Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

«Χλωμές» οι επίμαχες συγχωνεύσεις τραπεζών



Την ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τραπεζικές συνενώσεις στην Ελλάδα εξηγεί o καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Βάμβουκας, ο οποίος πάντως χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη την αναβάθμιση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Ανεξάρτητα από την πιθανότητα υλοποίησης, η πρόσφατη πρόταση τηςΕθνικής προς την Alpha αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης στην πολιτική και κοινωνική σκηνή. Τις αναρίθμητες πτυχές και προεκτάσεις της υπόθεσης καταδεικνύει ίσως με τον καλύτερο τρόπο ο «κοινός τόπος»... ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Δράση.

Ο καθηγητής κ. Βάμβουκας τάσσεται υπέρ της άποψης ότι η ελληνική οικονομία «δεν χωρά» περισσότερους από 2 ή 3 τραπεζικούς ομίλους (ένας κρατικός και οι υπόλοιποι ιδιωτικοί). Όπως αναφέρει, «το σύνολο του ενεργητικού όλων των ελληνικών τραπεζών είναι περίπου 470 δις ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί σε μία μικρομεσαία τράπεζα βάσει των διεθνών δεδομένων, καθώς μεγάλες τράπεζες θεωρούνται όσες διαθέτουν περισσότερο από 1 τρις ευρώ. Σημειωτέον, αν είχαμε τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha, θα προέκυπτε ένα ενεργητικό της τάξης των 185 με 190 δις ευρώ, οπότε και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μία σχετικά μικρή τράπεζα».
Τα παραπάνω αφορούν στην ανάγκη την οποία επικαλούνται οι υπέρμαχοι των συγχωνεύσεων με το «βλέμμα» στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, «η οποία έχει αποδυναμωθεί και λόγω της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης: την τελευταία 2ετία οι αποταμιεύσεις μειώθηκαν περίπου κατά 40 δις ευρώ (από 280 δις το Δεκέμβριο του 2008 σε 240 δις ευρώ σήμερα), με αποτέλεσμα το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Παράλληλα, οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο είναι απαξιωμένες, οι επισφάλειες πολύ υψηλές και το κράτος δεν μπορεί να βοηθήσει λόγω των αυξημένων δημοσιονομικών προβλημάτων. Θα ήταν προτιμότερο η όποια συγχώνευση να είχε γίνει πριν από τουλάχιστον μία 10ετία, οπότε και το έδαφος ήταν πιο πρόσφορο».
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις επιπτώσεις ενός τραπεζικού ολιγοπωλίου στις συναλλαγές των πολιτών, δηλώνει ξανά πως «όλες οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν «φορτωθεί» με κρατικά ομόλογα (περίπου 60 δις ευρώ), θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, διότι έτσι όπως εξελίσσεται το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, υπάρχει ο κίνδυνος να απορροφηθούν τελικά από κάποιους ισχυρότερους πιστωτές της χώρας με μεγαλύτερη ρευστότητα, να χαθούν μαζί με τα περιουσιακά τους στοιχεία».
Όταν «συμφωνούν» Λαφαζάνης και Μάνος
Ενδεικτική των αναρίθμητων πτυχών και παραμέτρων της απόπειρας συγχώνευσης δύο τραπεζών όπως η Εθνική και η Alpha, είναι μία κοινή ανάγνωση των ανακοινώσεων τόσο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη όσο και του γραφείου Τύπου της Δράσης, με επικεφαλής τον κ. Στέφανο Μάνο.
Κατά τον κ. Λαφαζάνη, αυτή η πρόταση «οδηγεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και στην απόλυτη, σχεδόν, παράδοση του νέου ομίλου σε ιδιωτικά χέρια, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα επέφερε μείωση του προσωπικού και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων». Κατά την άποψη του κ. Μάνου, «πίσω από την απορρόφηση της Alpha από την Εθνική Τράπεζα κρύβεται το σχέδιο των αμετανόητων σοσιαλιστών να ελεγχθεί το τραπεζικό σύστημα από έναν ισχυρό κρατικό τραπεζικό πυλώνα».
Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι μία ενδεχόμενη αντίστοιχη συγχώνευση «θα καταστήσει σκληρότερες ολιγοπωλιακές καταστάσεις, ενώ, ταυτόχρονα, προσφέρει στις τράπεζες νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δις».
Από την πλευρά του δε, ο πρόεδρος της Δράσης θεωρεί πως «λάου λάου η κυβέρνηση -μέσα στον ορυμαγδό των μέτρων της τρόκας-προσπαθεί να μεγαλώσει την επιρροή του κομματικού κράτους. Στις τράπεζες με την κίνηση της Εθνικής και στη ΔΕΗ με την απορρόφηση του Διαχειριστή του συστήματος». «Όχι άλλο μεγάλωμα του κράτους. Όχι νέες εξουσίες στα κόμματα και στα κομματικά συνδικάτα», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Όπως και να έχει, τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη Δράση,«ευτυχώς η Alpha είπε όχι».

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs