Χαριστική βολή στην κτηματαγορά θα δώσει το σχέδιο του υπ. Οικονομικών να περικόψει τις φοροαπαλλαγές στους τόκους των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από ένα όριο και πάνω, πιθανώς από τα 50.000- 60.000 ευρώ και πάνω.
Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν, όλοι οι φορείς του κλάδου των ακινήτων, όπως ο πρόεδρος των κατασκευαστών Δ. Καψιμάλης, που κάνει λόγο για απόφαση, οι παρενέργειες της οποίας θα είναι «χιονοστιβάδα».
«Όχι μόνο θα σταματήσουν οι οποίες λιγοστές αγοραπωλησίες, αλλά θα παγώσει περαιτέρω η οικοδομική δραστηριότητα αφού οι κατασκευαστές θα μειώσουν κι άλλο τις ανεγέρσεις, παράλληλα θα πληγούν τα 160 επαγγέλματα γύρω από την οικοδομή, ενώ θα μειωθεί περαιτέρω και η απασχόληση στους εργατοτεχνίτες», λέει χαρακτηριστικά.
Το μέτρο συνεπάγεται, σύμφωνα με τους προέδρους της ΠΟΜΙΔΑ Στ. Παραδιά και των μεσιτών Γιάννη Ρεβύθη, ανατροπές σε οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αφού σε όλες τις περιπτώσεις όσοι έχουν αγοράσει πρώτη κατοικία είχαν συνυπολογίσει στην απόφασή τους το ετήσιο όφελος από τη φοροαπαλλαγή. Και οι δύο κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό, για τιμωρία των συνεπών φορολογούμενων και για εύκολη λύση αύξησης των εσόδων –αφού η οικοδομή καλείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια να κλείσει τις μαύρες τρύπες της οικονομίας.
«Κάθε μέτρο που δυσχεραίνει τη δυνατότητα του πολίτη να στεγαστεί και να αποκτήσει ιδιόκτητη κατοικία, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία», δηλώνει ο Στ. Παραδιάς. «Θα συμφωνούσα να περικοπούν οι φοροαπαλλαγές για ένα εισοδηματικό όριο πάνω από 120.000- 150.000 ευρώ. Αλλά τα 50-60.000 ευρώ είναι το οικογενειακό εισόδημα ενός μέσου ζευγαριού, το όριο αυτό είναι πολύ χαμηλό», εκτιμά από την πλευρά ο κ. Γιάννης Ρεβύθης.
Με νούμερα, σήμερα η κατάσταση στην οικοδομή είναι η εξής :
- 100.000 απούλητα σπίτια.
- 100.000 οικοδόμοι εκτιμάται ότι είναι άνεργοι
- Άλλοι 400.000 οικοδόμοι και 600.000 εργαζόμενοι σε παρεμφερή επαγγέλματα υποαπασχολούνται
- 4-6 ημερομίσθια κάνει πλέον σήμερα ο εργατοτεχνίτης, από 20-22 που έκανε πριν από τρία χρόνια
- 6%-15% κάτω σε σχέση με τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, είναι οι τιμές των ακινήτων
- 1.360 οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή έχουν δηλώσει πλήρη αδράνεια, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο (από 1η/1/2010 ως σήμερα)
- 11% πτώση σημείωσε το 2010 ο αριθμός των αδειών στην οικοδομή, σε σχέση με το 2009
- 75% πτώση σημειώνει ο όγκος έκδοσης οικοδομικών αδειών, συγκριτικά με το 2007
Γιώργος Φιντικάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.