Υπολογίζεται ότι αν υποκαταστήσουμε το 20% των εισαγόμενων αγαθών με ντόπια, θα «μένουν» στην ελληνική οικονομία κάπου 10 δισ.ευρώ τον χρόνο
της Κάτιας Γερακαρίτου
Η αλλαγή νοοτροπίας στις καταναλωτικές μας συνήθειες και η στροφή στα ελληνικά προϊόντα μπορεί να κάνει πολλά και κυρίως να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση. Αποτέλεσμα της σημερινής καταναλωτικής συμπεριφοράς μας, είναι το γεγονός ότι μέχρι το 2009 το ποσό που πληρώναμε για εισαγωγές ήταν τριπλάσιο από αυτό που εισπράτταμε από τις εξαγωγές μας. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι αν υποκαταστήσουμε το 20% των εισαγόμενων αγαθών με ντόπια, θα «μένουν» στην ελληνική οικονομία κάπου 10 δισ.ευρώ τον χρόνο.
Με σύνθημα «ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά», εκατό προσωπικότητες του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού αλλά και καλλιτεχνικού χώρου, δημιούργησαν το «Κίνημα Πολιτών – Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» και απευθύνουν κάλεσμα στους Έλληνες να καταναλώνουν προϊόντα εγχώριας παραγωγής.
«Δεν μποϊκοτάρουμε τα ξένα προϊόντα, αλλά η προώθηση των ελληνικών είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση», σημειώνει στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ και του «Κινήματος Πολιτών» Γιώργος Καββαθάς, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα «το 50% των κερδών των πολυεθνικών βγαίνει στο εξωτερικό». Η στροφή στα ελληνικά προϊόντα, όπως τονίζει ο κ.Καββαθάς, είναι ένας τρόπος για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία, να σταματήσει το κλείσιμο των καταστημάτων, να στηριχθούν ο εσωτερικός τουρισμός, οι αγρότεςκαι οι παραγωγοί.
Κατά την τελευταία 10ετία (2000-2009) η οικονομία μας έχει υποστεί μια αιμορραγία 293 δισ.ευρώ (ακόμη και χωρίς τον υπολογισμό των καυσίμων, η αιμορραγία είναι 231 δις ευρώ). Σκεφθείτε τι πλούτος θα είχε παραχθεί αν έμεναν εδώ αυτά τα χρήματα (πάνω από 400 δισ.ευρώ, αν υπολογίσουμε την επίπτωση τους στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας), όπως υποστηρίζει το «Κίνημα Πολιτών».
Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε δύο παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής ελαφριάς βιομηχανίας, την υπόδηση και τα τρόφιμα, το αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγών ολοένα και μεγαλώνει. Στο κλάδο της υπόδησης το 70% των προϊόντων είναι εισαγόμενο και μόλις το 30% παράγεται εγχώρια. Ο κ. Καββαθάς επισημαίνει ότι ο προστιθέμενος πλούτος πρέπει να μείνει στην Ελλάδα, προκειμένου τα χρήματα μας να επιστρέφουν σε μας και οι ελληνικές επιχειρήσεις να γίνονται πιο δυνατές για να αντέξουν τον ανταγωνισμό.
«Πρέπει να σκεφτούμε ότι η πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα απασχολείται σε ελληνικές επιχειρήσεις, το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν το 55% τουλάχιστον του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα και θα πρέπει να σκεφθούμε ότι στηρίζοντας τα ελληνικά προϊόντα, δίνουμε θέσεις εργασίας στα παιδιά μας, στους φίλους μας, στη γειτονιά μας», αναφέρει ο κ.Καββαθάς.
Μέσα σε αυτή την προσπάθεια του Κινήματος Πολιτών – καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» εντάσσεται και η κίνηση επτά σούπερ μάρκετ, που δέχθηκαν να στηρίξουν ενεργά τον αγώνα.
Συγκεκριμένα τα Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, My Market, Βερόπουλος, Θανόπουλος, Γαλαξίας, Χαλκιαδάκης αποφάσισαν να:
• εκτυπώσουν αφίσες του Κινήματος στις οποίες θα προβάλλεται το σύνθημα «ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά».
• τοποθετήσουν τις αφίσες στα καταστήματά τους σε ολόκληρη την Ελλάδα
• τυπώσουν το σύνθημα και στις πλαστικές τους σακούλες που δίνουν στους πελάτες τους για να τοποθετούν τα είδη που αγοράζουν.
• τοποθετήσουν τις αφίσες στα καταστήματά τους σε ολόκληρη την Ελλάδα
• τυπώσουν το σύνθημα και στις πλαστικές τους σακούλες που δίνουν στους πελάτες τους για να τοποθετούν τα είδη που αγοράζουν.
Εκτός από τα σούπερ μάρκετ, το «Κίνημα Πολιτών» σχεδιάζει να επόμενο διάστημα να έρθει σε συμφωνία και με εκπροσώπους στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης, «Είμαστε σε επαφές με Έλληνες σχεδιαστές και επιχειρηματίες παραγωγής ειδών ένδυσης και υπόδησης, καλώντας τους να συμμετάσχουν και να προτρέψουν τους καταναλωτές στην αγορά των εγχωρίως παραγόμενων ρούχων και παπουτσιών» σημειώνει ο κ.Καββαθάς.
Πώς αναγνωρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα; Πολύ απλό. Όλα τα προϊόντα φέρουν ένα «γραμμωτό κώδικα» αναγνώρισης (bar code ή ακριβέστερα universal product Code - UPC) με κάποια νούμερα στη βάση του. Για όλα τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, (αλλά και τα εισαγόμενα που υφίστανται κάποια επεξεργασία, τυποποιούνται ή συσκευάζονται στην Ελλάδα, και έχουν ελληνική προστιθέμενη αξία), τα πρώτα τρία νούμερα στον γραμμικό κώδικα είναι 520.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.