epohi.gr
Εδώ και εβδομάδες ο ΟΗΕ προειδοποιούσε για μία επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή στο Κέρας της Αφρικής, μία περιοχή που αποτελεί μήλον της Εριδος για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η τραγωδία, φυσικά, δεν αποφεύχθηκε παρά τις προειδοποιήσεις και ο ΟΗΕ τελικά, την Τρίτη, κήρυξε δύο περιοχές της Σομαλίας σε κατάσταση λιμού. Ως αιτία προβάλλεται η «ξηρασία, η χειρότερη των τελευταίων 60 ετών» και οι «εμφύλιες» συγκρούσεις. Η αλήθεια, ως συνήθως, αποκρύβεται επιμελώς: η Σομαλία αλλά και η ευρύτερη περιοχή, αποτελεί εδώ και χρόνια «πεδίο βολής φτηνό», η καταστροφή είναι καθημερινή και αδιάλειπτη, ενώ η τροφή χρησιμοποιείται ως «όπλο», επιβολής, καταστολής και ελέγχου.
Οι προειδοποιήσεις του ΟΗΕ συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό: πάνω από 11 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας και του θανάτου ενδεχομένως. Στη Σομαλία ο μισός πληθυσμός, δηλαδή 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης τροφής, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται στο νότο. Οχι τυχαία, το επίκεντρο της καταστροφής είναι η περιοχή όπου συναντώνται τρεις χώρες, η Σομαλία, η Κένυα και η Αιθιοπία, περιοχή που αποτελεί και το επίκεντρο της δράσης των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, όσον αφορά τόσο την παρακολούθηση και τον έλεγχο αλλά και τον ανεφοδιασμό. Κάθε μέρα πεθαίνουν από πείνα 4 στα 10.000 παιδιά, περισσότερα από 2.000.000 παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και χρήζουν βοήθειας προκειμένου να σωθεί η ζωή τους, ενώ μισό εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν άμεσα, σύμφωνα με το «Ταμείο για τα Παιδιά» του ΟΗΕ.
Εκατοντάδες χιλιάδες Σομαλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στους προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί, με τον πολυπληθέστερο στον κόσμο να είναι ο καταυλισμός στο Νταντάαμπ, που δημιουργήθηκε το 1991 για να ανακουφίσει 90.000 ανθρώπους και σήμερα ψυχορραγούν 380.000 πρόσφυγες! Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στον προσφυγικό καταυλισμό του Ντόλο Αλντο, στην Αιθιοπία, μόλις μερικές δεκάδες μίλια μακρύτερα. Η θνησιμότητα στο Ντόλο Αλντο ήταν 7,4 ανά 10.000 για το μήνα Ιούνη, σύμφωνα με τον Πολ Σπίγκελ, επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας του UNHCR, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τα κριτήρια του ΟΗΕ ένας θάνατος ανά 10.000 συνιστά κατάστασης έκτακτης ανάγκης…
Από την Τρίτη οι εκκλήσεις των αξιωματούχων του ΟΗΕ είναι συνεχείς: εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση είναι θέμα εβδομάδων η καταστροφή να μην περιοριστεί στη Σομαλία και να επεκταθεί σε τμήματα της Κένυας, της Αιθιοπίας, του Τζιμπουτί, της Βόρειας Ουγκάντα και του Νοτίου και Βορείου Σουδάν.
Επιπρόσθετη «βοήθεια» ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης, ενώ από την Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε άλλα 28 εκατομμύρια δολάρια σε «βοήθεια», που θα προστεθούν στα 431 εκατομμύρια δολάρια που ήδη έχουν δώσει οι ΗΠΑ. Φυσικά, λεπτομέρειες δεν παρείχε η Χίλαρι Κλίντον όσον αφορά το πού διοχετεύεται η βοήθεια των 431 εκατομμυρίων δολ., καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει. Εκκλήσεις που θυμίζουν περισσότερο εκείνες του μητροκτόνου προς το δικαστήριο να τον λυπηθεί επειδή έμεινε… ορφανός!
Ολοκληρωτικός πόλεμος
Αραγε είναι τυχαίο ότι μετά από κάθε επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ειδικά των ΗΠΑ, η συγκεκριμένη αυτή περιοχή στο Κέρας της Αφρικής υποφέρει από λιμό; Σε ανάλογη κατάσταση είχε κηρύξει ο ΟΗΕ την πολύ συγκεκριμένη αυτή περιοχή και το 2006, ημερομηνία έναρξης του πολέμου και της εισβολής της Αιθιοπίας με εντολή των Αμερικανών, προκειμένου να ανατρέψουν την ισλαμιστική κυβέρνηση της χώρας.Την πενταετία που ακολούθησε Αμερικανοί και Ευρωπαίοι με τη βοήθεια ορισμένων χωρών – δορυφόρων της Ανατολικής Αφρικής έχουν στήσει στη Σομαλία τη λεγόμενη «μεταβατική κυβέρνηση» (TFG), έχουν εξοπλίσει και εκπαιδεύουν «Στρατό και Αστυνομία» και χρηματοδοτούν τη δράση της στρατιάς των περίπου 5.300 στρατιωτών της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη χώρα (AMISOM) έναντι ντόπιων και ξένων «ισλαμιστών» που πολεμούν με σκοπό την ίδρυση ενός σκληρού ισλαμικού κράτους. Τους ισλαμιστές «αλ Σαμπάαμπ», που ελέγχουν θυλάκους στο Μογκαντίσου και στη Βόρεια και Νότια Σομαλία, που αυτοχαρακτηρίζονται ή καλύτερα βαπτίζονται μέλη της «αλ Κάιντα».
Ειδικότερα οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τη δράση της «αλ Σαμπάαμπ» για να εγκαταστήσουν ένα δίκτυο μυστικών φυλακών, όπως αποκάλυψε στο περιοδικό «The Nation», ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζέρεμι Σκάχιλ.
Σύμφωνα με τον Σκάχιλ, οι μυστικές φυλακές που λειτουργεί η CIA στη Σομαλία αποτελούν στοιχείο της διεύρυνσης των επιχειρήσεών της σε σομαλικό έδαφος και αναπόσπαστο στοιχείο του δόγματος του προέδρου Ομπάμα:«επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στοχευμένες δολοφονίες και μυστικές επιχειρήσεις και, φυσικά, φυλακές της CIA», όπως ανέφερε στο δίκτυο «Democracy Now» σημειώνοντας ότι από την αρχή της προεδρίας Ομπάμα, το 2009, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» στην Αφρική, αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Οσο για τις φυλακές, μία από αυτές λειτουργεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες μάλιστα εντός του διεθνούς αεροδρομίου Αντεν Αντε του Μογκαντίσου όπου εκτός των ανακρίσεων – βασανιστηρίων κρατουμένων από πολλές χώρες της Αφρικής, υπάρχει χώρος σε οκτώ μεγάλων διαστάσεων υπόστεγα όπου η CIA έχει τα δικά της αεροσκάφη και λειτουργεί και χώρος εκπαίδευσης για Σομαλούς και άλλους αυτόχθονες, τους οποίους χρησιμοποιεί στις μυστικές επιχειρήσεις εντός, αλλά και στις επιχειρήσεις απαγωγής «υπόπτων», ούτως ώστε η αμερικανική κυβέρνηση να μπορεί ανά πάσα στιγμή να αρνηθεί τη δράση τους και την ύπαρξή τους. Μια δεύτερη μυστική φυλακή λειτουργεί στα υπόγεια του κτιρίου που είναι έδρα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Σομαλίας, και επισήμως «λειτουργεί από τις σομαλικές υπηρεσίες» αν και το παράγγελμα δίνουν οι Αμερικανοί πράκτορες, αναλαμβάνουν προσωπικά τις ανακρίσεις, δηλαδή τα βασανιστήρια, ενώ πληρώνει άμεσα και τους Σομαλούς πράκτορες.
Εκτός φυσικά των επιχειρήσεων επί του εδάφους – εντός Σομαλίας αλλά και αυτών από την Αιθιοπία, την Κένυα και το Τζιμπουτί, την πραγματική έδρα της αμερικανικής επιθετικής μηχανής στην περιοχή – τα μη επανδρωμένα σκάφη των ΗΠΑ συνεχίζουν ανελέητους βομβαρδισμούς, όπως και στην Υεμένη, γεγονός φυσικά που είναι απαγορευτικό για οποιουδήποτε είδους αγροτική δραστηριότητα.
Δεν είναι φυσική καταστροφή, αλλά φόνος εκ προμελέτης
Ο πόλεμος των ΗΠΑ επεκτείνεται συνεχώς καθώς εκτός των μυστικών επιχειρήσεων, των πεζοναυτών, των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η σύσταση, εκπαίδευση και ανάπτυξη αφρικανικών παραστρατιωτικών ομάδων εκτείνεται μέχρι την Ουγκάντα και το Μπουρούντι, διοχετεύοντας 45 εκατομμύρια δολάρια από το ποσό της «βοήθειας», ενώ με το πρόσχημα «της ασφαλούς ναυσιπλοΐας» στα στενά του Αντεν, στα παράλια της Σομαλίας έχουν αναπτυχθεί ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ (όπου συμμετέχει και η Ελλάδα) για να αντιμετωπίσουν υποτίθεται τα αλλεπάλληλα κρούσματα πειρατείας.Σε αυτό το ανατροφοδοτούμενο σκηνικό θανάτου και φρίκης τα τρόφιμα ουκ ολίγες φορές χρησιμοποιούνται ως όπλο από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δίχως αιδώ, ακόμη και σε σημείο αφανισμού, όπως τώρα. Οσο για τη φυσική καταστροφή που επικαλούνται οι Δυτικοί αξιωματούχοι, την ξηρασία, που φέρει την «κυριότερη ευθύνη» για το λιμό, εκτός του πολέμου τρεις ακόμη παράγοντες συνιστούν τα αίτιά της:
- Τα σχέδια υφαρπαγής γης από τους αγρότες σχεδόν σε όλη την Αφρική. Η Αιθιοπία, χώρα που αποτελεί μέρος και αυτή της «περιοχής του λιμού» αποτελεί το μεγαλύτερο «πειραματόζωο και εργαστήριο της υφαρπαγής γης», όπου δραστηριοποιούνται από Σαουδάραβες επιχειρηματίες μέχρι μεγάλες πολυεθνικές παραγωγής βιοκαυσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το Χάρβαρντ και άλλα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια χρησιμοποιούν ιδιωτικά επενδυτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) από τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν τεράστιες περιοχές εύφορης αφρικανικής γης. Ορισμένες από τις συμφωνίες αυτές καταλήγουν στο να εκδιώκονται πολλές χιλιάδες άνθρωποι από τα μέρη όπου ζουν, σύμφωνα με πρόσφατη αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν».
- Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, που έχει σφοδρότατες συνέπειες και στην Αφρική, εξαιτίας της πτώσης της τιμής των βασικών εμπορευμάτων, της μείωσης των ροών κεφαλαίων, της διεθνούς βοήθειας και των μεταναστευτικών εμβασμάτων. Τα πρώτα της δείγματα γίνονται απολύτως ορατά ήδη από το 2009, με απειλητικότερο την τεράστια άνοδο της τιμής των βασικών ειδών τροφίμων, όπως δημητριακά, ρύζι, καλαμπόκι, σόγια κ.ά. Η επιβίωση καθίσταται αδύνατη και θεωρείται βασικός παράγοντας που οδήγησε στην έξαρση της πειρατείας και της μαζικής μετανάστευσης. Τεράστια καραβάνια διασχίζουν ερήμους και βουνά προκειμένου να βρουν διαφυγή προς μέρη που μπορούν να επιβιώσουν, όπως κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά κυριότερα την Ευρώπη.
- Η μόλυνση. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι σομαλικές ακτές ήταν ο φτηνός προορισμός των τοξικών αποβλήτων από τις δυτικές βιομηχανίες ενώ το κόστος ήταν μόνο το μεταφορικό καθώς εναπόθεταν τα απόβλητά τους – χιλιάδες βαρέλια τοξικά απόβλητα – κοντά στις σομαλικές ακτές δίχως να υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία με τη σομαλική κυβέρνηση, επομένως δίχως να πληρώνουν ούτε καν αυτό το μηδαμινό κόστος που συνήθως πλήρωναν οι εταιρείες, περίπου 1.000 δολάρια τον τόνο. Το τσουνάμι του 2005 είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες βαρέλια τοξικών αποβλήτων να ξεβραστούν στις ακτές και χιλιάδες κόσμου να προσβληθούν από τη ραδιενέργεια. Εκατοντάδες θεωρούνται οι νεκροί ως αποτέλεσμα τοξικής μόλυνσης. Προφανώς είναι ανυπολόγιστη η καταστροφή του περιβάλλοντος, η καταστροφή της ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και της αγροτικής παραγωγής και φυσικά ουδείς κάνει εκτιμήσεις για μακρόχρονες ασθένειες, αφού τα χημικά απόβλητα συνεχίζουν να εναποτίθενται και να ξεβράζονται, ενώ δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν την πρακτική αυτή ως γενεσιουργό αιτία της πειρατείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.