Από την αρχή της κρίσης έχουμε ακούσει πολλά σενάρια για την αντιμετώπιση της και ένα από αυτά που 'έπαιξαν' το καλοκαίρι είχαν να κάνουν με τη χρήση διπλού νομίσματος, το ένα από τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για συναλλαγές εντός της χώρας ώστε να μπορέσει να υποτιμηθεί και το άλλο για συναλλαγές κυρίως με τους πιστωτές ώστε να μη χάσουν ...
δραχμή απ' όσα τους χρωστούμε. Σε άρθρο του Vincent Cignarella στη Wall Street Journal στην κατηγορία για τις διεθνείς αγορές, το θέμα επανέρχεται ως λύση για την Ελλάδα με την πρόταση να δημιουργεί μία κανονική και μία χρηματιστηριακή δραχμή.
Η πρώτη θα χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές στην Ελλάδα η ισοτιμία της θα καθορίζεται από τις αγορές και ενώ για τη δεύτερη θα υπάρχει καθορισμένη ισοτιμία από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία θα γίνονται οι αποπληρωμές των δόσεων και στην οποία θα αποτιμώνται τα ομόλογα.
Το σχέδιο μπορεί να λειτουργήσει θετικά αλλά και αρνητικά. Δίνοντας στο ΔΝΤ και την ΕΕ την δύναμη ελέγχου της ισοτιμίας της 'χρηματιστηριακής δραχμής' θα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει στο 100% τα συμφέροντα των δανειστών αναγκάζοντας τη χώρα να λειτουργεί με δραχμές και να αποπληρώνει τα χρέη της, ουσιαστικά, σε ένα ξένο νόμισμα. Έτσι, λύνεται και το μεγάλο πρόβλημα των δανειστών και της Τρόικας με το δίκαιο που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα.
Η λύση αυτή θα είναι τόσο καταστροφική για την Ελλάδα όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά της 'κανονικής' με τη ΄χρηματιστηριακή' δραχμή και μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει στην απόλυτη φτώχεια. Ωστόσο, σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες του XrimaNews.gr από πηγή στις Βρυξέλλες, η λύση των δύο νομισμάτων για την Ελλάδα έχει συζητηθεί σε υψηλά κλιμάκια, τουλάχιστον τεχνοκρατών, συμβούλων των πολιτικών.
Με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα μετατραπεί πραγματικά σε τριτοκοσμική καθώς ουσιαστικά θα έχει όλο το χρέος της σε ξένο νόμισμα με το 'μανδύα' του ονόματος της δραχμής ενώ η ίδια θα χρησιμοποιεί μία υποτιμημένη δραχμή που στην πραγματικότητα θα είναι και το κανονικό της νόμισμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.