Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται στην Αθήνα οι τροϊκανοί για να συζητηθεί η νέα δανειακή σύμβαση και οι εκπρόσωποι της Διεθνούς των τραπεζιτών για την εκκρεμότητα του "κουρέματος". Και οι δυο διαδικασίες, παρά την ελληνική ιδιομορφία, αποτελούν μέρος της κρίσης στην Ευρωζώνη. Άλλωστε η αφετηρία τους ανάγεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
Προχθές στη Σύνοδο Κορυφής η Μέρκελ επέβαλε τη γραμμή της μετατροπής της Ευρωζώνης σε "δημοσιονομική φυλακή". Το δόγμα των πάση θυσία δημοσιονομικών πλεονασμάτων, σε συνθήκες μάλιστα αρχόμενης παγκόσμιας ύφεσης, οδηγεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες βαθύτερα στην ύφεση. Όπως συνέβη με τις "ιστορικές" αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και της 26ης Οκτωβρίου, κι αυτή η απόφαση τελεί υπό την αίρεση της αδυσώπητης οικονομικής - κοινωνικής πραγματικότητας.
Πάνω στην κινούμενη άμμο της Ευρωζώνης, η ελληνική ιδιομορφία αποκτά κεντρική ευρωπαϊκή σημασία. Μπορεί οι Ευρωπαίοι εταίροι να αποφάσισαν χθες ότι το "κούρεμα" και το PSI συνιστούν αποκλειστικά ελληνική υπόθεση, αλλά οι συνέπειες δεν θα περιοριστούν στην επαρχία. Θα πλήξουν την αυτοκρατορία στο κέντρο...
Η διπλή διαπραγμάτευση στην Αθήνα θα γίνει από μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση. Μόλις ο 1 στους 6 πολίτες έχει θετική γνώμη για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου. Και μόλις 1 στους 5 πολίτες επιδοκιμάζει την επαχθή δανειακή σύμβαση, η οποία αποτελεί τον "ειδικό σκοπό" συγκρότησης της νέας κυβέρνησης.
Το πιθανότερο είναι να επιχειρηθεί νέος εκβιασμός. Τα 85 δισ. ευρώ της 7ης δόσης, που θα είναι η πρώτη δόση του νέου δανείου, θα χρησιμοποιηθούν ως όχημα για να τρομοκρατηθούν οι πολίτες και να επιβληθούν νέα, σκληρότερα μέτρα, τουλάχιστον δεκαετής λιτότητα, αλλά και για βίαιη παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις. Ήδη διατυπώνονται προτάσεις για παράταση του βίου της κυβέρνησης μέχρι το φθινόπωρο. Οι προτάσεις αυτές εξυπηρετούν τη νέα "πολιτική ορθοπεδική", σύμφωνα με την οποία ο λαός μπαίνει σε νάρθηκα και τα κόμματα υφίστανται κατάγματα, ώστε να εκβιαστεί η ανασυγκρότηση του αστικού πολιτικού συστήματος.
Το ενδεχόμενο εκλογών τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη δέσμευση που συνοδεύει την κυβέρνηση Παπαδήμου, αντιμετωπίζεται με δέος, ενόσω η αριστερά, παρά τον κατακερματισμό της, αναδεικνύεται ως ελπίδα για την κοινωνία. Οι εκλογές, σε συνθήκες πολιτικής ανατροπής, προβάλλουν ως η αναγκαία διέξοδος για να αποκτήσουν αποτελεσματικότητα οι κοινωνικοί αγώνες και να διαμορφωθεί μια εναλλακτική πολιτική διεξόδου από την κρίση. Η συνεργασία των αντιμνημονιακών - αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων με στόχο την εναλλακτική διακυβέρνηση συνιστά λαϊκή αξίωση. Πρόκειται για ευκαιρία που εμφανίζεται μια φορά σε κάθε γενιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.