Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Η αμύθητη περιουσία του Μουμπάρακ και το σύστημα των ευνοουμένων


Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι η περιουσία της οικογένειας του Αιγύπτιου προέδρου υπολογίζεται σε 40 με 70 δισεκατομμύρια...
Η αμύθητη περιουσία του Μουμπάρακ και το σύστημα των ευνοουμένων
δολάρια. Μια εκτίμηση που είναι δύσκολο να επαληθευθεί.

Η περιουσία της οικογένειας του αιγύπτιου πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ μπορεί να φτάνει και τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου 51 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πιθανή εκτίμηση (που ανοίγει τη ψαλίδα από 40 έως 70 δισεκατομμύρια δολάρια), και γράφτηκε στον Guardianτης προηγούμενης Κυριακής, προέρχεται από εκτιμήσεις που έγιναν από αιγύπτιους εμπειρογνώμονες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιουσίας βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού ή έχει επενδυθεί σε ακίνητα στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή ακόμα και στο Λος Άντζελες.  

Ο Μουμπάρακ ακολουθώντας τη συνταγή Σαντάτ στήριξε τη μακροχρόνια εξουσία του στις πελατειακές σχέσεις και στην ανταμοιβή των υποστηρικτών του συστήματός του. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις αντιδιαδηλώσεις που έγιναν στο Κάιρο. Ο Jean-NoelFerrié διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας και συγγραφέας του βιβλίου, «Η Αίγυπτος μεταξύ Δημοκρατίας και Ισλαμισμού, Το σύστημα Μουμπάρακ τη στιγμή της διαδοχής», τονίζει ότι «δεν υπάρχει Αιγύπτιος επιχειρηματίας, ακόμη και μιας μικρομεσαίας επιχείρησης που να μην έχει βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό. Ο γιος του Μουμπάρακ, Γκαμάλ, που τελικά δεν φαίνεται να τον διαδέχεται στην προεδρία της Αιγύπτου αφού ήδη έχει εγκαταλείψει τη χώρα, οφείλει μεγάλο μέρος της περιουσίας του στη γυναίκα του που τυγχάνει κόρη ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες στο χώρο των κατασκευών. 

Η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που συνέβαινε στην Αίγυπτο και την Τυνησία είναι ότι  στη δεύτερη το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου πήγαινε στην οικογένεια του Μπεν Άλι και της γυναίκα του, τους Τραμπελσί, καθώς και σε μια μικρή κλίκα γύρω από αυτούς, ενώ στην Αίγυπτο έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο σύστημα από τον πιο χαμηλόβαθμο αξιωματικό έως τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs