Απροστάτευτοι οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς πέρα από τις μειώσεις μισθών έχουν να αντιμετωπίσουν και τον πληθωρισμό. Διαβάστε σε ποια προϊόντα οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα. Απλησίαστα ακόμα και τα τρόφιμα
Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, η ακρίβεια παραμένει ανεξέλεγκτη με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 3,1% τον Σεπτέμβριο από 1,7% τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις παρατηρούνται στη στέγαση (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικό αέριο) και στις μεταφορές (βενζίνη).
Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου 2011, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2010, προκύπτει αύξηση 3,1% έναντι αύξησης 5,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2010 προς το 2009.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης τον Σεπτέμβριο 2011, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2011, παρουσίασε αύξηση 3,3% έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Εξάλλου, ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 2,9% τον Σεπτέμβριο, από 1,4% τον Αύγουστο εφέτος και 5,7% τον Σεπτέμβριο 2010. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 3,4% έναντι αύξησης 1,9% πέρυσι.
Η αύξηση αυτή προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις:
α) Κατά 2,2% της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, καφές, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα φρούτα νωπά και λαχανικά νωπά.
β) Κατά 5,8% της ομάδας "Αλκοολούχα ποτά και καπνός", λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων.
γ) Κατά 2,8% της ομάδας "Ένδυση και υπόδηση", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
δ) Κατά 8,3% της ομάδας "Στέγαση", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
ε) Κατά 0,8% της ομάδας "Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
στ) Κατά 4,8% της ομάδας "Μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα:καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και των τιμών των αυτοκινήτων.
ζ) Κατά 0,6% της ομάδας "Επικοινωνίες", λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
η) Κατά 2,9% της ομάδας "Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια", λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.
θ) Κατά 2,7% της ομάδας "Άλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των ειδών ατομικής φροντίδας.
Υπήρξαν όμως και μειώσεις δεικτών. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ πτώση τιμών είχαμε:
α) Κατά 0,7% της ομάδας "Υγεία", λόγω μείωσης των τιμών των φαρμάκων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των νοσηλίων των ιδιωτικών κλινικών.
β) Κατά 0,3% "Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες", λόγω μείωσης των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των βιβλίων, γραφικής ύλης- σχολικών ειδών και του πακέτου διακοπών.
γ) Κατά 0,4% της ομάδας "Εκπαίδευση", λόγω μείωσης των τιμών στα δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.