Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η παράταση του Μνημονίου ως το 2015 αλλάζει τα δεδομένα

Ο μακαρίτης ο Σκιόπα, ο ιταλός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, το είχε πει λίγο πριν πεθάνει και μάλιστα εδώ στην Αθήνα: κατά το 2030 η Ελλάδα θα βγει από το τούνελ και θα δει το φως το αληθινό. Ίσως ο δούμε λίγο νωρίτερα, αλλά τώρα πια είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον μέχρι το σωτήριο έτος 2015 θα πορευόμαστε στο πλαίσιο το Μνημονίου, καθώς για να φτάσουμε το έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ (από 7,4% που πρέπει να μειωθεί φέτος) τότε, θα πρέπει να εξοικονομηθούν περί τα 12 δις επιπλέον την διετία 2012-2014 και άλλο 1,8 το 2015.

Αυτά τα γνωρίζαμε εξαρχής, όσο και να μην ήθελε να το παραδεχθεί η κυβέρνηση και κυρίως ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Η έξοδος από την επιτήρηση του Μνημονίου το 2013 ήταν όνειρο απατηλό στα χάλια στα οποία είχαμε φτάσει, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Έχει μικρή σημασία δηλαδή αν θα επιμηκυνθεί το Μνημόνιο, ή αν τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η Ευρώπη συλλογικά για να δώσει μία συνολική λύση στο πρόβλημα του χρέους που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης, επιβάλλουν την παράταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Άλλωστε, αν τον Μάρτιο υπάρξει συμφωνία για το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας η δημοσιονομική πειθαρχία και πολλά άλλα θα γίνουν τρόπος ζωής.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η παράταση του Μνημονίου ξεπερνάει το 2013 και επομένως και την θητεία της σημερινής κυβέρνησης. Αν θεωρητικά η κυβέρνηση εξαντλήσει την θητεία της, οι εκλογές θα γίνουν στις αρχές Οκτωβρίου, 2013, που σημαίνει στη μέση της εφαρμογής των επιταγών του Μνημονίου και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Αντέχει να φτάσει ως εκεί, τώρα που ο κόσμος γνωρίζει σχεδόν επίσημα ότι το καθεστώς της Τρόϊκα παρατείνεται, έστω και αν σιωπηρά όλοι γνώριζαν ότι θα παραταθεί; Και πως θα αντέξει την κριτική των κομμάτων της Αντιπολίτευσης που είναι βέβαιο ότι θα πάρουν νέα φόρα; Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν να με δική του βούληση ο Πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα ότι θα τις κερδίσει και θα ανανεώσει την εντολή από τον κόσμο; Και αν αποφασίσει να πάει, αντέχει η χώρα σήμερα τις πρόωρες εκλογές; Και ποια θα είναι η αντίδραση του ΔΝΤ, της ΚΤΕ και της Κομισιόν, που λογικά δεν θα θέλουν να ακούσουν κουβέντα περί εκλογών;

Κάποιες από τις απαντήσεις θα τις δώσει η ίδια η ζωή, κάποιες οι εταίροι μας στις Βρυξέλλες και κάποιες ο Γ. Παπανδρέου. Το βέβαιο είναι πάντως ότι τα δεδομένα άλλαξαν και την τελική μορφή θα την πάρουν μετά από τις συνόδους κορυφής της Ευρωζώνης και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης τον Μάρτιο. Τότε θα γίνουν και πιο καθαρά τα πράγματα.

Άγγελος Στάγκος

astagkos@reporter.gr

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs