Το σενάριο ακούγεται υπερβολικό, στα όρια του τρομακτικού, αλλά είναι καθ' όλα ρεαλιστικό και συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες υλοποίησης
Το σενάριο ακούγεται υπερβολικό, στα όρια του τρομακτικού, αλλά είναι καθ' όλα ρεαλιστικό και συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες υλοποίησης. Τι προβλέπει; Την με το σταγονόμετρο διάθεση πόρων από τους πιστωτές της χώρας απ' εδώ και στο εξής, αν για «χ» λόγους η κυβέρνηση δεν μπορέσει να διασφαλίσει ότι θα υλοποιήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα της δίνουν τόσα κεφάλαια όσα απαιτούνται για να μην κηρύξει αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της προς τους ξένους οφειλέτες της – οπότε να μην κηρύξει τυπικά πτώχευση – αλλά από εκεί κι έπειτα δεν θα της διασφαλίζει κεφάλαια για να ανταπεξέρχεται στις εσωτερικές υποχρεώσεις της. Για παράδειγμα, δεν θα της διασφαλίζει κεφάλαια για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, ανά μήνα. Με την υπάρχουσα κακή κατάσταση, άλλος τρόπος για να βρεθούν λεφτά, προκειμένου να τακτοποιηθούν τέτοιου είδους υποχρεώσεις, δεν υπάρχει, οπότε δεν αποκλείεται σε αυτό το ακραίο σενάριο, το δημόσιο να μην είναι σε θέση να πληρώσει ένα 15νθήμερο.
Επαναλαμβάνεται ότι προς το παρόν, το εν λόγω σενάριο θεωρείται ακραίο, όμως, το γεγονός ότι έχει αρχίσει ήδη να συζητείται αποδεικνύει ότι δεν είναι και τόσο φιλολογικό, όσο ενδεχομένως θεωρούνταν έως και μέχρι πριν από λίγο καιρό.
Ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κράτος έχει αρκετά έσοδα ώστε να διασφαλίσει τις πληρωμές μισθών-συντάξεων αλλά και άλλων αναγκών του κράτους. Ισως δεν έχει για τις πληρωμές των τοκογλύφων δανειστών.
Η ανάρτηση νομίζω ότι παίζει στο κλίμα της προ ψήφισης του μνημονίου..
Ευχαριστώ