Βρεθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους που έπεσαν θύματα της κρίσης και της ανεργίας, με αποτέλεσμα να κοιμούνται στον δρόμο
«Με λένε Λέων και είμαι άστεγος»... Λέων, όπως λιοντάρι, μας λέει ο 64χρονος με την άσπρη γενειάδα και το πλατύ χαμόγελο. Εμενε σε ένα δυάρι στην οδό Ιθάκης. Πριν από επτά μήνες αναγκάστηκε να... μετακομίσει σε ένα παγκάκι της Πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα. «Επεσε η δουλειά, σχεδόν μηδενίστηκε. Αρχισα να χρωστάω νοίκια, τελειώσανε τα έτοιμα και βρέθηκα στον δρόμο. Ετσι δεν γίνεται συνήθως;»
Τον συναντάμε στην Πλατεία Κλαυθμώνος, νύχτα Παρασκευής, στο «Sleep out» ή αλλιώς «Κοιμηθείτε έξω» της ΜΚΟ «Κλίμακα», μια εκδήλωση συμπαράστασης στους άστεγους συμπολίτες μας που διαρκώς αυξάνονται. «Η φτώχεια και η κρίση δεν κάνουν διακρίσεις. Στην Ελλάδα των μνημονίων, της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας και των μέτρων λιτότητας ο μέσος Ελληνας κινδυνεύει να βρεθεί άστεγος», σημειώνει η Αντα Αλαμάνου, υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης Αστέγων της «Κλίμακας».
Ο πληθυσμός των αστέγων σε όλη την Ελλάδα δεν αλλάζει μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Αλλάζει το προφίλ όσων αναγκάζονται να κοιμηθούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης. «Ανθρωποι που είχαν έναν οργανωμένο τρόπο ζωής και δεν είναι χρήστες ή ψυχασθενείς, βρίσκονται στον δρόμο λόγω της κρίσης και της ανεργίας», προσθέτει η κ. Αλαμάνου.
Η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού τονίζουν οι ειδικοί της «Κλίμακας», επισημαίνοντας πως οι πρόσφατα εξαγγελθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις πρέπει να ξεφύγουν από την εμμονή των... φιλανθρωπικού τύπου υπηρεσιών. Οσο για το μείζον ζήτημα της χαρτογράφησης, η «Κλίμακα» εγκαινιάζει αμέσως την τηλεφωνική γραμμή 10520, όπου θα μπορούν να καταγράφονται οι άστεγοι σε όλη την Ελλάδα και να ενημερώνονται για τις υπηρεσίες στήριξής τους.
ΛΕΩΝ Ο ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ
Στο παγκάκι λίγο πριν από τη σύνταξη
Στο παγκάκι λίγο πριν από τη σύνταξη
Ο Λέων βρέθηκε στον δρόμο στα 64, έναν χρόνο πριν βγει στη σύνταξη. Εμενε σε ένα δυάρι στην οδό Ιθάκης και δούλευε ως αγιογράφος. Η δουλειά του πήγαινε μια χαρά, είχε παραγγελίες και αρκετά ένσημα για να βγει στη σύνταξη. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια όλα ανατράπηκαν.
Πριν από επτά μήνες μπήκε στην κατηγορία των «νεοαστέγων» και για 45 ημέρες βρέθηκε να κοιμάται σε ένα παγκάκι, στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα. «Ευτυχώς δεν με ενόχλησε κανείς. Ούτε χρήστες ούτε αλκοολικοί, ούτε Αστυνομία. Η εξυπνάδα μου ήταν ότι διάλεξα ένα παγκάκι λουσμένο στο φως, ακριβώς κάτω από έναν στύλο».
Πόσο δύσκολο ήταν να βρεθεί στα 64 στον δρόμο; «Λόγω του χαρακτήρα μου, όχι και τόσο. Σκέφτηκα ότι θα μείνω εδώ και θα δω τι θα κάνω. Αν το μυαλό του ανθρώπου λειτουργεί σωστά, το σώμα μπορεί να αντέξει πολλά πράγματα».
Είναι διαζευγμένος κι έχει δυο παιδιά που τον βοηθάνε -μας λέει- όσο μπορούν, υλικά και ηθικά. Τώρα κοιμάται στον ξενώνα της «Κλίμακας» και έχει δύο σχέδια. Να βρει μια οποιαδήποτε δουλειά και να πάρει τη σύνταξή του.
«Εχω ασφάλιση 29 ετών ως ιδιωτικός υπάλληλος και άλλα πέντε στο Ταμείο Εμπόρων. Θα μπορούσα να είχα πάρει στα 60 μειωμένη, αλλά τότε δούλευα μια χαρά. Τα τελευταία δύο χρόνια έπεσε η δουλειά». Θα ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές, αν και δηλώνει πολύ θυμωμένος με τους πολιτικούς. «Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα τους πετάξει το αβγό, αλλά είμαι πολύ θυμωμένος. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια χώρα, όχι πλούσια, αλλά ανθρώπινη, με συντάξεις και μισθούς αξιοπρεπείς».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Είδα τον εαυτό μου να γίνεται αγρίμι
Είδα τον εαυτό μου να γίνεται αγρίμι
Εναν χρόνο και κάτι μήνες -όπως μας λέει- κοιμάται κάτω από μια γέφυρα στο Ρουφ, μαζί με άλλα πέντε άτομα. Ο Δημήτρης Χ. είναι 49 ετών, διαζευγμένος, άνεργος και νεοάστεγος. «Τον τελευταίο χρόνο έχει αλλάξει η ζωή μου. Συνάντησα έναν Δημήτρη που δεν τον ήξερα. Ενα αγρίμι». Εχει νιώσει πολλές φορές κίνδυνο με κλεφτρόνια και άλλους ανθρώπους της νύχτας.
Πότε φοβήθηκε πιο πολύ; «Μια νύχτα που είχαν ραντεβού δύο ομάδες χούλιγκαν στη γέφυρα για ξύλο κι εγώ βρέθηκα στη μέση». Στον δρόμο έχει γνωρίσει ανθρώπους που δεν το περίμενε ότι θα ήταν άστεγοι.
Πριν έμενε στο Αιγάλεω. Τώρα, ψάχνει κάθε μέρα για δουλειά. Και στους δικούς του λέει ψέματα. Εχει δύο παιδιά. Η κόρη του, λέει, σπουδάζει ιατροδικαστής και ο γιος του τελειώνει τώρα το Λύκειο. «Τους λέω πως με φιλοξενούν. Κάνω διπλή ζωή, εγώ που δεν έλεγα ποτέ ψέματα. Δεν ξέρω αν ξέρεις το βιβλίο ''Dr Jekyll and Mr Hyde''. Ετσι».
- 7η η Ελλάδα σε ποσοστό φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων στην ΕΕ των 27 χωρών
- 27,7% των Ελλήνων ζουν στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
- 1 στους 7 πολίτες της Αθήνας τρώει στα συσσίτια
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.