Παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου και η «Ερευνα» του Παύλου Τσίμα (Mega) είναι αφιερωμένη στο παγκόσμιο κύκλωμα της φοροδιαφυγής στο οποίο «κάπου χωρά και η μικρή Ελλάδα». Αχαρο, στεγνό εκ πρώτης όψεως το θέμα, όμως η τηλεοπτική του προσέγγιση διατηρούσε αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.
Πριν από 38 χρόνια, ο εχθρός εναντίον του οποίου ξεσηκώθηκαν οι Ελληνες φοιτητές είχε πρόσωπο: ήταν η δικτατορία και οι προστάτες της. Πράγματα ξεκάθαρα: οι καλοί από εδώ, οι κακοί από εκεί. Σήμερα όμως τα όρια είναι συγκεχυμένα και συχνά τα διλήμματα μοιάζουν τεχνητά, χαραγμένα με χάρακα, όπως στον χάρτη της Αφρικής. Επίσης, σήμερα ο εχθρός, στην Ελλάδα και στον κόσμο, είναι πιο απρόσωπος, αλλά όχι λιγότερο ισχυρός, ενώ ένα περίτεχνα υφασμένο πέπλο ανωνυμίας καλύπτει τις διαδρομές του. Το πέπλο αυτό επιχειρεί κάπως να ανασηκώσει η εκπομπή, αρχίζοντας με μια επίσκεψη σε έναν διάσημο φορολογικό παράδεισο, τα νησιά Κέιμαν. Εδώ, σε μια ελβετική τράπεζα, εργαζόταν επί χρόνια ένας Ελβετός ορκωτός λογιστής, ο Ρούντολφ Ελμερ, που, μέσω των Wikileaks, αποκάλυψε πολλά για τους παγκόσμιας κλίμακας φοροφυγάδες.
Τα Κέιμαν των 50.000 κατοίκων δεν είναι ακριβώς ένας επίγειος παράδεισος: επίπεδα, με λιγοστές παραλίες και κλίμα τροπικό. Η ομορφιά τους βρίσκεται στον γοητευτικό βυθό της Καραϊβικής, όπως μάθαμε. Σε έναν άλλο βυθό βρίσκονται καλά κρυμμένα και τα μυστικά τους, κάποια από τα οποία ήρθαν στο φως χάρη στον Ελμερ που από τεχνοκράτης έγινε ακτιβιστής! Οι πιέσεις και οι διωγμοί που δέχτηκε αυτός ο άνθρωπος θυμίζουν τα θρίλερ του Τζον Γκρίσαμ.
Κρυμμένα, αλλά ίσως όχι για πάντα, είναι και τα μυστικά των ελβετικών τραπεζών, οι οποίες εδώ και δεκαετίες έχουν αναπτύξει περίτεχνα συστήματα για την προστασία των πελατών τους. Η εκπομπή ταξιδεύει στη Ζυρίχη και συζητά με Ελβετούς αξιωματούχους, ενώ έγκριτοι δημοσιογράφοι μιλούν για τις άνισες ροές του χρήματος από τον φτωχό Νότο στον πλούσιο Βορρά, ενώ κάποιοι καταθέτουν εντυπωσιακά στοιχεία για το εύρος της μαύρης οικονομίας. Περιγράφεται επίσης το τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τη σύναψη μιας συμφωνίας της χώρας μας με τις ελβετικές αρχές για την άρση του απορρήτου, σαν αυτή που έχει ήδη υπογράψει η Ελβετία με τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Συγκινητική ήταν μια πολύ νεαρή Ελβετίδα, που συμμετέχει στην κατάληψη ενός πάρκου στη Ζυρίχη. «Εδώ στη χώρα μας ζούμε καλά», είπε, «όμως ο πλούτος μας είναι λεηλατημένος, γεννιέται από τη δυστυχία άλλων λαών». Βέβαια, τα ελβετικά τσαντίρια, σε άψογη γεωμετρική διάταξη, δεν θυμίζουν τσιγγάνικο καταυλισμό, όμως το γεγονός ότι ακόμα και κάποιοι Ελβετοί αγανακτούν και παίρνουν τις ρούγες και τα πάρκα δείχνει ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει. |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.