Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας



«Ώρα μηδέν», λένε οι οικονομολόγοι: Στάση πληρωμών και αποχώρηση από την Ευρωζώνη προβλέπει ο πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ, Μ.Σιδηρόπουλος. 

Picture 0 for Η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας


του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr

Οι κρίσιμες Σύνοδοι Eurogroup και ΕΕ της 11ης και 25ης Μαρτίου αντίστοιχα αποτελούν πλέον παρελθόν. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλα τα επίπεδα ότι πέτυχε ιστορική νίκη, μετά τις αποφάσεις για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου στα 7,5 έτη και τη μείωση του επιτοκίου στο 4,2%. Οι πανηγυρισμοί στο οικονομικό επιτελείο έχουν πλέον καταλαγιάσει και η επόμενη ημέρα έχει ξημερώσει.


Μιλώντας στη Voria.gr οικονομολόγοι από τη Θεσσαλονίκη επισημαίνουν ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη και απαιτεί θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις. Όπως αναφέρουν, τα δύο ισχυρά χαρτιά που πρέπει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από τον κυκεώνα της κρίσης είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η άμεση προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τα οποία για να πραγματοποιηθούν απαιτείται μια εκ βάθρων αλλαγή της δημόσιας διοίκησης και να καμφθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.


Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την οικονομική πολιτική που ακολουθείται και τη μαύρη τρύπα στα έσοδα, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις.


«Οι αποφάσεις των Βρυξελλών απλά μας αιμοδότησαν για ένα χρονικό διάστημα. Χωρίς αυτόν τον ασκό αίματος ο λογαριασμός δεν “έβγαινε”. Ωστόσο είναι κάτι προσωρινό και έχει ημερομηνία λήξεως», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικομικών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας, χαρακτηρίζοντας εφικτό τον στόχο των 50 δισ. Ευρώ. «Από τις αποκρατικοποιήσεις μπορούν να βρεθούν τα χρήματα που αναζητούνται,  αρκεί να μεθοδευτούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να περπατήσει το πρόγραμμα. Πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση και να δοθεί η ανάλογη ευελιξία, παρακάμπτοντας τις  γραφειοκρατικές διαδικασίες που ισχύουν», αναφέρει.
Πολύ πιο απαισιόδοξη είναι η άποψη που εκφράζει ο πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών, Μωυσής Σιδηρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα των Συνόδων δεν αποτελούν νίκη της κυβέρνησης. «Δεν πετύχαμε απολύτως τίποτα. Η μείωση του κόστους του δανείου δεν σημαίνει τίποτα, καθώς τα επιτόκια (σ.σ. Που είναι κυμαινόμενα) δεν είναι απίθανο να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και της γενικότερης κρίσης στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου είναι κάτι που είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό, οπότε δεν αποτελεί κέρδος της Συνόδου. Οι δανειστές μας ξέρανε πολύ καλά ότι είμαστε σε ύφεση και δεν υπήρχε περίπτωση να μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε με τους όρους που ίσχυαν», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.


Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σιδηρόπουλος εκτιμάει ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στη βάση που έχει τεθεί, με τον στόχο των 50 δισ. Ευρώ, είναι σχεδόν απίθανο να πετύχει. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε κάποιες κερδοφόρες ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΠΑΠ. Ο στόχος για τα 50 δισ. Ευρώ είναι αστείος και δεν μπορεί να επιτευχθεί στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί», δηλώνει.


«Αναπόφευκτη η στάση πληρωμών»


Σε προβλέψεις-σοκ για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας προχωράει ο πρόεδρος του Οικονομικού ΑΠΘ, εκτιμώντας ότι η στάση πληρωμών και η πτώχευση της χώρας, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι σχεδόν σίγουρες και αδύνατο να αποφευχθούν. «Κάποια μέρα θα κατακρημνιστούμε όλοι μαζί. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς», τονίζει ο κ. Σιδηρόπουλος, ενώ κάνει ένα βήμα παραπάνω, προβλέποντας την αποχώρηση της χώρας μας από την οικογένεια του ευρώ.


«Στο βαθμό που το κόστος για τους δανειστές μας, με επικεφαλής τη Γερμανία, καταστεί μεγαλύτερο από το κέρδος που έχουν από τη χώρα μας είναι φυσικό ότι κάποια στιγμή θα μας βγάλουν από την Ευρωζώνη», επισημαίνει, ενώ συμπληρώνει πως είναι πιθανή η δημιουργία μιας “περιφερειακής νομισματικής ένωσης”, στην οποία θα συμμετέχουν χώρες με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα. «Για ό,τι πάθουμε από εδώ και πέρα, θα είμαστε υπεύθυνοι εμείς οι ίδιοι και η αδράνεια της χώρας», υπογραμμίζει.


«Ανάσα ζωής» οι ξένες επενδύσεις


Ως κύριο συστατικό της συνταγής, με την οποία η χώρα μπορεί να δει φως στο τούνελ της ύφεσης είναι, κατά γενική ομολογία των ειδικών επιστημόνων, η διαδικασία προσέλκυσης άμεσων ξένων (ή ακόμα και εγχώριων) επενδύσεων. «Πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες δομικές αλλαγές και να καμφθούν επιτέλους όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Για να έρθουν οι επενδύσεις, η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο για τις προσελκύσει. Πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι ακολουθεί την σωστή κατεύθυνση», δηλώνει ο κ. Σιδηρόπουλος.


Από την πλευρά του ο κ. Μάρδας επισημαίνει πως προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων (σ.σ. Το οποίο μέχρι στιγμής έχει παραμένει στα χαρτιά και στις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού), απαιτείται η ενεργοποίηση νέων προσώπων, υπογραμμίζοντας πως οι υφιστάμενοι επικεφαλής έιναι ανεπαρκείς για τον παραπάνω στόχο. «Χρειάζονται άλλα άτομα  για να αναλάβουν να φέρουν επενδύσεις στη χώρα. Θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ενεργοποιήσει νέα πρόσωπα, μικρής ηλικίας, τεχνοκράτες, που να έχουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στην στρατηγική διοίκηση και να γνωρίζουν το αντικείμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs