της Μικαέλλας Λοίζου
Κατ ουσίαν επαναβεβαίωση της διαδικασίας, αλλά όχι της βάσης των συνομιλιών, ήταν το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης της Γενεύης. Πρόεδρος Χριστόφιας, Ντερβίς Έρογλου και Μπαν Κι Μουν συναντήθηκαν στο «Παλάτι των Εθνών», την έδρα του ΟΗΕ στην ελβετική πόλη, έχοντας ο καθένας στο χαρτοφύλακά του πολύ διαφορετικές ατζέντες. Τελικά, οι απόψεις συνέκλιναν στην πεπατημένη, την υφιστάμενη, δηλαδή, διαδικασία, δίνοντας μια νέα παράταση ζωής στους φαύλους κύκλους, που κάνουν εδώ και πολύ καιρό οι απευθείας διαπραγματεύσεις.
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ έτρεχε ακόμη από το ξενοδοχείο τού ενός συνομιλητή στο ξενοδοχείο του άλλου, προσπαθώντας να καθορίσει μια κοινώς αποδεκτή ατζέντα και να ολοκληρώσει, όπως δήλωσε στα ΜΜΕ, την «προπαρασκευαστική διαδικασία». Στο λόμπι του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αποκάλυψε, μετά από παραίνεση δημοσιογράφου, ότι η πτήση του προς τη Γενεύη ήταν μέσω Βρυξελλών.
Στην πρωτεύουσα της Ε.Ε., εξήγησε, ενημέρωσε για το Κυπριακό τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε, συνεργάτες του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και ευρωβουλευτές. Δικαιολόγησε το ταξίδι του λέγοντας ότι μπορεί οι συνομιλίες να είναι υπό την αιγίδα των Η.Ε., αλλά η Κύπρος είναι ένα πλήρες κράτος-μέλος της Ε.Ε., άρα τα ευρωπαϊκά όργανα είναι άμεσα ενδιαφερόμενα και θα πρέπει να είναι ενήμερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αυτοδιορίζεται ως υπεύθυνος ενημέρωσης και διαφώτισης για το Κυπριακό σε Ευρωπαίους αξιωματούχους. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στη Λευκωσία, ο Ντάουνερ ανέλαβε την πρωτοβουλία να την ξεναγήσει στην «πράσινη γραμμή», εξηγώντας της, μάλιστα, ότι οι Ε/κ, αν επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν τα κατεχόμενα, αν σαν καλοί… τουρίστες επιδείξουν πρώτα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Έτσι και την περασμένη εβδομάδα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντηση της Γενεύης, ανέλαβε και πάλι τα ηνία της… σωστής ενημέρωσης των Ευρωπαίων για τα πολιτικά τεκταινόμενα στο νησί μας.
Τα πρόσφατα ανοίγματα του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ., όπως ενημερωνόμαστε, δεν άφησαν ανενόχλητο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θεωρεί ότι δεν είναι από τη δουλειά του Ντάουνερ να προβαίνει σε αυτού του είδους τα briefings, ειδικά προς τον Επίτροπο Φούλε. Είναι, βεβαίως, σαφές πως είτε κάποιος του έδωσε το δικαίωμα να ανακατεύεται και στις σχέσεις Κύπρου-Ε.Ε., είτε κάποιος δεν του το στέρησε, εξ ου και αισθάνεται ότι έχει το ελεύθερο να το πράττει. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πάντως, φαίνεται να έθεσε το ζήτημα αυτό στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Ντάουνερ. Τώρα, αν είχε κάποιο αποτέλεσμα το παράπονό του ή έκανε απλώς άλλη μια τρύπα στο νερό, όπως συνήθως γίνεται όταν τίθεται θέμα συμπεριφοράς του Ντάουνερ, αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον και στις επόμενες κινήσεις του πολυμήχανου Αυστραλού.
Όταν γύρω στις 9.30 το πρωί, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ κατέφθασε στο κτίριο των Η.Ε. στη Γενεύη, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευδιάθετος. Ερωτηθείς πώς αισθάνεται, πώς πέρασε το βράδυ του και άλλα τυπικά από τους δημοσιογράφους, με το γνωστό του υφάκι, ο Ντάουνερ απάντησε: «Ονειρεύτηκα την Κύπρο επανενωμένη», μισογελώντας. «Προσέξατε τον αόριστο που χρησιμοποίησε», παρατήρησε συνάδελφος αστειευόμενος, με άλλους να προσθέτουν ότι το όνειρο τελείωσε το πρωί και τώρα αρχίζει η πραγματικότητα.
Λίγα λεπτά αργότερα, έξω από την είσοδο σταμάτησε το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος ευγενικά χαιρέτησε τους παρευρισκομένους. Όταν τέθηκε υπόψη του το όνειρο του Ντάουνερ, απάντησε ευθέως: «Εμείς έχει 36 χρόνια που ονειρευόμαστε την Κύπρο επανενωμένη», και ανέβηκε τη σκάλα, που οδηγούσε στην αίθουσα όπου θα επραγματοποιείτο η συνάντηση. Αφού μεταφράσαμε αυτό που είπε ο Πρόεδρος στους Τ/κ συναδέλφους, αναμέναμε ότι θα υπέβαλλαν την ίδια ερώτηση στον Έρογλου, κατά την άφιξή του. Όταν ο Τ/κ διαπραγματευτής πέρασε την πόρτα της εισόδου, κανείς δεν άνοιξε το στόμα του. Στην πραγματικότητα, ο Έρογλου δεν επέδειξε την παραμικρή πρόθεση να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ή να είναι έστω ευγενικός, και κινήθηκε αμέσως προς τη σκάλα.
Λίγα λεπτά αργότερα, οι διαπιστευμένοι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές κλήθηκαν από τους αρμόδιους των Η.Ε. να ανέβουν, ώστε να λάβουν φωτογραφίες και πλάνα, πριν από την έναρξη της συνάντησης. Στους δημοσιογράφους δεν επιτράπηκε η είσοδος στο «photo-op», καθώς μας διευκρινίστηκε ότι η διαπίστευσή μας δεν κάλυπτε αυτό το μέρος. «Καλή προσπάθεια», μας είπε υπάλληλος των Η.Ε., όταν της δείξαμε τις προσωπικές φωτογραφικές που είχαμε μαζί μας.
ΠΗΓΗ: ''ΣΗΜΕΡΙΝΗ'', http://www.elkeda.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.