση του Μπεν Μπερνάνκε από την κεφαλή της στις 31 Ιανουαρίου του 2014, επικρατέστερη για τη διαδοχή του θεωρείται η νυν αντιπρόεδρος της FED, Τζάνετ Γιέλεν, η οποία αναμένεται να συνεχίσει την ίδια νομισματική πολιτική για τη στήριξη της οικονομίας, τουλάχιστον μέχρι να βελτιωθεί, σε ανεκτά επίπεδα, η αγορά εργασίας.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs