Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ευρωπαϊκό «παζάρεμα»

Oι επόμενες εβδομάδες είναι οι πλέον κρίσιμες για την έκβαση και της ελληνικής υπόθεσης.

Η δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της νέας ιρλανδικής κυβέρνησης, που θα προέλθει από τις εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου, καθώς τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν επιτόκιο «τιμωρίας» το 5,80% που συμφώνησε η σημερινή κυβέρνηση με τις χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της συμφωνίας στήριξης της Ιρλανδίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
O αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, που μαζί με το κεντρώο Fine Gael αναμένεται να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, δήλωσε ότι δεν μπορεί οι χώρες της Ευρωζώνης να δανείζονται με 3% και στη συνέχεια να χορηγούν δάνεια στην Ιρλανδία με 5,80%. Η ιρλανδική αντιπολίτευση επιθυμεί τη μείωση του επιτοκίου κάτω του 4%, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα επιτόκια του ΔΝΤ
Οι κινήσεις αυτές επηρεάζουν ευθέως και τον ελληνικό δανεισμό. Θυμίζουμε ότι το μέσο επιτόκιο των δανείων προς τη χώρα μας είναι 5,20%.
Στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές επισημαίνουν ότι η μείωση των επιτοκίων για την Ιρλανδία και την Ελλάδα είναι ένα θέμα που συζητείται σε επίπεδο Ευρωζώνης.
Η Κομισιόν όπως τονίζουν, είναι θετική, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις των πρωτευουσών και κυρίως του Βερολίνου.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στις 17 Ιανουαρίου είχε γίνει μια πρώτη συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία της ιρλανδικής κυβέρνησης.
Το θέμα έμεινε ανοικτό για περαιτέρω εξέταση, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες χώρες απέφυγαν να τοποθετηθούν. Μια πρώτη συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο για τα επιτόκια αναμένεται να γίνει στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 11 ή 13 Μαρτίου.
Στη συνάντηση αυτή θα προετοιμαστεί η συνολική απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους, που θα αποφασιστεί στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων των 110 δισ. ευρώ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με αυτόν που δόθηκε στην Ιρλανδία, δηλαδή τα 11 χρόνια έναντι πέντε ετών που προβλέπεται βάσει μνημονίου ότι θα γίνει η αποπληρωμή από την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εβδομάδες είναι οι πλέον κρίσιμες για την έκβαση και της ελληνικής υπόθεσης.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs