Μπήκαμε αισίως στο 2011. Το 2010 μακράν η χειρότερη χρονιά της νεότερης ιστορίας της χώρας από όλες τις απόψεις.
Η Ελλάδα κινδύνευσε να χρεοκοπήσει ή κατ άλλους χρεοκόπησε, τέθηκε εκτός αγορών, χρηματιστήριο και ομόλογα κατάρρευσαν, μεγάλες ανατροπές στην κοινωνία και τα εισοδήματα των πολιτών, μεγάλη πίεση στις επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα κινδύνευσε να χρεοκοπήσει ή κατ άλλους χρεοκόπησε, τέθηκε εκτός αγορών, χρηματιστήριο και ομόλογα κατάρρευσαν, μεγάλες ανατροπές στην κοινωνία και τα εισοδήματα των πολιτών, μεγάλη πίεση στις επιχειρήσεις.
Αυτά ανήκουν στο 2010. Στο 2011 περιμένουμε τουλάχιστον ένα δύσκολο α΄ 4μηνο για την οικονομία, τις αγορές και τις τράπεζες.
Οι 8 προκλήσεις των τραπεζών έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά.
Ρευστότητα
Η ρευστότητα χωρίς καμία αμφιβολία είναι το βασικότερο πρόβλημα στο σύστημα. Η εξάρτηση από την ΕΚΤ θα διατηρηθεί καθ΄ όλο το 2011 και μάλλον θα ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ από 95 δις της τρέχουσας περιόδου.
Πρώτη φορά στην ιστορία τους οι τράπεζες είναι εξαρτημένες από μια πηγή που μπορεί να είναι θεσμικός φορέας και επόπτης των τραπεζών η ΕΚΤ αλλά η εξάρτηση από μόνο μια πηγή διαχρονικά και ιστορικά ποτέ δεν ήταν καλό πράγμα.
Oι τράπεζες πήραν τις εγγυήσεις 20 δις ευρώ από τα 25 δις ευρώ από το ελληνικό δημόσιο καλύπτοντας τα κοινά ομολογιακά δάνεια , τα senior στην τραπεζική ορολογία, που θα φθάσουν τα 20 δις ευρώ. Τα κοινά ομολογιακά δάνεια εκδόθηκαν χθες από τις τράπεζες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατανομές η Εθνική λαμβάνει 4,1 δις ευρώ η Eurobank 3,9 δις ευρώ, η Alpha 3,55 δις ευρώ, η Πειραιώς 3,45 δις ευρώ, η ΑΤΕ 1,55 δις ευρώ, στο ΤΤ 1 δις ευρώ ενώ σε όλες τις άλλες μικρότερες τράπεζες θα διατεθούν εγγυήσεις 2,5 δις ευρώ.
Ανησυχίες για τα χαρτοφυλάκια ομολόγων ύψους 54 δις
Τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών θα αποδειχθούν καταλύτης για την συμπεριφορά των ισολογισμών.
Οι ελληνοκυπριακές τράπεζες διαθέτουν 54 δις ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και προφανώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια φέρνουν μεγάλες φουρτούνες στις τράπεζες.
Η βασική αιτία της μεγάλης υποχώρησης των τραπεζικών και χρηματιστηριακών αξιών είναι τα ομόλογα καθώς υπάρχει εύλογος φόβος ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε haircut στα χρεόγραφα και θα επηρεασθούν καταλυτικά οι τράπεζες.
Οι καταθέσεις μειώνονται
Η εκροή στο εξωτερικό μπορεί να έχει μειωθεί αισθητά αλλά γεγονός είναι ότι το βασικό πρόβλημα των καταθέσεων είναι ότι δαπανώνται στο εσωτερικό καθώς οι πολίτες και οι εταιρίες αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν καθώς έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα ή τα ταμειακά υπόλοιπα καταλήγουν να χρησιμοποιούν τις καταθέσεις. Οι καταθέσεις στις τράπεζες θα μειωθούν περαιτέρω. Στα 211,4 δις ευρώ τον Οκτώβριο, στα 210,5 δις ευρώ τον Νοέμβριο με βάση εκτιμήσεις και για το 2011 ίσως να υποχωρήσουν στα 200-204 δις ευρώ. Οι καταθέσεις μειώνονται και θα μειωθούν περαιτέρω
Haircut από την ΕΚΤ στις εγγυήσεις
Αυτά είναι προβλήματα σοβαρά τα οποία όμως θα οξυνθούν περαιτέρω γιατί όμως;
Αρχές Ιανουαρίου θα ισχύσει το νέο καθεστώς στα haircuts στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ που διαμορφώνονται στα 137,7 δις ευρώ στην ΕΚΤ που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειασθούν επιπλέον 6-7 δις ευρώ επιπρόσθετες εγγυήσεις.
Αν υπάρξει και υποβάθμιση των ομολόγων των τραπεζών ή της οικονομίας προφανώς θα υπάρξει επίδραση αλλά το βέβαιο είναι ότι σε αυτή την φάση θα επηρεασθούν οι εγγυήσεις στην ΕΚΤ κατά 2-4 δις ευρώ.
Προβληματικά δάνεια 31 δις ευρώ
Στα 31 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα αναρριχηθούν τα προβληματικά δάνεια το σύστημα στο τέλος του 2011 απόρροια του καθοδικού κύκλου, της κρίσης χρέους της αύξησης της ανεργίας.
Είναι προφανές ότι από τα 25 δις ευρώ της τρέχουσας περιόδου θα προστεθούν άλλα 7 δις ευρώ και ως εκ τούτου το τραπεζικό σύστημα καλείται να διαχειρισθεί ένα μείζον θέμα για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων.
Θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες εταιριών
Το 2011 προειδοποιούν τραπεζικά στελέχη θα εμφανισθεί εντονότερα το φαινόμενο των χρεοκοπιών σε εταιρίες. Έως τώρα το πρόβλημα έμεινε καθηλωμένο καθώς τράπεζες και επιχειρήσεις μερίμνησαν ώστε να μην αναδυθεί την επιφάνεια αλλά πλέον τα πολεμοφόδια στέρεψαν.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι εταιρίες στην κορύφωση του οικονομικού κύκλου θα αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και θα καταλήξουν στην χρεοκοπία.
Υποβάθμιση οικονομίας και stress tests τραπεζών
Αν σε όλα αυτά προσμετρηθούν αφενός οι απειλές των διεθνών οίκων αξιολόγησης ότι επίκειται υποβάθμιση της οικονομίας καθώς και τα stress tests των τραπεζών τον Φεβρουάριο όπου θα τα περάσουν πλην της ΑΤΕ εκ νέου το τοπίο συνεχίζει να παραμένει θολό.
Οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν λοιπόν 8 μεγάλες, 8 σημαντικές προκλήσεις που δεν αποκλείεται να αποτελέσουν και τις 8 πληγές του κλάδου για το 2011.
Έρχεται κύμα αυξήσεων κεφαλαίου
Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου που ολοκληρώθηκαν ή σχεδιάζονται θα είναι μακράν οι καλύτερες ευκαιρίες για τους μετόχους επενδυτές για ένα απλό λόγο.
Όταν η τιμή της αύξησης είναι στην ονομαστική αξία ή στην νέα χαμηλότερη αναπροσαρμοσμένη ονομαστική αξία τα περιθώρια κέρδους είναι μεγαλύτερα σε σχέση με το παρελθόν.
Π.χ. πότε πιο εύκολα θα κερδίσει ένας επενδυτής στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής στα 22,5 ευρώ του 2006 ή στα 5,2 ευρώ του 2010.
Ακόμη και να υποχωρήσει χαμηλότερα η μετοχή της Εθνικής η χρηματιστηριακή τιμή θα έχει να καλύψει πολύ μικρότερο έδαφος σε σχέση με τις παρελθούσες – μη ρεαλιστικές με τα τωρινά δεδομένα – χρηματιστηριακές τιμές.
Απλά οι τωρινές αυξήσεις συμφέρουν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν καθώς υλοποιούνται σε πιο δίκαιες, πιο ρεαλιστικές τιμές.
Μόνο σε μια περίπτωση δεν θα συμφέρουν αν όλοι συμφωνήσουν ότι το ΧΑ για τα επόμενα χρόνια απαξιωθεί πλήρως.
Πάντως γεγονός είναι ότι με όρους δυναμικούς οι τωρινές αυξήσεις είναι πιο συμφέρουσες.
Πρόσφατα οι τράπεζες συγκέντρωσαν και μαζί με αυτές που σχεδιάζονται να συγκεντρώσουν 3,5 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, 1,8 δις ευρώ η Εθνική στα 5,2 ευρώ, η Κύπρου 345 εκατ στα 2 ευρώ, η Πειραιώς 800 εκατ στο 1,8 ευρώ και η Marfin 488,6 εκατ στο 1 ευρώ.
Οι αυξήσεις της Εθνικής και της Κύπρου ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και επιτυχείς θα είναι και οι κεφαλαιακές ενισχύσεις της Πειραιώς και της Marfin Popular Bank.
Στην Πειραιώς οι μικρομέτοχοι θα καταβάλλουν 336 εκατ ευρώ και στην Marfin 224 εκατ ευρώ.
Ποια είναι τα συμπεράσματα από τις προσπάθειες των τραπεζών και το κυριότερο γιατί καλύπτονται οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ενώ η οικονομία βρίσκεται περίπου σε αδιέξοδο;
Οι λόγοι είναι κατά βάση 4
1)Οι επενδυτές καθώς οι αυξήσεις καλύπτονται όχι μόνο από τους έλληνες αλλά και από τους ξένους διαχωρίζουν το ρίσκο χώρας σε σχέση με το ρίσκο τράπεζας.
Οι επενδυτές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις τράπεζες από ότι στο κράτος.
Οι τράπεζες το πέτυχαν αυτό καθώς διαχρονικά κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες εμπιστοσύνης με την αγορά και αξιοπιστίας.
Άρα πρώτο συμπέρασμα οι επενδυτές εμπιστεύονται τις τράπεζες
2)Οι έλληνες επενδυτές παρ΄ ότι ζουν σε μια οικονομία με αβέβαιο μέλλον είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν τα χρήματα τους στις τράπεζες καθώς το θεωρούν το πιο υγιές κομμάτι της οικονομίας.
Άρα το συμπέρασμα είναι ότι οι επενδυτές διαφοροποιούν τις υγιείς τράπεζες από τις υπόλοιπες σοβαρές παθογένειες της οικονομίας.
3)Οι μικροεπενδυτές ρισκάρουν να επενδύσουν 1,4 δις ευρώ στις τράπεζες απομειώνοντας τις καταθέσεις τους ένδειξη ότι προσβλέπουν σε μια μελλοντική απόδοση.
Στα 5,2 ευρώ η ΕΤΕ, στα 2 ευρώ η Κύπρου , στο 1,8 ευρώ η Πειραιώς και στο 1 ευρώ η Marfin όσο και χαμηλότερα να υποχωρήσουν οι μετοχές τους θα επανέλθουν υψηλότερα των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου.
Άρα το συμπέρασμα ο επενδυτής κατανοεί την ευκαιρία των αυξήσεων κεφαλαίου σε σχέση με το παρελθόν.
4)Άξια αναφοράς και η στάση των ξένων. Οι ξένοι δεν επενδύουν στο ΧΑ και στην ελληνική αγορά αλλά κάνουν μια εξαίρεση και επενδύουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.
Η στρατηγική των ξένων είναι περίπου πανομοιότυπη με των μικρομετόχων διαβλέπουν ευκαιρίες στις νέες τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου. Ο στόχος του κέρδους υπερνικά την ανησυχία για την πορεία της οικονομίας.
Άρα το συμπέρασμα και οι ξένοι επενδύουν στην Ελλάδα καθώς οι νέες αυξήσεις που υλοποιούνται, πραγματοποιούνται σε καλές και ρεαλιστικές τιμές που αποτιμά και το ρίσκο χώρας.
Θα είναι επιτυχημένες οι αμκ σε Πειραιώς και Marfin
Η αύξηση της Πειραιώς
Η συμπεριφορά της μετοχής της Πειραιώς είναι αξιοπρόσεκτη.
Το τελευταίο διάστημα κινείται στα 3,65 ευρώ και αντιστέκεται στις πιέσεις που ασκούνται στην χρηματιστηριακή αγορά.
Δεν έχει σημασία αν οι ανάδοχοι ενεργά στηρίζουν την μετοχή ή υπάρχει ένας ευρύτερος μηχανισμός στήριξης αλλά το μήνυμα που περνάει η διοίκηση της Πειραιώς υπό τον Μιχάλη Σάλλα στην αγορά είναι πολύ σαφές.
Δεν θα αφήσει τίποτε στην τύχη και με την στήριξη των αναδόχων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ να είναι επιτυχής.
Πάντως η συμπεριφορά της μετοχής μπορεί να χαρακτηρισθεί άψογη ένδειξη ότι έχει υπάρξει καλή προεργασία.
Στις 3 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της τράπεζας για να οριστικοποιήσει τους όρους της αύξησης τιμή και νέες προς παλαιές μετοχές. Έχει αναφερθεί ότι η τιμή της αύξησης θα είναι 1,8 ευρώ αλλά αυτό μέλλει να αποδειχθεί.
Η Πειραιώς θέτει τις βάσεις για μια επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου.
Από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αύξησης είναι ότι όλοι οι τραπεζίτες θέλουν να πάει καλά να εξελιχθεί καλά η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς και όπως διαφαίνεται τυγχάνει και της ενεργούς στήριξης των άλλων τραπεζών.
Το μήνυμα της αγοράς είναι απλό όλες οι αυξήσεις πρέπει να επιτύχουν ώστε να διαφανεί ξεκάθαρα η αντοχή του συστήματος.
Η Πειραιώς με συνολικά κεφάλαια στα 3,4 δις ευρώ και εφόσον συμπεριληφθεί η διπλή κεφαλαιακή ενίσχυση των 1,050 δις ευρώ θα βρεθεί τα 4,4 δις ευρώ ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από 9,7% στο 11,7%
Συγκεκριμένα θα υλοποιήσει αύξηση 800 εκατ ευρώ και ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές 250 εκατ ευρώ.
Με βάση την νέα κεφαλαιακή ενίσχυση η Πειραιώς θα είναι υπερεπαρκής και θωρακισμένη.
Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα
Στις 10 Ιανουαρίου εκτός απροόπτου θα είναι η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης του δικαιώματος αναμένεται στις 17 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι το δικαίωμα ορίζεται ως εξής χρηματιστηριακή τιμή μείον την τιμής της αύξησης κεφαλαίου διά την σχέση που θα προκύψει από τις νέες προς παλαιές μετοχές.
Οι τύποι για τον προσδιορισμό της αναπροσαρμοσμένης τιμής και του δικαιώματος είναι
Αναπροσαρμογή μετοχής
Οι υφιστάμενες μετοχές Χ την τρέχουσα τιμή + νέες μετοχές Χ την τιμή της αύξησης δια του συνόλου των μετοχών
Δικαίωμα
Τιμή μετά την αποκοπή μείον την τιμή της αύξησης κεφαλαίου διά την σχέση μεταξύ νέων προς παλαιές.
Η αύξηση κεφαλαίου της Marfin
H αύξηση της Marfin Popular Bank θα είναι ύψους 488,6 εκατ ευρώ με την έκδοση 1 νέας μετοχής για κάθε 2 παλαιές στην τιμή του 1 ευρώ. Οι εκδομένες μετοχές 976,335 εκατ ενώ το μετοχικό κεφάλαιο θα διαιρείται σε 2,090 δις μετοχές ονομαστικής αξίας 0,85 ευρώ.
Η 4η Ιανουαρίου ορίζεται ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος της αύξησης κεφαλαίου της Marfin Popular Bank. Στις 24 Ιανουαρίου με 4 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων, ενώ η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώνεται στις 11 Φεβρουαρίου. Στις 25 Φεβρουαρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών
Όσον αφορά την διαδικασία σημειώνεται ότι το δικαίωμα ορίζεται ως εξής χρηματιστηριακή τιμή μείον την τιμής της αύξησης κεφαλαίου διά την σχέση που θα προκύψει από τις νέες προς παλαιές μετοχές.
Οι τύποι για τον προσδιορισμό της αναπροσαρμοσμένης τιμής και του δικαιώματος είναι
Αναπροσαρμογή μετοχής
Οι υφιστάμενες μετοχές 976,335 εκατ μετοχές X υφιστάμενη τιμή 1,15 ευρώ + νέες μετοχές 488,164 εκατ μετοχές Χ την τιμή της αύξησης 1 ευρώ δια του συνόλου των μετοχών 1.464,525 εκατ μετοχές = 1,10 ευρώ
Δικαίωμα
Τιμή μετά την αποκοπή (υποθετικά 1,10 ευρώ ) μείον την τιμή της αύξησης κεφαλαίου 1 ευρώ διά την σχέση μεταξύ νέων προς παλαιές δηλαδή 2 (1ν/2π) = 0,05 ευρώ
Το χρονολόγιο της αύξησης κεφαλαίου
03.01.2011 Ημερομηνία διαπραγμάτευσης (last cum date) της μετοχής της Τράπεζας μέχρι την οποία τα πρόσωπα που θα αποκτήσουν μετοχές της Τράπεζας θα δικαιούνται να λάβουν μέρος στη δωρεάν παραχώρηση Δικαιωμάτων Προτίμησης.
04.01.2011 Ημέρα αποκοπής Δικαιωμάτων Προτίμησης (ex-rights date), από την οποία η μετοχή της Τράπεζας θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα δωρεάν παραχώρησης Δικαιωμάτων Προτίμησης.
07.01.2011 Ημερομηνία καταγραφής / ημερομηνία αρχείου (record date), στο τέλος της οποίας καταγράφονται στα αρχεία του ΧΑΚ και ΧΑ τα πρόσωπα που θα δικαιούνται να λάβουν μέρος στη δωρεάν παραχώρηση Δικαιωμάτων Προτίμησης.
14.01.2011 Ημερομηνία αποστολής επιστολών παραχώρησης / ενημερωτικών επιστολών στους μετόχους.
24.01.2011 Έναρξη περιόδου διαπραγμάτευσης Δικαιωμάτων Προτίμησης και έναρξη περιόδου άσκησης Δικαιωμάτων Προτίμησης και ταυτόχρονα έναρξη περιόδου Δικαιώματος Προεγγραφής.
04.02.2011 Λήξη της περιόδου διαπραγμάτευσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης.
11.02.2011 Λήξη της περιόδου άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης και περιόδου Δικαιώματος Προεγγραφής.
15.02.2011 Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου για την παραχώρηση τυχόν μη ασκηθέντων Δικαιωμάτων Προτίμησης.
21.02.2011 Ημερομηνία έκδοσης και αποστολής επιστολών παραχώρησης για τις νέες μετοχές που θα προκύψουν από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης.
25.02.2011 Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών.
Σε οριακά επίπεδα η ΑΤΕ
Μεγάλες είναι οι πιθανότητες τελικά η ΑΤΕ Bank να μην περάσει ούτε τα νέα stress tests που θα πραγματοποιηθούν πανευρωπαϊκά τον Φεβρουάριο καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί και ενδεχομένως να μην έχει ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου.
Σημειώνεται ότι η ΑΤΕ έλαβε μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην Ευρώπη συγκεκριμένα εμφάνισε tier 1 4,36% κάτω από το όριο το 6%.
Είναι προφανές ότι στα νέα stress tests και με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια πλέον έχουν εξαντληθεί η ΑΤΕ εμφανίζει μεγάλη πιθανότητα να μην περάσει για δεύτερη φορά.
Γιατί όμως;
Το ελληνικό δημόσιο έχει προτείνει την απόσχιση δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα δημιουργηθεί αυτόνομη τράπεζα είχε αναφέρει.
