Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ασύδοτοι (και ατιμώρητοι) «αξιολογητές»



ΣΕ ΕΝΑ διεφθαρμένο μέχρι το κόκαλο χρηματοπιστωτικό σύστημα οφείλεται η κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια εξόχως αποκαλυπτική έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας.
Μια χούφτα τράπεζες και οίκοι «αξιολόγησης» (ναι, οι γνωστοί μας και στην Ευρώπη, που με μια γνωμάτευσή τους ανεβοκατεβάζουν τα επιτόκια δανεισμού), με τη συνενοχή των ελεγκτικών αρχών, οδήγησαν την οικονομία της υπερδύναμης στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
ΑΠΟ την έρευνα των Αμερικανών γερουσιαστών αναδεικνύεται ανάγλυφα η σαπίλα ενός συστήματος, που κατάφερνε επί χρόνια να εξαπατά τους ίδιους τους πελάτες του, βασιζόμενο στην απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού ελέγχου, καθώς είχε καταστήσει υποχείριό του τον ελεγκτικό μηχανισμό, φυσικά με το αζημίωτο.
ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ τής, γνωστής και σε μας, «επενδυτικής» τράπεζας Goldman Sachs φαίνεται ότι προκάλεσαν ένα μικρό σοκ ακόμη και στους ερευνητές του Κογκρέσου. Η εξαπάτηση των πελατών της φαίνεται πρωτοφανής. Από τη μια τούς πουλούσε «χαρτιά» συνδεδεμένα με δάνεια υψηλού ρίσκου, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα αποκομίσουν γρήγορα και μεγάλα κέρδη, και από την άλλη η ίδια πόνταρε δισεκατομμύρια δολάρια στην κατάρρευση αυτών των «τοξικών» προϊόντων. Διπλή η παραπλάνηση, διπλό και το κέρδος της.
ΣΤΟ παιχνίδι αυτό αποκαλύπτεται τώρα ότι έπαιξε και η γνωστή μας κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, πουλώντας σε ανύποπτους πελάτες της, λίγο πριν καταρρεύσει η αγορά, «τοξικά» χρεόγραφα, τα οποία κορυφαία στελέχη της, σε μια κυνική επίδειξη χιούμορ, αποκαλούσαν «κουράδες» και «γουρούνια»!
ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ παιχνίδι ολοκληρώθηκε με τη δράση των γνωστών μας «οίκων» Moody's και Standard and Poor's, που βαθμολογούσαν με άριστα αυτά τα προϊόντα των περιβόητων «επενδυτικών» τραπεζών, φυσικά για να παίρνουν δουλειές από αυτές. Αυτά τα προϊόντα αποδείχτηκαν αργότερα «σκουπίδια».
ΑΠΟ ΤΗΝ αποκαλυπτική αυτή έρευνα τι μένει στο τέλος; Πιθανότατα η ατιμωρησία των επικεφαλής των τραπεζών και των οίκων. Ο γερουσιαστής, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εξετάσουν ΑΝ (!) ευθύνονται για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.
ΓΙΑ τα καθ' ημάς, μεγαλύτερη σημασία έχει ο ρόλος των οίκων «αξιολόγησης» και οι σκοπιμότητές τους. Οπως, επίσης, και οι περισπούδαστες «αναλύσεις» διαφόρων στελεχών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. Ακούγοντας, για παράδειγμα, κάποιους απ' αυτούς να επιδίδονται σε πλειοδοσία υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δεν μπορεί παρά να σκεφθεί κανείς αν πίσω τους κρύβονται «πονταρίσματα» δισεκατομμυρίων. Η ζημιά μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, αν η πίεσή τους δεν αποδώσει.
Η ΕΚΘΕΣΗ της επιτροπής του Κογκρέσου αποκάλυψε ότι το παιχνίδι εκεί ήταν πολύ μεγάλο. Και τα λεφτά πολλά. Το ίδιο μεγάλο είναι τώρα και στην Ευρώπη, τουλάχιστον με ορισμένες στοχοποιημένες χώρες. Και θα γίνει μεγαλύτερο όσο η Ε.Ε. αφήνει αναπάντητη την ασυδοσία των «αξιολογητών». Των ίδιων που ταρακουνούσαν την οικονομία της υπερδύναμης πριν από τρία χρόνια.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs