Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Εξορύσσεται το 2012 φυσικό αέριο απ' την ΑΟΖ Κύπρου !


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΘΕΥΔΕΙ ΟΜΗΡΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!

Την επίσπευση των γεωτρήσεων με στόχο να ξεκινήσει έως τις αρχές του 2012 η εξόρυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 στην ΑΟΖ της Κύπρουανακοίνωσαν χθες εκπρόσωποι της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας Noble Energy, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια.
Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Τέρι Γκέρχαρτ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Χριστόφια, δήλωσε ότι πρόθεση είναι «να επιταχυνθεί η εξόρυξη των κοιτασμάτων στο Οικόπεδο 12 στην Κύπρο και ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το τέταρτο τρίμηνο του 2011ή πιθανώς στις αρχές του 2012». Διευκρίνισε μάλιστα ότι η καθυστέρηση ενδέχεται να προκύψει από τις διαδικασίες που απαιτούνται, αλλά και για την προκήρυξη προσφορών για τον εξοπλισμό.
 Ο κ. Γκέρχαρτ εξήγησε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία, καθώς πρόκειται για «βαθιά νερά και κοιτάσματα σε αρκετές χιλιάδες μέτρα βάθος». Απαντώντας σε ερωτήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακριβείς υπολογισμοί μέχρι στιγμής, αλλά κρίνοντας από την «επιτυχία» στο Ισραήλ και τα σεισμικά φαινόμενα, τα δεδομένα «είναι ευνοϊκά για την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων»!
Στη συνάντηση με τον κ. Χριστόφια συζητήθηκε ακόμη το ενδεχόμενο κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο σε τερματικό σταθμό στην Κύπρο, ενώ ο κ. Γκέρχαρτδήλωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία Delek (με την οποία έχει άδεια εκμετάλλευσης του γιγαντιαίου κοιτάσματος Λεβιάθαν στην ισραηλινή ΑΟΖ) και ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται για επέκταση των ερευνών και σε άλλα «οικόπεδα» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο διευθυντής επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου της Noble Energy, Κ. Κένταλ, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εμπορίου της Κύπρου Α. Πασχαλίδη και τον διευθυντή Ενέργειας Σ. Κασίνηπαρουσίασε τους σχεδιασμούς της εταιρείας και εξέτασαν την επίσπευση της σύνταξης τωνπεριβαλλοντικών μελετών που απαιτούνται από την Ε.Ε. για την εξόρυξη των κοιτασμάτων!
Οι παραπάνω άκρως σημαντικές ενεργειακές εξελίξεις διαμορφώνουν νέα δεδομένα στο γεωπολιτικό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο έχει ήδη αλλάξει και συνεχώς αλλάζει σε βάθος, από τις εξεγερσιακές φλόγες που εξαπλώνονται από το Μαρόκο έως τον Κόλπο!
Το Ισραήλ επιδίωκε πάση θυσία την αξιοποίηση του φυσικού αερίου κι επομένως την οριοθέτηση της Ισραηλινής ΑΟΖ με την Κύπρο, ενώ από την άλλη είχαν διαταραχθεί σοβαρά, για μια σειρά λόγους, οι σχέσεις του με την Τουρκία.
Η Κύπρος αξιοποίησε αυτά τα δύο δεδομένα προκειμένου να χρησιμοποιήσει το Ισραήλ ως "ομπρέλα ασφαλείας" για την οριοθέτηση της δικής της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση του φυσικού της αερίου,πράγματα που συντελούνται από το ίδιο αμερικανο-ισραηλινό κονσόρτιουμ εταιρειών!
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Παπανδρέουόμηρη της Τουρκίας, προσβλέπει όλο και περισσότερο στοΙσραήλ για να προχωρήσει στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο, οριοθέτηση που, μάλλον, θα αποφέρει στην Ελλάδα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Όλα δείχνουν ότι τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται το όχημαπου διευκολύνει τη διαμόρφωση ενός σκληρού άξονα ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ, εντός του οποίου Ελλάδα και Κύπρος "δορυφοροποιούνται" όλο και περισσότερο έναντι του Ισραήλ.
Η εξέλιξη αυτή, απαράδεκτη αυτή καθεαυτή, αφού προσδένει Αθήνα και Λευκωσία στο άρμα των γερακιών-δολοφόνων του Ισραήλ, γίνεται τραγική  και επικίνδυνη σε μια φάση αφύπνισης τουαραβομουσουλμανικού κόσμου που μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση το Ισραήλ και σε ήττα τονβρώμικο ιμπεραλισμό ΗΠΑ-ΕΕ στη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs