Αναλυτές σε Ελλάδα και Τουρκία τις τελευταίες ημέρες επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν το πραγματικό νόημα της επίσκεψης Παπανδρέου στο Ερζουρούμ και της αντίδρασης του Τούρκου ομολόγου του, γράφει στην αγγλόφωνη έκδοσή της η Hurriyet Daily News. Την ίδια στιγμή, η Milliyet, σε άρθρο με τίτλο «Η κρίση φιλίας παρακωλύεται, το πρόβλημα δεν επιλύεται», υπογραμμίζει πως τα σκληρά μηνύματα στην ομιλία Παπανδρέου στο Ερζουρούμ αποδεικνύουν ότι οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να υπάρχουν παρά την προσωπική φιλία των ηγετών των δύο ηγετών.
Σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News, και στις δύο ομιλίες του ο κ. Παπανδρέου από τη μια έκανε λόγο για «αδελφική φιλία με την Τουρκία», από την άλλη δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε «εισβολή» στην Κύπρο και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Ο κ. Ερντογάν, πάλι, άδραξε την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ε.Ε. για άνιση μεταχείριση έναντι της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ο κ. Νταβούτογλου σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις δήλωσε ότι τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού είχαν να κάνουν με την φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ενώ τα υπόλοιπα συνιστούν επανάληψη των γνωστών ελληνικών θέσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην «αξιοσημείωτη» αντίδραση και της αντιπολίτευσης και των δύο χωρών, οι οποίες έσπευσαν να κατηγορήσουν τους δύο πρωθυπουργούς, τον κ. Παπανδρέου για «μυστικές συμφωνίες» και τον κ. Ερντογάν για έλλειψη τόλμης.
Επιχειρώντας να εξετάσει τα παραπάνω υπό το πρίσμα της εσωτερικής επικαιρότητας των δύο χωρών, η Hurriyet Daily News σημειώνει: «Αν τα μέτρα λιτότητας τα οποία θεωρούνται ότι πλήττουν κυρίως τα μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας πετύχουν τους επιδιωκόμενους στόχους, έχει καλώς. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανή η προσφυγή στις κάλπες. Ο κ. Παπανδρέου έκρινε σκόπιμο να μη χρησιμοποιήσει ως πρωθυπουργός τη ρητορική περί ελληνο-τουρκικής φιλίας, την οποία χρησιμοποιούσε ως υπουργός Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν έχει μπροστά του μια κρίσιμη χρονιά ενόψει εκλογών. Το πιθανότερο είναι τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, στο Ερζερούμ,αποδέκτη να είχαν τις Βρυξέλλες και όχι την Αθήνα ή τη Λευκωσία.
Και οι δύο πρωθυπουργοί φαίνεται ότι για τους δικούς τους, διαφορετικούς ο καθένας λόγους, θέλησαν να διασταυρώσουν δημοσίως τα ξίφη τους. Αυτό δε σημαίνει ότι ο ένας είχε ως στόχο τον άλλο, καταλήγει το άρθρο».
Την ίδια στιγμή, η Milliyet επικεντρώνεται στη φιλία των 2 ηγετών, η οποία «εμποδίζει, είναι αλήθεια, τις εντάσεις και τις κρίσεις, αλλά δεν έχει βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων».
Αν και το κλίμα εμπιστοσύνης που άρχισε με την προσέγγιση Τζεμ-Παπανδρέου συνεχίσθηκε και επί Καραμανλή- Ερντογάν, αλλά και στη συνέχεια μεταξύ Παπανδρέου- Ερντογάν, τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζονται. Ένα από τα βασικά προβλήματα που χωρίζει τις δύο χώρες είναι το Αιγαίο. Η πηγή του προβλήματος είναι οι διαφορετικές θέσεις των δύο χωρών επί των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου της Ελλάδας, τον οποίο η Αθήνα θεωρεί ότι είναι 10 νμ ενώ η Τουρκία δέχεται 6 νμ. Οι αερομαχίες, που δεν αποτελούν κάτι νέο στο Αιγαίο, θα συνεχίζονται έως ότου επιτευχθεί ένας διακανονισμός. Οι αερομαχίες θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Παπανδρέου, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι τα λόγια του Παπανδρέου περί «τουρκικής κατοχής» στην Κύπρο αποτέλεσαν ένα κρύο ντους για τους Τούρκους πρέσβεις.
«Προκαλεί απορία πώς ένας έμπειρος πολιτικός όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μια τόσο σκληρή έκφραση», διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου, αποδίδοντάς το σευπολογισμούς για την εσωτερική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα. Τα λόγια του Παπανδρέου αποδεικνύουν ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται μακριά από συμβιβαστική λύση στο Αιγαίο και την Κύπρο. Οι ηγέτες των δύο χωρών πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη φιλία τους προς όφελος της επίτευξης συμβιβασμού. Αλλιώς τα προβλήματα θα ζημιώσουν την φιλία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.