Πέντε μετόπες του Παρθενώνα, οι οποίες πιστευόταν ότι είχαν καταστραφεί κατά την έκρηξη του 17ου αι. στο ναό της Αθηνάς της Ακρόπολης, εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στο νότιο τείχος της Ακρόπολης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκαν τον 18ο αιώνα κατά τις εργασίες για την επισκευή της οχύρωσης του Ιερού Βράχου.
Τα κομμάτια αυτά ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους λίθους καθώς είναι από λευκό καλοδουλεμένο μάρμαρο Πεντέλης, όπως δηλαδή ο Παρθενώνας. Οι αρχαιολόγοι πίστευαν μέχρι τώρα ότι οι μετόπες αυτές είχαν καταστραφεί από την έκρηξη Μοροζίνη το 1687.
Οι μετόπες εντοπίστηκαν μετά την επεξεργασία 2250 φωτογραφίες που ελήφθησαν με σύγχρονες μεθόδους για την φωτογραμμετρική αποτύπωση των τείχων της Ακρόπολης. Τι ακριβώς απεικονίζουν οι πέντε μετόπες θα φανεί όταν αποξηλωθούν από τη θέση τους.
Καθαρισμός με λέιζερ των Καρυάτιδων
Την τεχνική έκθεση για τη συντήρηση και τον καθαρισμό γλυπτών του Παρθενώνα και Κορών του Ερεχθείου ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά τη συνεδρίασή του.
Πρόκειται για τη μέθοδο λέιζερ, που χρησιμοποιείται ήδη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης με σκοπό τη συντήρηση και την αποκατάσταση των Καρυάτιδων, ενώ έχει εφαρμοστεί και για τον καθαρισμό άλλων σημαντικών μνημείων, όπως τα γλυπτά της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα.
Η μέθοδος βασίζεται στον συνδυασμό υπεριώδους και υπέρυθρου μήκους κύματος, ώστε να αποφεύγεται το κιτρίνισμα ή το γκριζάρισμα των επιφανειών. Μετά από 10 χρόνια χρήσης του συστήματος σε πολύ σημαντικά μνημεία, θεωρείται πλέον μια από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους για την απομάκρυνση των ρύπων που επικάθονται στα γλυπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.