Ο θάνατος 20χρονης Βρετανίδας κατά τη διάρκεια παράνομης επέμβασης αναδεικνύει το επικίνδυνο κυνήγι του κάλλους
ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ
Το κυνήγι της ομορφιάς έχει ένα τίμημα. Στην περίπτωση της Βρετανίδας Κλόντια Αντερότιμι το τίμημα ήταν η ίδια της η ζωή. Η 20χρονη φοιτήτρια ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ για να γιορτάσει τα γενέθλιά της και να χαρίσει στον εαυτό της το πολυπόθητο (και, όπως αποδείχθηκε, θανάσιμο) δώρο: την ανόρθωση των οπισθίων της. Μια ομάδα «γιατρών» τους οποίους βρήκε μέσω Ιnternet την εγκατέστησαν σε ξενοδοχείο έξω από τη Φιλαδέλφεια και με αντάλλαγμα 2.000 δολάρια την υπέβαλαν σε έγχυση υγρής σιλικόνης- μια πρακτική που είναι απαγορευμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις ΗΠΑ. Λίγο αργότερα η Αντερότιμι ένιωσε έντονους πόνους στο στήθος, εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο και κατέληξε από καρδιακή ανακοπή.
«Τρία ήταν τα θανάσιμα σφάλματα:υποβλήθηκε σε μια μη εγκεκριμένη επέμβασηαπό πρόσωπο που δεν ήταν γιατρός σε χώρο εκτός χειρουργείου ή νόμιμου ειδικού ιατρείου» σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο πλαστικός χειρουργός κ. Π. Δαμηλάκος. Οπως τονίζει, αν και στην Ελλάδα δεν έχουν εμφανιστεί παρόμοια ακραία περιστατικά, οι σχετικοί κίνδυνοι δεν έχουν πλήρως εξαλειφθεί.
«Οπως σε όλα, έτσι και στην πλαστική χειρουργική υπάρχουν οι νόμιμοι και οι παράνομοι. Κατά καιρούς ανακαλύπτουμε ότι άτομα που δεν είναι γιατροί πραγματοποιούν σε χώρους όπως σαλόνια ή ινστιτούτα αισθητικής “θεραπείες” που είτε είναι εξ ολοκλήρου απαγορευμένεςείτε επιτρέπεται να γίνονται μόνο από γιατρούς, δηλαδή πλαστικούς χειρουργούς ή δερματολόγους»προσθέτει.
«Οι πλαστικές επεμβάσεις, όπως και όλες οι επεμβάσεις, εγκυμονούν ορισμένους κινδύνους, όπως η πιθανότητα μόλυνσης, φλεγμονής, αιματώματος ή επιπλοκές σχετικά με την αναισθησία. Ολοι αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να περιοριστούν μέσω του προεγχειρητικού ελέγχου, ωστόσο αυτό απαιτεί ειδικό γιατρό και σχετική ιατρική υποδομή» αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός κ. Α. Γαϊτάνης. O ίδιος τονίζει ότι, πέραν των άλλων, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει ο γιατρός, γι΄ αυτό και καλεί τους ασθενείς να μην έλκονται από τις «οικονομικότερες» προσφορές αλλά να συνεκτιμούν τις ικανότητες, τη φήμη του γιατρού και το σύνολο της πορείας του στον χώρο. «Είναι ανθρώπινο να ψάχνουμε τη “φθηνότερη” λύση, ωστόσο όταν πρόκειται για ιατρικές επεμβάσειςείναι εγκληματικό να μαθαίνουμε για “διαφημίσεις στο Ιnternet” ή για “προσφορές ευκαιρίας”» καταλήγει ο ίδιος.
Η αμέλεια των γιατρών, σε συνδυασμό με την έλλειψη σύνεσης εκ μέρους των ασθενών, έχει οδηγήσει ουκ ολίγες φορές σε αποτελέσματα ακαλαίσθητα ή ακόμη και σε σωματικές βλάβες.
Αν και ορισμένες γυναίκες καταπίνουν την οργή τους, δεν είναι λίγες οι ασθενείς που στέλνουν τους γιατρούς τους στον... εισαγγελέα και στα δικαστήρια. «Υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις ασθενών που υπέβαλαν μήνυση για σωματική βλάβη, όπως εγκαύματα και ουλές που προκλήθηκαν από λάθος χειρισμό κατά τη διάρκεια της κοσμητικής θεραπείας» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Αννα Τσίτουρα, δικηγόρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Οπως εξηγεί, άλλη κατηγορία υποθέσεων είναι αυτή που αφορά το «κακό αποτέλεσμα» της επέμβασης, το οποίο, παρ΄ ότι δεν συνιστά σωματική βλάβη, αφήνει την ασθενή απόλυτα ανικανοποίητη! «Σε τέτοιες περιπτώσεις οι εισαγγελείς θέτουν τη μήνυση στο αρχείοκαθώς το “κακό αποτέλεσμα” δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Ωστόσο, όταν οι ασθενείς ασκούν αγωγή αποζημίωσης στα πολιτικά δικαστήρια, τότε συνήθως κερδίζουν ένα αξιόλογο ποσό ως ηθική βλάβη» σχολιάζει η κυρία Τσίτουρα.
Οι θεραπείες της αισθητικής δερματολογίας (π.χ., μπότοξ, υαλουρονικό, μεσοθεραπεία, χημικά peeling, δερμοαπόξεση, επεμβατική λέιζερ ανάπλαση κτλ.) αποκτούν όλο και περισσότερους υποστηρικτές καθώς είναι λιγότερο επεμβατικές και επιτυγχάνουν σημαντικά αισθητικά αποτελέσματα αναίμακτα, χωρίς γενική αναισθησία και χωρίς να χρειαστεί ο «ασθενής» να απέχει από την εργασία του. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί δερματολόγοι του Τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας DermaLab Ιατρική ΑΕ, οι εν λόγω τεχνικές αποτελούν ιατρικές πράξεις που οφείλουν να γίνονται από εξειδικευμένους γιατρούς. Κατά πρώτο λόγο, τονίζουν ότι υφίστανται συγκεκριμένες αντενδείξεις που μόνο ένας γιατρός μπορεί να εκτιμήσει επαρκώς. Τέτοιες είναι γνωστές αλλεργικές αντιδράσεις σε υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, λήψη φαρμάκων για υποκείμενα νοσήματα (π. χ., αντιπηκτικά) και προδιάθεση για τη δημιουργία ουλών. Ταυτόχρονα, παρ΄ ότι οι εν λόγω θεραπείες αγγίζουν υψηλά επίπεδα ασφαλείας, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μικρό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, τοπικοί ερεθισμοί και εκχυμώσεις, για τις οποίες πρέπει να γίνει ενημέρωση από γιατρό.
http://www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.