Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Νέα έξαρση στις e-απάτες – Τι να προσέξετε



Αντιμέτωπες με νέο κύμα ηλεκτρονικών απατεώνων, που χτυπούν τόσο στα ΑΤΜ όσο και στο e-banking βρίσκονται οι τράπεζες, που «χτυπούν καμπανάκι» στους πελάτες τους, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα οι e-απατεώνες, όχι μόνο εφευρίσκουν νέα, πιο δημιουργικά κόλπα ώστε να «ξαφρίζουν» (skimming) τις συναλλαγές στο ΑΤΜ, αλλά ταυτόχρονα έχουν βελτιώσει κατακόρυφα την ποιότητα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που στέλνουν  ώστε να αποσπάσουν χρήματα με τη μέθοδο του «πσαρέματος» (phishing).
Κάθε χρόνο, η λεία της ηλεκτρονικής απάτης ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ περίπου, παρουσιάζει όμως ανοδικές τάσεις, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους τραπεζίτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μόλις χθες η αστυνομία εξάρθρωσε ακόμη μία συμμορία, η οποία παγίδευε με ειδικές μεταλλικές τάπες ΑΤΜ τραπεζών και αποσπούσε χρήματα.
Τα μέλη της συμμορίας που δρούσαν νυκτερινές ώρες τοποθετούσαν ειδικές μεταλλικές τάπες στις εξόδους χρημάτων των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης με αποτέλεσμα όταν οι πελάτες - θύματα προσπαθούσαν να κάνουν ανάληψη χρημάτων να γίνεται μεν κανονικά η συναλλαγή και η χρέωση του λογαριασμού τους, αλλά τα χρήματα της ανάληψης να μην βγαίνουν από το μηχάνημα και οι πελάτες να μην τα λαμβάνουν. Οι δράστες συνεχεία που παρακολουθούσαν τη συναλλαγή, αφαιρούσαν τη μεταλλική τάπα και αποσπούσαν τα χρήματα. Από την έρευνα, εξακριβώθηκε ότι οι δράστες με τη συγκεκριμένη μέθοδο διέπραξαν16 παγιδεύσεις ΑΤΜ.
Παράλληλα, ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι αυτή τη στιγμή αποστέλλονται δεκάδες χιλιάδες e-mail με φερόμενο ως αποστολέα μεγάλη τράπεζα, η οποία δήθεν ζητά από τους πελάτες της να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της κάρτας αναλήψεων τους, ώστε να ενεργοποιηθεί η νέα κάρτα, με ενσωματωμένο το PIN. Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι ότι όντως στη συγκεκριμένη τράπεζα γίνεται η μετατροπή αυτή, ενώ παράλληλα το e-mail είναι τόσο καλοφτιαγμένο και γραμμένο σε σωστά ελληνικά, με αποτέλεσμα πολλοί να μπερδευτούν και να δώσουν όντως τα στοιχεία τους.
Τι να προσέξετε
Πώς θα προστατευθείτε
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αν και οι e-απάτες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, η προστασία από τους επιτήδειους είναι απλή αν τηρηθούν ορισμένες βασικές προφυλάξεις. Για παράδειγμα είναι απαραίτητο το ΡC με το οποίο ο χρήστης συνδέεται στο Ιnternet να διαθέτει πρόγραμμα ελέγχου ιών. Επίσης, ο πελάτης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της εκάστοτε τράπεζας πρέπει να αποφεύγει να αποκαλύπτει εμπιστευτικά προσωπικά δεδομένα  τα οποία με δόλιους τρόπους προσπαθούν τρίτοι να υποκλέψουν με ανακοινώσεις που οδηγούν σε ψεύτικα sites ή με παραπλανητικά e-mails. Η τράπεζα δεν ζητεί από τον χρήστη εμπιστευτικά προσωπικά δεδομένα, όπως τον κωδικό- User ID, το μυστικό- Ρassword, αριθμούς λογαριασμών ή καρτών κ.λπ., μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), ούτε στέλνει στους χρήστες εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω αυτού.
Πώς να προστατευθείτε από τις απάτες στα ATM 
-Αποφύγετε να έχετε στο ίδιο σημείο την κάρτα και τον κωδικό PIN
-Προτιμήστε ΑΤΜ σε εσωτερικούς χώρους
-Βεβαιωθείτε ότι δεν σας παρακολουθεί κάποιος
-Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας, ενημερώστε άμεσα την τράπεζα
-Αν σας προσεγγίσουν λέγοντάς σας ότι σας έπεσαν χρήματα, ελέγξτε άμεσα αν έχετε τη σωστή κάρτα αναλήψεων
-Καλύψτε το πληκτρολόγιο του ΑΤΜ με το χέρι σας ή ένα χαρτί όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό
Και τι να προσέξετε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
-Μην απαντάτε σε μηνύματα που ζητούν κωδικούς ή άλλα προσωπικά στοιχεία
-Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε στο e-banking
-Συνδεθείτε απευθείας με την ιστοσελίδα της τράπεζας και όχι μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link)
-Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα, επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζά σας


Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs