Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μαύρη τρύπα 3 δισ. απειλεί με νέα μέτρα


Η πορεία του προϋπολογισμού του 2011, με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων τους πρώτες μήνες του 2012, και το νέο Μνημόνιο βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα των επικεφαλής της τρόικας που έφτασαν στην Αθήνα.
Τόμσεν (πρώτος), Μαζούχ και Μορς επιστρέφουν στην ΑθήναΤόμσεν (πρώτος), Μαζούχ και Μορς επιστρέφουν στην ΑθήναΟΠολ Τόμσεν, ο Ματίας Μορς και ο Κλάους Μαζούχ, οι οποίοι αναμένεται να μείνουν στην πρωτεύουσα καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, θα έχουν τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τους επιτελείς της κυβέρνησης, προκειμένου:
* Να διαπιστώσουν την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Τα στοιχεία που έχουν ήδη συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια δεν φαίνεται να συνηγορούν υπέρ μιας επιτυχούς πορείας. Η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού κινείται σε επίπεδα γύρω στα 3 δισ. ευρώ και τα έως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν την αδυναμία επίτευξης του στόχου για έλλειμμα της τάξης του 9% φέτος ή 19.683 εκατ. ευρώ.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν φόβους ακόμα και για διψήφιο έλλειμμα ή μεταξύ 9,5% και 10% -ενδεχόμενο που θα φέρει νωρίτερα ένα νέο πακέτο διορθωτικών μέτρων, που θα ληφθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας για έλλειμμα της τάξης του 6,5% στα τέλη του 2012 ή 14.916 εκατ. ευρώ. Ο φετινός στόχος που είχε τεθεί ήταν 7,6% κι αν τελικά ξεπεράσει το 9,5%, τότε η απόκλιση του 2% είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση, να μην κινηθεί η ύφεση σε χαμηλότερα επίπεδα -δηλαδή πέραν του 5,5% φέτος και 2,5% του χρόνου. Αν και τα τελευταία στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν πως τουλάχιστον ο φετινός στόχος είναι ανέφικτος, καθώς στο εννεάμηνο έφτασε στο 6,9%.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα... πάντα είναι ανοιχτά. Μια περαιτέρω μείωση των δαπανών μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που θα περάσουν σε εργασιακή εφεδρεία, νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων ή τυχόν άλλων βοηθημάτων, μείωση των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και νέες επεμβάσεις στην αγορά εργασίας με επίκεντρο τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.
Ως προς το κομμάτι των φόρων δεν αποκλείουν την επίσπευση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων -ενδεχόμενο που θα προκαλέσει μπαράζ αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως το ειδικό τέλος ακινήτων και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ. Στο προσκήνιο επανέρχονται και μέτρα, όπως της αύξησης των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, της επίσπευσης της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα. Ενώ ορισμένοι έχουν αρχίσει να μιλούν για απομάκρυνση του σεναρίου μείωσης του ΦΠΑ.
* Να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για το περιεχόμενο του δεύτερου Μνημονίου και τη βάση της δανειακής σύμβασης που θα συνοδεύει το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ, καθώς η πρώτη δόση των 80 δισ. ευρώ πρέπει να εκταμιευθεί το αργότερο τον Μάρτιο.
Η έλευση των επικεφαλής της τρόικας συμπίπτει με την άφιξη του επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος αναμένεται να μείνει στην Αθήνα μέχρι την Πέμπτη και θα έχει εκτενείς συναντήσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης στο πλαίσιο των επαφών του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιόχαν Χαν. *

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs