Σε βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση εξελίσσονται τα προβλήματα χρέους της Ισπανίας, με την κυβέρνηση της Μαδρίτης να κρούει χθες τον κώδωνα του κινδύνου για «την τεράστια αστάθεια» που προκαλούν οι τάσεις για ανεξαρτησία στην Καταλονία, καθώς ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής, Αρτούρ Μας, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 25 Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής, Αρτούρ Μας, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 25 Νοεμβρίου, ενώ κατηγόρησε πρόσφατα την Ισπανία ότι «έχασε μια ιστορική ευκαιρία», αρνούμενη να διαπραγματευθεί μια δημοσιονομική αυτονομία για την περιφέρειά της. |
Ο κ. Μας είχε κατηγορήσει την προηγούμενη εβδομάδα την Ισπανία ότι «έχασε μια ιστορική ευκαιρία», αρνούμενη να διαπραγματευθεί μια δημοσιονομική αυτονομία για την περιφέρειά της, που αντιστοιχεί στο 1/5 της ισπανικής οικονομίας, αποτελεί όμως και την περιοχή με το μεγαλύτερο χρέος. Το συντηρητικό κόμμα CiU του Αρτούρ Μας αναμένεται να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις τοπικές εκλογές, επιτρέποντάς του να προωθήσει το αίτημά του για ανεξαρτησία της περιφέρειας, επιφέροντας νέο πλήγμα στον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, που έχει απευθύνει έκκληση για εθνική ενότητα, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους που πλήττει την Ισπανία.
Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενς ντε Σανταμαρία, κάλεσε τον Μας «να στοχαστεί βαθιά τη στιγμή που ζει η χώρα μας, να σκεφτεί καλά τις προτεραιότητες του πληθυσμού», δήλωσε στον ισπανικό ραδιοσταθμό Cadena Ser, επιμένοντας στη σοβαρή οικονομική κρίση που διέρχεται η Ισπανία. «Του ζητώ να σκεφτεί πολύ περισσότερο τους ανέργους της Καταλονίας απ' ό,τι τα αιτήματα για ανεξαρτησία, επειδή με αυτές τις κινήσεις προσθέτει μια νέα κρίση στην κρίση», τόνισε η κα ντε Σανταμαρία.
Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης των μηχανισμών και παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων, η κα ντε Σανταμαρία διευκρίνισε ότι «χρειάζεται να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό θα παρέμβει η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά.
Για να λάβει κανείς μια απόφαση, χρειάζεται να γνωρίζει όλες τις παραμέτρους», δήλωσε. Εξάλλου, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε χθες ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα διάσωσης, απλώς να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η Μαδρίτη σημειώνει πρόοδο στην πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Την ίδια στιγμή, και η Ανδαλουσία ανακοίνωσε χθες πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει τη χορήγηση 4,89 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ρευστότητας των Αυτονομιών (FLA). Εάν υποβάλλει επισήμως αίτημα, θα είναι η τέταρτη ισπανική περιφέρεια που θα προσφύγει στο ταμείο, που έχει συστήσει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των αυτόνομων περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Θύελλα αντιδράσεων
Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενς ντε Σανταμαρία, κάλεσε τον Μας «να στοχαστεί βαθιά τη στιγμή που ζει η χώρα, να σκεφτεί τις προτεραιότητες του πληθυσμού» και του ζήτησε «να σκεφτεί πολύ περισσότερο τους ανέργους». |
Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ραχόι έχουν ήδη ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων. Οι ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν χθες την πρόσβαση στο Κοινοβούλιο προς αποφυγήν επεισοδίων από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των «αγανακτισμένων» διαδηλωτών που κατέβηκαν χθες στους δρόμους της Μαδρίτης, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική κρίση «απήγαγε» τη δημοκρατία.
Παρά τις αντιδράσεις των πολιτών, η κυβέρνηση Ραχόι αναμένεται την Πέμπτη να ανακοινώσει νέο «γύρο» μέτρων λιτότητας κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2013. Οι ισπανικές αρχές κατάφεραν χθες να αντλήσουν 4 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων, με τις αποδόσεις όμως να ενισχύονται οριακά σε σύγκριση με την αντίστοιχη δημοπρασία ένα μήνα πριν.
Σκληρό το Βερολίνο
Στην ανάγκη να συνεχιστούν οι επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι μόνο έτσι θα καταφέρει η νομισματική ένωση να βγει από την κρίση ισχυρότερη και ανταγωνιστική. «Η καγκελάριος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ συμφώνησαν ότι απαιτείται περισσότερη προθυμία για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων προκειμένου η Ευρωζώνη να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να ανακτήσει την αξιοπιστία της», ανέφερε ανακοίνωση της καγκελαρίας.
Νωρίτερα από το βήμα συνεδρίου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) η κα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η Γερμανία «δεν είναι νησί», δεν αποσυνδέεται από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, γι' αυτό και οφείλει να δώσει τη μάχη για μια ενωμένη Ευρώπη. Επανέλαβε, όμως, την αντίθεσή της στην προοπτική αμοιβαιοποίησης των χρεών. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι αγορές ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη δυνατότητα κάποιων κρατών-μελών να αποπληρώσουν το χρέος τους, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται αντοχή απ' όλους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της BDI, Χανς Πέτερ Κάιτελ, εστίασε μέρος της ομιλίας του στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να χαραχθούν «νέοι δρόμοι» για τη χώρα και να οικοδομηθεί ένα νέο κράτος μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Στην κατεύθυνση αυτή, υποστήριξε, η Ελλάδα θα πρέπει να παραιτηθεί αναγκαστικά από ορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα, αφήνοντάς τα στα χέρια ξένων εμπειρογνωμόνων. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν «λογικές τιμές», ενώ είπε ότι θα μπορούσαν να υποθηκευθούν μελλοντικά κέρδη των ιδιωτικοποιήσεων ως αντίτιμο για την άμεση οικονομική βοήθεια.
Στο ίδιο συνέδριο ο κ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε των σχεδίων της ΕΚΤ για απεριόριστες αγορές ομολόγων, σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι των κυβερνήσεων τώρα να συμπληρώσουν τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας με αποφασιστική δράση. «Η τρέχουσα βελτίωση του κλίματος δεν σημαίνει ότι λύσαμε τα προβλήματα», προειδοποίησε.
Στην Πορτογαλία και την Ιταλία
Με «μπαράζ» κινητοποιήσεων αναμένεται να βρεθεί αυτή την εβδομάδα και η πορτογαλική κυβέρνηση, με νέες κινητοποιήσεις κατά τις πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσους Κοέλιου, και παρά την αναδίπλωσή του όσον αφορά στις αμφισβητούμενες περικοπές μισθών.
Δυσοίωνη είναι η κατάσταση και στην Ιταλία, με τον εμπορικό σύλλογο Confcommercio να προβλέπει ότι η κατανάλωση των Ιταλών πολιτών αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 3%. Σύμφωνα με υπολογισμούς των καταναλωτικών ενώσεων Adusbef και Federconsumatori, η μείωση της κατανάλωσης αντιστοιχεί σε μείωση των δαπανών από τους Ιταλούς πολίτες κατά 35,5 δισ. ευρώ. «Κάθε οικογένεια θα περικόψει 1.480 ευρώ», εκτιμούν οι ενώσεις.
Πιο δυσοίωνες προοπτικές βλέπει ο S&P
Περισσότερο δυσοίωνες προδιαγράφονται οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's να αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις του για φέτος και το 2013, κίνηση την οποία αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , εν μέσω αβεβαιότητας για την ικανότητα των Ευρωπαίων διαμορφωτών πολιτικής να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους και να βάλουν τέλος στην κρίση χρέους.
Ο οίκος S&P αναμένει τώρα για την οικονομία της Ευρωζώνης συρρίκνωση 0,8% αντί για 0,7% για φέτος, ενώ για το 2013 προβλέπει μηδενική ανάπτυξη από 0,3% που είχε προβλέψει νωρίτερα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα καθυστερήσει μέχρι το 2014. Ειδικότερα, ο οίκος προβλέπει ακόμη ένα έτος ιδιαίτερα αναιμικής ανάπτυξης το 2013 σε Γαλλία και Βρετανία, περαιτέρω συρρίκνωση σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ διαπιστώνει ότι στις μικρότερες ανοικτές οικονομίες της Ευρώπης, όπως Ελβετία, Σουηδία και Βέλγιο η ανάπτυξη συνεχίζει να παρουσιάζει κάποιες αντιστάσεις απέναντι στην κρίση.
Για την Ισπανία, ο S&P αναμένει για φέτος συρρίκνωση 1,8% και 1,4% για το επόμενο έτος, ενώ για την Ιταλία συρρίκνωση 2,4% και 0,6% αντίστοιχα. Σύμφωνα, πάντως, με τον οίκο, οι νέες περισσότερο ζοφερές προβλέψεις για την Ευρωζώνη και κυρίως τις ασθενέστερες χώρες-μέλη της δεν επηρεάζουν τις αξιολογήσεις του.
Ο S&P κάνει αναφορά και στις αγορές ομολόγων, επισημαίνοντας ότι έχουν αποσταθεροποιηθεί αφότου η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αγόρασε τους πρώτους επτά μήνες του 2012 ομόλογα χωρών του «πυρήνα» του ευρώ αξίας που εκτιμάται γύρω στα 80 δισ. ευρώ. Οι αγορές αυτές συνέβαλαν, σύμφωνα με τον οίκο, στην κατακόρυφη πτώση του κόστους δανεισμού Γαλλίας και Γερμανίας στη διάρκεια του 2012. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας διέψευσε την αναφορά του οίκου, χαρακτηρίζοντάς την άστοχη και λανθασμένη, καθώς, όπως ισχυρίζεται, αγνοεί βασικά στοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.