Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Παπαδημογέροντες




Καρτερός Θανάσης





Πάλι η κυρία Μέρκελ μας κουνάει το δάχτυλο - θα πάρετε τη δόση σας αν τούτο, αν εκείνο, και κυρίως αν βελτιώσετε την ανταγωνιστικότητά σας. Τα ίδια και το ΔΝΤ, τα ίδια και οι Τειρεσίες των Οίκων, τα ίδια και οι οικονομολόγοι που τρέχουν πίσω από τις αγορές. Τα ίδια και ο Παπαδήμος. Η ανταγωνιστικότητα όσο μας αφορά κλίνεται σε όλες τις πτώσεις, με την κλητική σε τιμητική θέση - ω ανταγωνιστικότητα, εσύ μόνο μπορεί να μας σώσεις και για σένα πρέπει να κάνουμε όλες τις θυσίες.
Όπως συμβαίνει όμως με όλες τις λεξούλες της οικονομίας, θέλει και η ανταγωνιστικότητα τη μετάφρασή της. Γιατί έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη επιστήμη των λέξεων που λέγονται μάλλον για να κρύβουν παρά για να αποκαλύπτουν. Λένε, ας πούμε, δημοσιονομική εξυγίανση και εννοούν φορολογική λαίλαπα. Λένε απελευθέρωση της αγοράς και εννοούν ασυδοσία των ισχυρών του πλούτου. Λένε ελαστικές εργασιακές σχέσεις και εννοούν την παντοδυναμία της εργοδοσίας. Λένε κατάργηση κεκτημένων και εννοούν σφαγή δικαιωμάτων και αμοιβών.
Κάπως έτσι και με  την ανταγωνιστικότητα. Η μετάφρασή της είναι άγριες περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση κάθε προστασίας της  εργασίας και του εργαζόμενου, ατομικές συμβάσεις, καρατόμηση του δέκατου τρίτου και δέκατου τέταρτου μισθού. Όλα αυτά είναι μια σαβούρα που πρέπει να πεταχτεί για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πετάξουν ξαλαφρωμένες στον ουρανό των επενδύσεων και των κερδών και να ανυψώσουν τη χώρα. Σε πιο ελεύθερη μετάφραση, αν πεινάσουν ακόμα περισσότερο οι πεινασμένοι, θα πάει η χώρα μπροστά.
Αυτά περίπου. Το ανάλγητο και απάνθρωπο του πράγματος δεν το συζητάμε. Το ζούμε. Αλλά ποια ανταγωνιστικότητα αναζητούν οι θεούσες του κέρδους και τα τσανάκια των αγορών ξεσκίζοντας για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους; Ποια στραβομάρα τους εμποδίζει να δουν τα ολέθρια για την οικονομία αποτελέσματα της συνταγής τους μέχρι σήμερα; Ποια απληστία, λαιμαργία, και τελικώς ηλιθιότητα τους σπρώχνει να απαιτούν περισσότερη δουλειά με μικρότερες αμοιβές από κείνους που είναι πρώτοι στην Ευρωζώνη στις ώρες δουλειάς και προτελευταίοι στους μισθούς;
Και καλά αυτοί. Σάμπως πρώτη φορά είναι που οι συνταγές τους θα καταστρέψουν μια χώρα; Ή τον ήξεραν κι από χτες τον άστεγο που βρέθηκε παγωμένος στα Χανιά; Οι δικοί μας όμως Παπαδημογέροντες τι κάνουν;




http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=662511
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs