Με το στοκ των απούλητων ακινήτων να παραμένει στα 150.000 σπίτια, και τις τράπεζες να έχουν στην ουσία "παγώσει" τις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων.
Κατά 6% μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι έχουν υποχωρήσει οι τιμές στην αγορά ακινήτων σε ετήσια βάση, ωστόσο δεδομένης της βαθιάς ύφεσης που βιώνει η οικοδομή και η ελληνική οικονομία, θα έπρεπε, όπως λένε οι ειδικοί, να έχουν υποχωρήσει σε μεγαλύτερο ποσοστό.Με το στοκ των απούλητων ακινήτων να παραμένει στα 150.000 σπίτια, και τις τράπεζες να έχουν στην ουσία "παγώσει" τις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων -καθώς παρατηρείται αρνητικός ρυθμός (-1,7% φέτος έναντι 3,5% πέρυσι)- οι ειδικοί θεωρούν ότι οι τιμές θα έπρεπε να είχαν μειωθεί περισσότερο. Και μιλούν για τα γνωστά "παράδοξα" της ελληνικής αγοράς που κρατούν τα ακίνητα στο... ύψος τους, δηλαδή την αντιπαροχή, το μάυρο χρήμα που κυκλοφορεί ακόμη στην οικοδομή (χάρη και στις αντικειμενικές αξίες), τα λιγοστά δάνεια που χρωστούν οι
κατασκευαστές στις τράπεζες, καθώς και τη διασπορά του μεγάλου αριθμού απούλητων σπιτιών σε πολλές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που μοιράζει τον κίνδυνο.
Τα στοιχεία
Παγκόσμια έρευνα για την αγορά ακινήτων του ξένου οίκου Knight Frank, κάνει λόγο για πτώση κατά 6% σε σχέση με πέρυσι των τιμών στην ελληνική αγορά ακινήτων. Μελέτη ωστόσο της ICAP που δημοσιεύτηκε χθες, και αφορά το πως κινήθηκε η ελληνική κτηματαγορά το 2010, επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πτώση τιμών στα μεταχειρισμένα ακίνητα ήταν της τάξης του 6%-10%, και στα νεόδμητα μεταξύ 4%-9%. Από τα στοιχεία που επικαλούνται οι δύο μελέτες προκύπτει αυτό που διαπιστώνουν και όσοι παρακολουθούν την αγορά, ότι λογικά θα έπρεπε φέτος που η ύφεση είναι βαθύτερη από πέρυσι, οι τιμές να υποχωρούν με υψηλότερο ρυθμό, κάτι που όμως δεν συμβαίνει.
Οι αιτίες για το ελληνικό «παράδοξο»
Αιτία για την περίεργη "ανθεκτικότητα" των τιμών, είναι σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, ότι σαν αποτέλεσμα της μεθόδους της αντιπαροχής με την οποία κτίζουν τόσα χρόνια οι Έλληνες κατασκευαστές , δεν εκτέθηκαν ποτέ σε μεγάλο δανεισμό, όπως συνέβη σε άλλες χώρες της Ευρώπης (π.χ. στην Ιρλανδία ή στην Ισπανία). Καθώς λοιπόν δεν χρωστούν μαζικά σε τράπεζες, δεν χρειάζεται να κάνουν και μεγάλες υποχωρήσεις αναφορικά με τις ζητούμενες τιμές, κι ας διαθέτουν από το 2005 απούλητα 5-10 διαμερίσματα.
Γιώργος Φιντικάκης
http://www.reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.