Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ποινική δίωξη για τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ


Ο κ.Γεωργίου υποστηρίζει ότι διώκεται επειδή δεν μαγείρεψε τα στοιχεία
Ποινική δίωξη για τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου (Δ) στη συνεδρίαση της 22/11/2011 της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση επί του Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 31 Α του Κανονισμού της Βουλής [ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές]



Πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν σήμερα Δευτέρα τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στους Financial Times ότι διώκεται ποινικά διότι δεν «μαγείρεψε» τα στατιστικά μεγέθη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC ο κ. Γεωργίου βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επίσημη ποινική έρευνα και με ισχυρισμούς ότι διόγκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ενεργώντας κατά του εθνικού συμφέροντος.

Οι ίδιες αναφορές επισημαίνουν πως ο κ. Γεωργίου εργαζόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για 20 χρόνια και πως διορίστηκε το 2010 στην Ελληνική Στατιστική Αρχή μετά από συμφωνία με το Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξυγιάνει τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, μετά από χρόνια επίσημης παραποίησης τους.

«Διώκομαι επειδή δεν μαγείρεψα τα βιβλία» δήλωσε ο κ. Γεωργίου στους Financial Times.«Θα θέλαμε ένα καλό, βαρετό ίδρυμα που κάνει τη δουλειά του. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η στατιστική είναι ένα άθλημα μονομαχίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται πως ο κ. Γεωργίου αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του Οικονομικού Εισαγγελέα στις 12 Δεκεμβρίου για να απαντήσει στις σχετικές κατηγορίες. Μάλιστα, υπερβάλλοντας οι συντάκτες τους, υποστηρίζουν πως εάν ο κ. Γεωργίου καταδικαστεί για «εσχάτη προδοσία», θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ισόβια κάθειρξη.

Η εν λόγω έρευνα σχετίζεται με τη δημόσια διαμάχη για το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλειμματος 2009, το οποίο αναθεωρήθηκε από το 13,4% στα 15,8% του ΑΕΠ. Το δε αναθεωρημένο ποσοστό έγινε αποδεκτό χωρίς επιφυλάξεις από την Eurostat.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs