Κυβερνητική αντιπροσωπεία καταφθάνει τον Δεκέμβριο από τη Μόσχα με αντικείμενο τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.
Όπως μαθαίνει ο ΧΑΜ, στην ατζέντα των Ρώσων τα θέματα προτεραιότητας αφορούν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά και των ΕΛΠΕ.Για τη ΔΕΠΑ, ως γνωστόν, έχει εκφράσει ενδιαφέρον η Gazprom, που μέχρι το 2016 θα αποτελεί τον κύριο προμηθευτή της χώρας σε φυσικό αέριο. Ωστόσο, η ρωσική αντιπροσωπεία θα καταθέσει και προτάσεις για εξαγορά του ποσοστού των ΕΛΠΕ από την Gazpromneft, που είναι η πετρελαϊκή θυγατρική του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου παγκοσμίως.
Τα «δώρα» που προσφέρουν οι Ρώσοι είναι ότι σε περίπτωση όπου προτιμηθεί η εταιρεία τους θα υπογραφεί νέα συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου διάρκειας 30 ετών με προνομιακούς, κατά την Gazprom, όρους. Επίσης, η χρηματοδότηση επενδύσεων σε υποδομές για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών.
Όλα δείχνουν ότι η ρωσική εταιρεία είναι αποφασισμένη να κονταροχτυπηθεί με τις άλλες μεγάλες διεθνείς εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ.
Αν και η Ελλάδα είναι μία μικρή σχετικά αγορά, φαίνεται ότι αξιολογείται σοβαρά ως περιοχή που στο άμεσο μέλλον μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ κι η Edison κατέχουν άδεια για τον αγωγό με την Ιταλία, που θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο σύστημα, δηλαδή με εξαίρεση από το δικαίωμα πρόσβασης τρίτων.
Ακόμη, φαίνεται ότι η Gazprom ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, που δεν θα αργήσει, όταν δηλαδή σε 5-10 χρόνια βγουν στην παγκόσμια αγορά νέες ποσότητες LNG από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ (shale gas), που θα καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικό το αέριο των αγωγών.
Βεβαίως, οι Ρώσοι τη δουλειά τους κάνουν. Το γενικότερο θέμα είναι κατά πόσον τα σχέδιά τους για διατήρηση της δεσπόζουσας θέσης τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες «κουμπώνουν» με τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Τις διαθέσεις της η Ε.Ε. τις έδειξε πρόσφατα. Τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σε βάρος της Gazprom για εμπόδια που φέρεται ότι θέτει σε κράτη-μέλη, όταν αυτά προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ρωσικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί και με βάση τις «εμμονές» των ΗΠΑ σχετικά με την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο, την οποία μεταφράζουν σε πολιτική εξάρτηση.
Με αυτά και μ' αυτά, το παιχνίδι θα έχει ενδιαφέρον.
ΥΓ.: Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου πρόκειται να κατατεθούν μη δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ από τις 14 εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Όπως μαθαίνουμε, όμως, ήδη υπάρχει αίτημα για μετάθεση της ημερομηνίας κατά έναν μήνα. Δύσκολο το βλέπουμε. Αν δοθεί παράταση, δύσκολα θα ξεπεράσει τις 15 μέρες.
Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ βιάζονται να τελειώνουν με τη ΔΕΠΑ, καθώς σειρά έχουν τα ΕΛΠΕκαι η ΔΕΗ.
http://www.euro2day.gr/chameleon/139/articles/732802/ChameleonArticle.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.