Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

«Για τις τράπεζες ενδιαφέρονται οι κυβερνήσεις» - Δυο Ευρωπαίες οικονομολόγοι ξεσπαθώνουν κατά του νεοφιλελευθερισμού


Η Μπριγκίτε Ούνγκερ διδάσκει Οικονομικά του Δημόσιου Τομέα στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία. Από την Αυστρία η ίδια, περιγράφει με τα καλύτερα λόγια τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα στις δύο χώρες, σ' αυτήν όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και σ' αυτήν όπου ζει και διδάσκει τα τελευταία δέκα χρόνια.
Μπριγκίτε ΟύνγκερΜπριγκίτε ΟύνγκερΒρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου μίλησε για την κρίση του χρέους.
Μιλώντας στην «Ε» τονίζει ότι μία από τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία αλλά και άλλες χώρες που εδώ και καιρό έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των λεγόμενων αγορών, είναι η αλλαγή πλεύσης. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία, γιατί εκεί βρίσκονται οι άνθρωποι», λέει.
«Είναι γνωστό ότι εδώ και δύο χρόνια οι χώρες της ευρωζώνης δεν τηρούσαν τους όρους που έθετε το Μάαστριχτ. Ολοι προσπαθούσαν -σύμφωνα με το Μάαστριχτ- να ρίξουν τον πληθωρισμό χαμηλά, ενώ σε περιόδους που δεν υπήρχε κάποιου είδους οικονομική κρίση ο πληθωρισμός ήταν από 5% έως 10%».
Οπως λέει στη συνέχεια, το «ισχυρό» ευρώ είναι κάτι που ωφελεί τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οπως εξηγεί «η Αγγλία (σ.σ. παρ' ότι δεν μετέχει στην ΟΝΕ), η Ολλανδία και η Γερμανία χρειάζονται ένα ισχυρό ευρώ επειδή αυτό προστατεύει τις "περιουσίες" των χρηματαγορών. Ωστόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν 27 χώρες και όχι τρεις. Μπορεί αυτές οι τρεις να είναι ισχυρές οικονομικά αλλά όλες έχουν από μία ψήφο».
Τότε γιατί όλες οι άλλες δεν πείθονται για να ψηφίσουν διαφορετικά;
«Προφανώς γιατί φοβούνται μήπως τιμωρηθούν. Οι αγορές μπορεί να τιμωρήσουν όποια χώρα δεν υπακούσει. Και ξαφνικά να βρεθεί στην ίδια ή και σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα».
Για να περιγράψει την προβληματική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας επικαλείται στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με αυτά, η αύξηση των επενδύσεων στον χρηματοοικονομικό τομέα είναι τεράστια σε σχέση με τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Και το ζήτημα είναι ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας δεν έχει κανενός είδους δημοκρατική νομιμοποίηση.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, στη σημερινή κατάσταση πρέπει να ληφθεί υπόψη το εισόδημα του κάθε εργαζομένου για να αναλυθεί η κρίση και να διαπιστωθούν τα αίτιά της. Εάν αυτό δεν συμβεί, η κρίση μπορεί να βαθύνει και να συνεχίσει να πλήττει τους χαμηλά αμειβόμενους.
Πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να κάνει περισσότερα από αυτό που κάνει τώρα;
«Είναι ιδιαίτερα άσχημο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση μπορεί να ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς μια διαδικασία για να αγοραστεί το χρέος που έχει. Τώρα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι. Θα ήθελα να σας πω ότι δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας».
Μπορεί η Ελλάδα να μην πληρώσει το δάνειο;
«Φυσικά και μπορεί, αλλά στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να απευθυνθεί στις ευρωπαϊκές αγορές. Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι».
Πιστεύετε ότι οι Ελληνες είναι υπεύθυνοι γι' αυτό που συμβαίνει;
«Αν διαβάσετε τις ολλανδικές εφημερίδες θα δείτε ότι γράφουν πως η ελληνική κυβέρνηση έκανε μειώσεις μισθών και συντάξεων. Οι Ολλανδοί βλέπουν ότι οι Ελληνες θέλουν να κρατήσουν όρθιο το σπίτι τους και θεωρούν ότι αυτό είναι δικό τους θέμα. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι αυτό που έγινε έχει σχέση με τη συμπεριφορά των αγορών. Δεν γίνεται επί της ουσίας λόγος για το ρόλο της Goldman Sachs».

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs