Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

«Σκάνε» κατά χιλιάδες τα δάνεια, απειλούν και την ανακεφαλαιοποίηση


«Σκάνε» κατά χιλιάδες τα δάνεια, απειλούν και την ανακεφαλαιοποίηση
Το αδιέξοδο των νοικοκυριών που λόγω κρίσης, ανεργίας και… βομβαρδισμού χαρατσίων αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνειά του στις τράπεζες δεν είναι καινούργιο. Ούτε και οι διαστάσεις που λαμβάνει το κοινωνικό αυτό πρόβλημα. Πλέον, όμως αγγίζει τις τράπεζες όχι μόνο στις προβλέψεις για την κάλυψη των επισφαλειών, αλλά και το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης.
Γράφει:  
Ο… λογαριασμός των δανείων που «σκάνε» έχει χαθεί και αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο μετά την εφαρμογή του Μνημονίου 3 και των μέτρων που το συνοδεύουν. Αυτό το μήνυμα λαμβάνουν οι τραπεζικοί και θα πρέπει να φτάσει και στα αυτιά των… τραπεζιτών, αφού όσο αυξάνουν οι επισφάλειες, τόσο μεγαλύτερα κεφάλαια απαιτούνται για την κάλυψή τους και τόσο περισσότερα θα χρειαστούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, όπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές στην FMVoice.gr. Κάτι που θα ανεβάσει τον πήχυ των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή των μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) που θα πρέπει να εκδώσουν, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το εγχείρημα επαναγοράς των μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αυτό το «μήνυμα» στέλνουν και στελέχη της κυβέρνησης στους τραπεζίτες, υπενθυμίζοντας τους ότι αν τώρα δεν δεχθούν τη νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σύντομα θα έχουν να χάσουν πολλά περισσότερα…
Τα «κόκκινα δάνεια» τρέχουν με γεωμετρική πρόοδο, ξεπερνώντας στο 9μηνο σε αξία τα 52 δισ. ευρώ και σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών κάθε μήνα ο ρυθμός αύξησης μπορεί και να ξεπερνά το 1%. Γι’ αυτά τα δάνεια οι τράπεζες έχουν κάνει προβλέψεις, δηλ. έχουν «δεσμεύσει» ή πρέπει να δεσμεύσουν κεφάλαια για να τα καλύψουν, γεγονός που επιβαρύνει τα ήδη διαλυμένα μεγέθη τους.
Πλέον, εκτιμάται ότι στο εννεάμηνο του 2012 το 22% των δανείων έχει «χτυπήσει» στο σύστημα των καθυστερούμενων. Ήδη το 38% των καταναλωτικών δανείων και καρτών έχει «σκάσει» και τα «κόκκινα» στεγαστικά στο 9μηνο έφτασαν ή κατά άλλες τράπεζες ξεπέρασαν το 22% και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν «πιάσει» το 24%. Τα δε, επιχειρηματικά δάνεια που θα βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στο τέλος του χρόνου θα έχουν ξεπεράσει το 25%.
Ενδεικτική είναι η εικόνα που επικρατούσε στο τέλος του 2011: τα «κόκκινα» στεγαστικά ήταν 15% στο τέλος του 2011 και τα καταναλωτικά στο 28,9% που ήταν στο τέλος του 2011. Τα επιχειρηματικά δάνεια και ειδικά για τους μικρομεσαίους (με τζίρο ως 1,5εκ ευρώ) από το 14% στο τέλος του 2011, βρίσκονται στο 22% και με πρόβλεψη να φτάσουν το 25%, αν δεν πέσει έγκαιρα ρευστό στην αγορά.

haikouroi@gmail.com
Follow @haikouroi

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs