Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Αλλάζει πολιτική η Ευρώπη απέναντι στην κρίση χρέους;

Αλλάζει πολιτική η Ευρώπη απέναντι στην κρίση χρέους;
Η Ευρώπη ετοιμάζεται να αλλάξει στρατηγική έναντι των υπερχρεωμένων και δημοσιονομικά αποκλινουσών χωρών και να τις εντάξει όλες μαζί σε ένα νέο ενιαίο πρόγραμμα εξυγίνασης και ταυτόχρονα στήριξης.
Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, την Financial Times Deutscheland . Ένα δημοσίευμα που έρχεται να συμπληρώσει το παζλ των "περίεργων" εκκλήσεων του Ομπάμα για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, του δημοσιεύματος του Spiegel οτι η τρόικα θα ετοιμάσει την έκθεση της για την Ελλάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές, των διαφόρων διαρροών οτι δεν θα υπάρξει άμεσα απόφαση στο Eurogroup για την χορήγηση της ελληνικής δόσης, αλλά και της "απρόσμενης" σκλήρυνσης της στάσης της τρόικας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.
Μπορεί η πργματικότητα να είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών και το πιθανότερο είναι - σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών - οτι στο Εurogroup  θα αποφασισθεί η χορήγηση της δόσης. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει οτι λύθηκαν και όλα τα προβληματα μας. Σημαίνει όμως οτι αφού η Ελλάδα θα έχει πάρει τα σκληρά μέτρα και η δόση θα έχει δοθεί, θα μπορεί πλέον να ενταχθεί σε μια ευρύτερη ευρωπαική πολιτική που θα αφορά όλες τις χώρες που έχουν προβλήματα, αλλά που βρίσκονται στον "σωστό δρόμο".
Αν είναι πράγματι έτσι, η κατάσταση βελτιώνεται για τους Έλληνες διαπραγματευτές.
Πρώτον διότι όπως απεδείχθει μέχρι σήμερα, δεν είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε τίποτα απολύτως, απλώς υπακούουμε. Η ένταξη μας λοιπόν σε μια μεγαλύτερη και ασφαλώς ισχυρότερη "πάσχουσα" ομάδα, μόνο σε καλό μπορεί να μας βγεί.
Δεύτερον διότι αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του ευρωπαικού χρέους συνολικά. Μέχρι τώρα ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος ήταν η εξόντωση της Ελλάδας μέσα απο μια λιτότητα χωρίς αποτέλεσμα.
Αυτά είναι τα καλά νέα. Υπάρχουν και τα κακά, που είναι η αβεβαιότητα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές και η προσαρμογή της ευρωπαικής πολιτικής στο αποτέλεσμα τους.
Διότι αν μεν εκλεγεί ξανά ο Ομπάμα, μπορούμε να υποθέσουμε οτι θα συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια πολιτική νομισματικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, αλλά και πίεσης στην Ευρώπη να χαλαρώσει και αυτή. Δεν είναι καθόλου βέβαιον οτι αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουν και οι Ρεπουμπλικάνοι αν κερδίσουν τις εκλογές.
Και η Ευρώπη ενδέχεται (με μεγάλες πιθανότητες) να επηρεαστεί καθοριστικά απο το ποιός θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές και απο το ποιά πολιτική θα ακολουθήσει. Είναι προφανές οτι η εκλογή Ομπάμα, σαφώς ευνοεί την ελληνική υπόθεση.
Υπο τις σημερινές διεθνείς συνθήκες, μοιάζει λογικό η Ευρώπη να μην βιάζεται να πάρει τέτοιου μεγέθους αποφάσεις πριν δεί το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
Είναι επίσης λογικό να μην θέλει να αλλάξει ούτε γραμμή απο τη συμφωνία της με την Ελλάδα μέχρι τότε και να επιμένει στα σκληρά μέτρα, αφού γνωρίζει οτι οι συνολικές αποφάσεις της θα αναβληθούν για τον Νοέμβριο ούτως ή άλλως.
Είναι τέλος λογικό να επιζητεί μια ενιαία αντιμετώπιση της κρίσης για όλες τις προβληματικές  ευρωπαικές οικονομίες, μια πολιτική που θα είναι εγκεκριμένη απο όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, που θα καθησυχάζει τις αγορές και που δεν θα παίρνει τη μορφή γενοκτονίας των προβληματικών χωρών απο τους Γερμανούς όπως γίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας.
Όλα αυτά είναι απολύτως λογικά όταν η κρίση έχει περάσει σε πολύ μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, σε χώρες που θα ήταν αδύνατο οι Γερμανοί να επιβάλουν το μοντέλο "εξυγίανσης" της ελληνικής οικονομίας.
Λογικά λοιπόν όλα αυτά, μένει να δούμε αν θα γίνουν.

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs