Μετά την Ισπανία, Ιταλία και Κύπρος παίρνουν σειρά. Φήμες και φόβοι για προσφυγή των δυο χωρών στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης φέρνουν νέα αναταραχή σε Ευρώπη και αγορές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, έσπευσε, χθες, να ξεκαθαρίσει ότι η Ιταλία δεν έχει ανάγκη από ένα πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο, οι αγορές έχουν στριμώξει τη Ρώμη, οδηγώντας το Μάριο Μόντι να ζητήσει τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών στην κυβέρνησή του. Την ίδια ώρα, εξαγγελία νέου πακέτου μέτρων με ταυτόχρονη αίτηση για ένταξη στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ. Επισημαίνεται ότι ο οίκος Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση δυο κυπριακών τραπεζών.
Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ζήτηση τη στήριξη της κυβέρνησης τεχνοκρατών, από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ώστε να ενισχυθεί η θέση της Ιταλίας στο πλαίσιο της οικονομικής αναταραχής που χτυπά εκ νέου την Ευρώπη. Η συνάντηση Μόντι – πολιτικών αρχηγών κρίθηκε αναγκαία καθώς αυξήθηκαν οι φήμες για την πιθανότητα η Ιταλία να ζητήσει οικονομική βοήθεια. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε να δοθεί μια εικόνα ενότητας στο εξωτερικό.
Το κλίμα στις αγορές απέναντι στην Ιταλία θα δοκιμαστεί στις δημοπρασίες της Τετάρτης και της Πέμπτης. Πάντως η ανησυχία των τελευταίων μηνών για τη Ρώμη έχει ανεβάσει τα επιτόκια με τα οποία αντλεί κεφάλαια από τις αγορές, αναγκάζοντας την Ιταλία να βασίζεται περισσότερο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα για να βρει δανειστές.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ιταλία δεν αποκλείεται να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. «Η Ιταλία ίσως αναγκαστεί και αυτή με τη σειρά της να προσφύγει στον μηχανισμό» εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale για την Ευρώπη, Τζέιμς Ντίξον. «Η κρίση αναπόφευκτα θα κυλήσει στο επόμενο ντόμινο και αυτό είναι η Ιταλία» δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Πάντως, το έλλειμμά της Ιταλίας βρίσκεται στο 3,9% του ΑΕΠ (που απέχει κατά πολύ του ισπανικού 8,5%) και η ανεργία είναι σημαντικά χαμηλότερη, ενώ την ίδια ώρα, το τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα του Ισπανικού. Ωστόσο, το ιταλικό δημόσιο χρέος βρίσκεται στο δυσθεώρητο ύψος του 1,9 τρισ. Ευρώ.
«Η Ιταλία δεν χρειάζεται σχέδιο διάσωσης»
Mόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Μόντι είχε αντιδράσει ιδιαίτερα έντονα στις αναφορές της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, η οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ρώμη να χρειαστεί να στραφεί στους μηχανισμούς στήριξης. «Θεωρώ εντελώς ανάρμοστο μία υπουργός Οικονομικών ευρωπαϊκής χώρας να σχολιάζει την κατάσταση ενός άλλου κράτους-μέλους. Ως εκ τούτου, δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο» προσέθεσε.
O Μόντι υπογράμμισε πως η Ιταλία δεν έχει ανάγκη ένα σχέδιο διάσωσης για να ξεπεράσει την κρίση χρέους. «Η Ιταλία, ακόμη και στο μέλλον, δεν θα έχει ανάγκη μια βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF» δήλωσε στο γερμανικό ARD.
Πάντως τη βεβαιότητά του ότι η Ιταλία δεν θα κινδυνέψει, αν εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa. Εκτίμησε επίσης πως στο σωστό δρόμο βρίσκεται και η Ισπανία και δεν χρειάζεται πρόγραμμα βοήθειας καθώς, όπως ανέφερε, έχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα με τον τραπεζικό της τομέα το οποίο, εμφανίστηκε βέβαιος πως η χώρα θα επιλύσει.
Κύπρος: Προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και νέο πακέτο μέτρων
Την ίδια ώρα, εξαγγελία νέου πακέτου μέτρων με ταυτόχρονη αίτηση για ένταξη στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ.Επισημαίνεται ότι ο οίκος Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση δυο κυπριακών τραπεζών.
Πρώτο μέτρο στο νέο πακέτο είναι η φορολόγηση του πλούτου με την κυβέρνηση να υιοθετεί την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των αυτοκινήτων πολυτελείας πάνω από 30 ίππους, των οικιών άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων αλλά και του συσσωρευμένου πλούτου, όπως είναι η μεγάλης έκτασης αδρανούσα ακίνητη ιδιοκτησία. Το δεύτερο μέτρο αφορά στη μείωση της φοροδιαφυγής και σύμφωνα με τους αρμοδίους από αυτό μπορεί να αντληθούν έως και 300 εκατομμύρια ευρώ, με την προϋπόθεση να ψηφιστούν 17 νομοσχέδια που έχει παγώσει η κυπριακή Βουλή.
Το τρίτο μέτρο, αφορά στην περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων καθώς το κυπριακό υπουργείο εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια μείωσης δαπανών στα υπουργεία, ενώ ωςτέταρτο μέτρο εξετάζεται η φορολόγηση των στριφτών τσιγάρων, τα οποία στην Κύπρο είναι ακόμη από τα φθηνότερα στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η Κύπρος προσφεύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, καθώς η κυπριακή οικονομία κινδυνεύει να καταρρεύσει. Πρόσθεσε ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες της κυπριακής οικονομίας είναι πολύ καλύτεροι από πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χθες, ο υπ. Οικονομικών, Βάσος Σιάρλης, αποκάλυψε στη Βουλή, ότι η επιλογή σύναψης δανείου από τρίτη χώρα δεν είναι απομακρυσμένη. Μιλώντας, την Τρίτη το βράδυ, στην εκπομπή του ΡΙΚ «Επωνύμως», ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αναζητούνται 1,8 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας. Επιπλέον σημείωσε ότι η κυβέρνηση μελετά διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων και προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, σε χρόνο που θα επιλέξει η ίδια. Ο κ. Σιαρλή πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου.
*Φωτογραφία: The Economist
tvxs.gr/node/97304
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.