Μετά από περισσότερες από 12 ώρες συνεδρίασης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία. Σύμφωνα με αυτή, το δημόσιο ελληνικό χρέος θα πρέπει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω ενός συγκεκριμένου πακέτου μέτρων, το οποίο αναμένεται να φτάνει στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ κάτι που αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ. Η δόση των 43,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτεί τμηματικά σε τρία μέρη. Πρόκειται, για τα αναμενόμενα 31,5 δισ. του Νοεμβρίου, τη δόση του περασμένου Σεπτεμβρίου και εκείνη του ερχόμενου ΙανουαρίουΣυγκεκριμένα, στις 13 Δεκεμβρίου θα γίνει η εκταμίευση των 34,4 δισ. ευρώ μετά τη έγκριση των Κοινοβουλίων των χωρών τη Ευρωζώνης, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις υπο-δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Η συμφωνία προβλέπεται να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες ή 40 δισ. ευρώ, στο 124% του ΑΕΠ το 2020, και ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Η μείωση του δημόσιου χρέους θα επιτευχθεί μέσω πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν:
- Μείωση κατά 100 μονάδες βάσης, από τις 150 στις 50 μονάδες, του επιτοκίου που ισχύει για τα διμερή δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν θα συμμετάσχουν στη μείωση για όσο διάστημα παραμένουν σε καθεστώς στήριξης. Επίσης μειώνεται κατά 10 μονάδες βάσης το κόστος της προμήθειας που καταβάλλεται από την Ελλάδα για τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
- Επέκταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων που θα λάβει η Ελλάδα από το ΕΤΧΣ για 15 χρόνια, και αναβολή της καταβολής τόκων για την Ελλάδα για τα δάνεια αυτά κατά 10 χρόνια.
- Επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η αγορά ομολόγων θα γίνει με ανώτατη τιμή όχι μεγαλύτερη από την αξία που είχαν στο κλείσιμο της δευτερογενούς αγοράς στις 23 Νοεμβρίου.
Το πρόγραμμα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους παρακολούθησης του προϋπολογισμού και των ιδιωτικοποιήσεων από ειδική ομάδα, ενώ ειδική μνεία γίνεται στη λειτουργία των ρητρών αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, όταν υπάρχουν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ή την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Ο πρόεδρος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι το Ταμείο θα παρακολουθεί τον ελληνικό ειδικό λογαριασμό και πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει πριν και μετά, για την κίνηση του λογαριασμού.
Παράλληλα, για την καταβολή του δεύτερου τμήματος της δόσης, που θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι το ποσό θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, ανάλογα με την πορεία εφαρμογής των μέτρων και των δεσμεύσεων. Στα «προαπαιτούμενα» εντάχθηκε και η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο.
Οι δηλώσεις
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι όλα πήγαν καλά, ήταν μία συμφωνία που πετύχαμε όλοι οι Έλληνες. Πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.
O υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Π.Τσακλόγλου στην αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», επισήμανε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι απελευθερώνονται πόροι μέσω της μείωσης των επιτοκίων, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν δημιουργικά, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει τώρα να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.
O Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) αποχώρησε λίγο πριν από τις 02:00 τα ξημερώματα από τη συνεδρίαση, καλωσορίζοντας τη συμφωνία για την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις ήταν δύσκολες, τονίζοντας ότι ελήφθη πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Υπογράμμισε δε ότι όλες οι συζητήσεις ήταν δύσκολες και πως η μεγαλύτερη προσπάθεια καταβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Έκανε λόγο για ένα «νέο παράδειγμα» για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η συμφωνία δεν αφορά μόνο στα χρήματα, αλλά σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Όπως επισήμανε ο κ. Γιούνκερ, τα 10,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τα 23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν το Δεκέμβριο. Τα υπόλοιπο, από το σύνολο των 43,7 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε τρεις μικρότερες δόσεις, συνδεδεμένες με στόχους του προγράμματος.
Ο επίτροπος Όλι Ρεν σημείωσε ότι μπόρεσαν να καταλήξουν σε απόφαση επειδή η Ελλάδα έδειξε σοβαρότητα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι είναι σε γνώση του το πόσο δύσκολες είναι αυτές για τους Έλληνες πολίτες.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά ανέφερε ότι θα εισηγηθεί την εκταμίευση των χρημάτων που αναλογούν στο Ταμείο από την επόμενη δόση, μόνο αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς το Πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup, Τόμας Βίζερ, το πρόγραμμα επαναγοράς θα ξεκινήσει άμεσα και θα καλυφθεί από υπάρχοντα χρήματα του προγράμματος, όχι νέα.
«Έχουμε ένα αποτέλεσμα, μπορούμε να το παρουσιάσουμε στο κοινοβούλιό μας για να αποφασίσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
tvxs.gr/node/112372
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.