Στις 19 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι εκλογές στη χώρα, όμως η νέα σελίδα στη διακυβέρνησή της, που άνοιξε πριν από μερικές μέρες με την απόφαση του πρωθυπουργού να επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς τον ίδιο πρωθυπουργό, άρχισε να γράφεται από χθες μετά τη συμφωνία Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, να συγκροτήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και αντίπαλοι της πολιτικής ζωής μια τέτοια κυβέρνηση...
Ο δικομματισμός πλέον μαζί και χέρι χέρι στην κυβέρνηση, μετά την ασφυκτική πίεση και απαίτηση των δανειστών της χώρας, σε μια προσπάθεια να ψηφίσει και να υλοποιήσει σκληρά μέτρα λιτότητας για την επόμενη δεκαετία.
Αγνωστος «χ» για την ώρα αυτής της «ιστορικής» συγκατοίκησης είναι ο νέος πρωθυπουργός, καθώς χθες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σήμερα θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Πάντως χθες είδαν το φως της δημοσιότητας ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Λουκάς Παπαδήμος συγκεντρώνει πιθανότητες για να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης με αντιπροέδρους τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Στ. Δήμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας η νέα κυβέρνηση θα έχει ως έργο την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και μετά θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Οι αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που συναντήθηκαν χθες αργά το βράδυ στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που διασφαλίζουν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, κατέληξαν ότι η καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών είναι η 19η Φεβρουαρίου.
Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και της Ν.Δ. οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου. Επί της ουσίας η Ν.Δ. συμφώνησε τελικά στο χρονοδιάγραμμα που είχαν εξ αρχής θέσει οι Παπανδρέου και Βενιζέλος.
Για να φθάσουμε στο χθεσινό αποτέλεσμα χρειάστηκε να καμφθεί και η τελευταία γραμμή άμυνας του Αντώνη Σαμαρά, που δεν ήταν άλλη από την απαίτησή του να παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου από πρωθυπουργός και μετά να συμφωνήσει σε συνεργασία. Ο πρωθυπουργός αρνιόταν μέχρι το τέλος και μπροστά στο αδιέξοδο, ζήτησε ο ίδιος συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Σαμαρά ούτως ώστε ενώπιόν του να δεσμευθεί ότι θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία για να πεισθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Νωρίτερα και μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπαναχωρούσε σημείο προς σημείο από την αρχική του κατηγορηματική άρνηση να συναινέσει σε μια τέτοια κυβέρνηση, όπως την είχε εκφράσει το βράδυ της ψήφου εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά σειρά υπαναχώρησε:
* Από την άρνησή του να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση. Τώρα θα την ψηφίσει.
**Από τον όρο που έβαζε οι εκλογές να γίνουν στις 4 Δεκεμβρίου. Τώρα αποδέχθηκε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.
* Από την απαίτησή του να παραιτηθεί άμεσα ο πρωθυπουργός και μετά να αρχίσει η συζήτηση για τη νέα κυβέρνηση.
* Από την αρχική του θέση του η νέα μεταβατική κυβέρνηση να μην είναι πολιτική. Τώρα αποδέχθηκε να είναι πολιτική και να συμμετέχουν και στελέχη από τη Ν.Δ.
* Κέρδισε όμως την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού, έστω κι αν αυτή δεν την προκάλεσε ο ίδιος.
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός και λόγω του φιάσκου των Κανών αναγκάζεται να παραχωρήσει τη θέση του πρωθυπουργού λόγω της απειλής των βουλευτών του, ότι αν δεν άνοιγε τις διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, θα τον ανέτρεπαν. Από τη στιγμή που δέχθηκε να κάνει αυτή τη «θυσία», κατόρθωσε (σχήμα λόγου) να:
* Πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.
* Να αναγκάσει τον Α. Σαμαρά να δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση.
* Να τον πείσει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενδεχόμενο που αρνιόταν κατηγορηματικά μέχρι χθες.
Η Ν.Δ. με τη συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση χάνει πλέον το προνόμιο να καταγγέλλει το Μνημόνιο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να ευνοείται από το αντιμνημονιακό κλίμα. Τώρα γίνεται μέρος του προβλήματος, αφού θα ψηφίσει κι αυτή και θα συνδιαχειριστεί το νέο δανειακό πρόγραμμα και τα νέα μέτρα, που το ακολουθούν.
Ωστόσο ο Γ. Παπανδρέου όλα αυτά τα πλήρωσε με την απώλεια της πρωθυπουργίας, από την οποία ενδεχομένως να επωφεληθεί ο μεγάλος του αντίπαλος Α. Σαμαράς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.