Σύντομα άλλαξε στρατηγική το δημόσιο και ανέφερε ότι μέρος των δραστηριοτήτων του Ταμείου και ειδικά τα αποθεματικά του θα ενισχύσουν την ΑΤΕ κεφαλαιακά.
Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα καθώς είναι μια διαδικασία νομική και πρακτική η οποία πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Αν δεν προλάβει και υπάρξει παρέμβαση της Τρόικα δεν αποκλείεται ακόμη και η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
www.bankingnews.gr
Οι 8 προκλήσεις των τραπεζών έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά.
Ρευστότητα
Η ρευστότητα χωρίς καμία αμφιβολία είναι το βασικότερο πρόβλημα στο σύστημα. Η εξάρτηση από την ΕΚΤ θα διατηρηθεί καθ΄ όλο το 2011 και μάλλον θα ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ από 95 δις της τρέχουσας περιόδου.
Πρώτη φορά στην ιστορία τους οι τράπεζες είναι εξαρτημένες από μια πηγή που μπορεί να είναι θεσμικός φορέας και επόπτης των τραπεζών η ΕΚΤ αλλά η εξάρτηση από μόνο μια πηγή διαχρονικά και ιστορικά ποτέ δεν ήταν καλό πράγμα.
Oι τράπεζες πήραν τις εγγυήσεις 20 δις ευρώ από τα 25 δις ευρώ από το ελληνικό δημόσιο καλύπτοντας τα κοινά ομολογιακά δάνεια , τα senior στην τραπεζική ορολογία, που θα φθάσουν τα 20 δις ευρώ. Τα κοινά ομολογιακά δάνεια εκδόθηκαν χθες από τις τράπεζες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατανομές η Εθνική λαμβάνει 4,1 δις ευρώ η Eurobank 3,9 δις ευρώ, η Alpha 3,55 δις ευρώ, η Πειραιώς 3,45 δις ευρώ, η ΑΤΕ 1,55 δις ευρώ, στο ΤΤ 1 δις ευρώ ενώ σε όλες τις άλλες μικρότερες τράπεζες θα διατεθούν εγγυήσεις 2,5 δις ευρώ.
Ανησυχίες για τα χαρτοφυλάκια ομολόγων ύψους 54 δις
Τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών θα αποδειχθούν καταλύτης για την συμπεριφορά των ισολογισμών.
Οι ελληνοκυπριακές τράπεζες διαθέτουν 54 δις ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και προφανώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια φέρνουν μεγάλες φουρτούνες στις τράπεζες.
Η βασική αιτία της μεγάλης υποχώρησης των τραπεζικών και χρηματιστηριακών αξιών είναι τα ομόλογα καθώς υπάρχει εύλογος φόβος ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε haircut στα χρεόγραφα και θα επηρεασθούν καταλυτικά οι τράπεζες.
Οι καταθέσεις μειώνονται
Η εκροή στο εξωτερικό μπορεί να έχει μειωθεί αισθητά αλλά γεγονός είναι ότι το βασικό πρόβλημα των καταθέσεων είναι ότι δαπανώνται στο εσωτερικό καθώς οι πολίτες και οι εταιρίες αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν καθώς έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα ή τα ταμειακά υπόλοιπα καταλήγουν να χρησιμοποιούν τις καταθέσεις. Οι καταθέσεις στις τράπεζες θα μειωθούν περαιτέρω. Στα 211,4 δις ευρώ τον Οκτώβριο, στα 210,5 δις ευρώ τον Νοέμβριο με βάση εκτιμήσεις και για το 2011 ίσως να υποχωρήσουν στα 200-204 δις ευρώ. Οι καταθέσεις μειώνονται και θα μειωθούν περαιτέρω
Haircut από την ΕΚΤ στις εγγυήσεις
Αυτά είναι προβλήματα σοβαρά τα οποία όμως θα οξυνθούν περαιτέρω γιατί όμως;
Αρχές Ιανουαρίου θα ισχύσει το νέο καθεστώς στα haircuts στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ που διαμορφώνονται στα 137,7 δις ευρώ στην ΕΚΤ που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειασθούν επιπλέον 6-7 δις ευρώ επιπρόσθετες εγγυήσεις.
Αν υπάρξει και υποβάθμιση των ομολόγων των τραπεζών ή της οικονομίας προφανώς θα υπάρξει επίδραση αλλά το βέβαιο είναι ότι σε αυτή την φάση θα επηρεασθούν οι εγγυήσεις στην ΕΚΤ κατά 2-4 δις ευρώ.
Προβληματικά δάνεια 31 δις ευρώ
Στα 31 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα αναρριχηθούν τα προβληματικά δάνεια το σύστημα στο τέλος του 2011 απόρροια του καθοδικού κύκλου, της κρίσης χρέους της αύξησης της ανεργίας.
Είναι προφανές ότι από τα 25 δις ευρώ της τρέχουσας περιόδου θα προστεθούν άλλα 7 δις ευρώ και ως εκ τούτου το τραπεζικό σύστημα καλείται να διαχειρισθεί ένα μείζον θέμα για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων.
Θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες εταιριών
Το 2011 προειδοποιούν τραπεζικά στελέχη θα εμφανισθεί εντονότερα το φαινόμενο των χρεοκοπιών σε εταιρίες. Έως τώρα το πρόβλημα έμεινε καθηλωμένο καθώς τράπεζες και επιχειρήσεις μερίμνησαν ώστε να μην αναδυθεί την επιφάνεια αλλά πλέον τα πολεμοφόδια στέρεψαν.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι εταιρίες στην κορύφωση του οικονομικού κύκλου θα αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και θα καταλήξουν στην χρεοκοπία.
Υποβάθμιση οικονομίας και stress tests τραπεζών
Αν σε όλα αυτά προσμετρηθούν αφενός οι απειλές των διεθνών οίκων αξιολόγησης ότι επίκειται υποβάθμιση της οικονομίας καθώς και τα stress tests των τραπεζών τον Φεβρουάριο όπου θα τα περάσουν πλην της ΑΤΕ εκ νέου το τοπίο συνεχίζει να παραμένει θολό.
Οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν λοιπόν 8 μεγάλες, 8 σημαντικές προκλήσεις που δεν αποκλείεται να αποτελέσουν και τις 8 πληγές του κλάδου για το 2011.
Έρχεται κύμα αυξήσεων κεφαλαίου
Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου που ολοκληρώθηκαν ή σχεδιάζονται θα είναι μακράν οι καλύτερες ευκαιρίες για τους μετόχους επενδυτές για ένα απλό λόγο.
Όταν η τιμή της αύξησης είναι στην ονομαστική αξία ή στην νέα χαμηλότερη αναπροσαρμοσμένη ονομαστική αξία τα περιθώρια κέρδους είναι μεγαλύτερα σε σχέση με το παρελθόν.
Π.χ. πότε πιο εύκολα θα κερδίσει ένας επενδυτής στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής στα 22,5 ευρώ του 2006 ή στα 5,2 ευρώ του 2010.
Ακόμη και να υποχωρήσει χαμηλότερα η μετοχή της Εθνικής η χρηματιστηριακή τιμή θα έχει να καλύψει πολύ μικρότερο έδαφος σε σχέση με τις παρελθούσες – μη ρεαλιστικές με τα τωρινά δεδομένα – χρηματιστηριακές τιμές.
Απλά οι τωρινές αυξήσεις συμφέρουν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν καθώς υλοποιούνται σε πιο δίκαιες, πιο ρεαλιστικές τιμές.
Μόνο σε μια περίπτωση δεν θα συμφέρουν αν όλοι συμφωνήσουν ότι το ΧΑ για τα επόμενα χρόνια απαξιωθεί πλήρως.
Πάντως γεγονός είναι ότι με όρους δυναμικούς οι τωρινές αυξήσεις είναι πιο συμφέρουσες.
Πρόσφατα οι τράπεζες συγκέντρωσαν και μαζί με αυτές που σχεδιάζονται να συγκεντρώσουν 3,5 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, 1,8 δις ευρώ η Εθνική στα 5,2 ευρώ, η Κύπρου 345 εκατ στα 2 ευρώ, η Πειραιώς 800 εκατ στο 1,8 ευρώ και η Marfin 488,6 εκατ στο 1 ευρώ.
Οι αυξήσεις της Εθνικής και της Κύπρου ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και επιτυχείς θα είναι και οι κεφαλαιακές ενισχύσεις της Πειραιώς και της Marfin Popular Bank.
Στην Πειραιώς οι μικρομέτοχοι θα καταβάλλουν 336 εκατ ευρώ και στην Marfin 224 εκατ ευρώ.
Ποια είναι τα συμπεράσματα από τις προσπάθειες των τραπεζών και το κυριότερο γιατί καλύπτονται οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ενώ η οικονομία βρίσκεται περίπου σε αδιέξοδο;
Οι λόγοι είναι κατά βάση 4
1)Οι επενδυτές καθώς οι αυξήσεις καλύπτονται όχι μόνο από τους έλληνες αλλά και από τους ξένους διαχωρίζουν το ρίσκο χώρας σε σχέση με το ρίσκο τράπεζας.
Οι επενδυτές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις τράπεζες από ότι στο κράτος.
Οι τράπεζες το πέτυχαν αυτό καθώς διαχρονικά κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες εμπιστοσύνης με την αγορά και αξιοπιστίας.
Άρα πρώτο συμπέρασμα οι επενδυτές εμπιστεύονται τις τράπεζες
2)Οι έλληνες επενδυτές παρ΄ ότι ζουν σε μια οικονομία με αβέβαιο μέλλον είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν τα χρήματα τους στις τράπεζες καθώς το θεωρούν το πιο υγιές κομμάτι της οικονομίας.
Άρα το συμπέρασμα είναι ότι οι επενδυτές διαφοροποιούν τις υγιείς τράπεζες από τις υπόλοιπες σοβαρές παθογένειες της οικονομίας.
3)Οι μικροεπενδυτές ρισκάρουν να επενδύσουν 1,4 δις ευρώ στις τράπεζες απομειώνοντας τις καταθέσεις τους ένδειξη ότι προσβλέπουν σε μια μελλοντική απόδοση.
Στα 5,2 ευρώ η ΕΤΕ, στα 2 ευρώ η Κύπρου , στο 1,8 ευρώ η Πειραιώς και στο 1 ευρώ η Marfin όσο και χαμηλότερα να υποχωρήσουν οι μετοχές τους θα επανέλθουν υψηλότερα των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου.
Άρα το συμπέρασμα ο επενδυτής κατανοεί την ευκαιρία των αυξήσεων κεφαλαίου σε σχέση με το παρελθόν.
4)Άξια αναφοράς και η στάση των ξένων. Οι ξένοι δεν επενδύουν στο ΧΑ και στην ελληνική αγορά αλλά κάνουν μια εξαίρεση και επενδύουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.
Η στρατηγική των ξένων είναι περίπου πανομοιότυπη με των μικρομετόχων διαβλέπουν ευκαιρίες στις νέες τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου. Ο στόχος του κέρδους υπερνικά την ανησυχία για την πορεία της οικονομίας.
Άρα το συμπέρασμα και οι ξένοι επενδύουν στην Ελλάδα καθώς οι νέες αυξήσεις που υλοποιούνται, πραγματοποιούνται σε καλές και ρεαλιστικές τιμές που αποτιμά και το ρίσκο χώρας.
Θα είναι επιτυχημένες οι αμκ σε Πειραιώς και Marfin
Η αύξηση της Πειραιώς
Η συμπεριφορά της μετοχής της Πειραιώς είναι αξιοπρόσεκτη.
Το τελευταίο διάστημα κινείται στα 3,65 ευρώ και αντιστέκεται στις πιέσεις που ασκούνται στην χρηματιστηριακή αγορά.
Δεν έχει σημασία αν οι ανάδοχοι ενεργά στηρίζουν την μετοχή ή υπάρχει ένας ευρύτερος μηχανισμός στήριξης αλλά το μήνυμα που περνάει η διοίκηση της Πειραιώς υπό τον Μιχάλη Σάλλα στην αγορά είναι πολύ σαφές.
Δεν θα αφήσει τίποτε στην τύχη και με την στήριξη των αναδόχων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ να είναι επιτυχής.
Πάντως η συμπεριφορά της μετοχής μπορεί να χαρακτηρισθεί άψογη ένδειξη ότι έχει υπάρξει καλή προεργασία.
Στις 3 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της τράπεζας για να οριστικοποιήσει τους όρους της αύξησης τιμή και νέες προς παλαιές μετοχές. Έχει αναφερθεί ότι η τιμή της αύξησης θα είναι 1,8 ευρώ αλλά αυτό μέλλει να αποδειχθεί.
Η Πειραιώς θέτει τις βάσεις για μια επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου.
Από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αύξησης είναι ότι όλοι οι τραπεζίτες θέλουν να πάει καλά να εξελιχθεί καλά η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς και όπως διαφαίνεται τυγχάνει και της ενεργούς στήριξης των άλλων τραπεζών.
Το μήνυμα της αγοράς είναι απλό όλες οι αυξήσεις πρέπει να επιτύχουν ώστε να διαφανεί ξεκάθαρα η αντοχή του συστήματος.
Η Πειραιώς με συνολικά κεφάλαια στα 3,4 δις ευρώ και εφόσον συμπεριληφθεί η διπλή κεφαλαιακή ενίσχυση των 1,050 δις ευρώ θα βρεθεί τα 4,4 δις ευρώ ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από 9,7% στο 11,7%
Συγκεκριμένα θα υλοποιήσει αύξηση 800 εκατ ευρώ και ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές 250 εκατ ευρώ.
Με βάση την νέα κεφαλαιακή ενίσχυση η Πειραιώς θα είναι υπερεπαρκής και θωρακισμένη.
Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα
Στις 10 Ιανουαρίου εκτός απροόπτου θα είναι η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης του δικαιώματος αναμένεται στις 17 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι το δικαίωμα ορίζεται ως εξής χρηματιστηριακή τιμή μείον την τιμής της αύξησης κεφαλαίου διά την σχέση που θα προκύψει από τις νέες προς παλαιές μετοχές.
Οι τύποι για τον προσδιορισμό της αναπροσαρμοσμένης τιμής και του δικαιώματος είναι
Αναπροσαρμογή μετοχής
Οι υφιστάμενες μετοχές Χ την τρέχουσα τιμή + νέες μετοχές Χ την τιμή της αύξησης δια του συνόλου των μετοχών
Δικαίωμα
Τιμή μετά την αποκοπή μείον την τιμή της αύξησης κεφαλαίου διά την σχέση μεταξύ νέων προς παλαιές.
Η αύξηση κεφαλαίου της Marfin
H αύξηση της Marfin Popular Bank θα είναι ύψους 488,6 εκατ ευρώ με την έκδοση 1 νέας μετοχής για κάθε 2 παλαιές στην τιμή του 1 ευρώ. Οι εκδομένες μετοχές 976,335 εκατ ενώ το μετοχικό κεφάλαιο θα διαιρείται σε 2,090 δις μετοχές ονομαστικής αξίας 0,85 ευρώ.
Η 4η Ιανουαρίου ορίζεται ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος της αύξησης κεφαλαίου της Marfin Popular Bank. Στις 24 Ιανουαρίου με 4 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων, ενώ η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώνεται στις 11 Φεβρουαρίου. Στις 25 Φεβρουαρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών
Όσον αφορά την διαδικασία σημειώνεται ότι το δικαίωμα ορίζεται ως εξής χρηματιστηριακή τιμή μείον την τιμής της αύξησης κεφαλαίου διά την σχέση που θα προκύψει από τις νέες προς παλαιές μετοχές.
Οι τύποι για τον προσδιορισμό της αναπροσαρμοσμένης τιμής και του δικαιώματος είναι
Αναπροσαρμογή μετοχής
Οι υφιστάμενες μετοχές 976,335 εκατ μετοχές X υφιστάμενη τιμή 1,15 ευρώ + νέες μετοχές 488,164 εκατ μετοχές Χ την τιμή της αύξησης 1 ευρώ δια του συνόλου των μετοχών 1.464,525 εκατ μετοχές = 1,10 ευρώ
Δικαίωμα
Τιμή μετά την αποκοπή (υποθετικά 1,10 ευρώ ) μείον την τιμή της αύξησης κεφαλαίου 1 ευρώ διά την σχέση μεταξύ νέων προς παλαιές δηλαδή 2 (1ν/2π) = 0,05 ευρώ
Το χρονολόγιο της αύξησης κεφαλαίου
03.01.2011 Ημερομηνία διαπραγμάτευσης (last cum date) της μετοχής της Τράπεζας μέχρι την οποία τα πρόσωπα που θα αποκτήσουν μετοχές της Τράπεζας θα δικαιούνται να λάβουν μέρος στη δωρεάν παραχώρηση Δικαιωμάτων Προτίμησης.
04.01.2011 Ημέρα αποκοπής Δικαιωμάτων Προτίμησης (ex-rights date), από την οποία η μετοχή της Τράπεζας θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα δωρεάν παραχώρησης Δικαιωμάτων Προτίμησης.
07.01.2011 Ημερομηνία καταγραφής / ημερομηνία αρχείου (record date), στο τέλος της οποίας καταγράφονται στα αρχεία του ΧΑΚ και ΧΑ τα πρόσωπα που θα δικαιούνται να λάβουν μέρος στη δωρεάν παραχώρηση Δικαιωμάτων Προτίμησης.
14.01.2011 Ημερομηνία αποστολής επιστολών παραχώρησης / ενημερωτικών επιστολών στους μετόχους.
24.01.2011 Έναρξη περιόδου διαπραγμάτευσης Δικαιωμάτων Προτίμησης και έναρξη περιόδου άσκησης Δικαιωμάτων Προτίμησης και ταυτόχρονα έναρξη περιόδου Δικαιώματος Προεγγραφής.
04.02.2011 Λήξη της περιόδου διαπραγμάτευσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης.
11.02.2011 Λήξη της περιόδου άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης και περιόδου Δικαιώματος Προεγγραφής.
15.02.2011 Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου για την παραχώρηση τυχόν μη ασκηθέντων Δικαιωμάτων Προτίμησης.
21.02.2011 Ημερομηνία έκδοσης και αποστολής επιστολών παραχώρησης για τις νέες μετοχές που θα προκύψουν από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης.
25.02.2011 Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών.
Σε οριακά επίπεδα η ΑΤΕ
Μεγάλες είναι οι πιθανότητες τελικά η ΑΤΕ Bank να μην περάσει ούτε τα νέα stress tests που θα πραγματοποιηθούν πανευρωπαϊκά τον Φεβρουάριο καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί και ενδεχομένως να μην έχει ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου.
Σημειώνεται ότι η ΑΤΕ έλαβε μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην Ευρώπη συγκεκριμένα εμφάνισε tier 1 4,36% κάτω από το όριο το 6%.
Είναι προφανές ότι στα νέα stress tests και με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια πλέον έχουν εξαντληθεί η ΑΤΕ εμφανίζει μεγάλη πιθανότητα να μην περάσει για δεύτερη φορά.
Γιατί όμως;
Το ελληνικό δημόσιο έχει προτείνει την απόσχιση δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα δημιουργηθεί αυτόνομη τράπεζα είχε αναφέρει.
Σύντομα άλλαξε στρατηγική το δημόσιο και ανέφερε ότι μέρος των δραστηριοτήτων του Ταμείου και ειδικά τα αποθεματικά του θα ενισχύσουν την ΑΤΕ κεφαλαιακά.
Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα καθώς είναι μια διαδικασία νομική και πρακτική η οποία πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Αν δεν προλάβει και υπάρξει παρέμβαση της Τρόικα δεν αποκλείεται ακόμη και η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.