Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αλβανία: Οργή, ένταση και θάνατος


CLOSE WINDOW
Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αλβανία, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στα Τίρανα, την Παρασκευή, και στοίχισαν την ζωή σε τρεις ανθρώπους.
Εντάλματα σύλληψης κατά έξι μελών των σωμάτων ασφαλείας για τους θανάτους τριών διαδηλωτών κατά τις ταραχές της Παρασκευής στα Τίρανα εξέδωσαν οι Αλβανοί εισαγγελείς. 
Τα εντάλματα εκδόθηκαν κατά ανδρών της εθνοφρουράς που κατηγορούνται για «υπερβάλλοντα ζήλο» κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η αστυνομία πάντως δεν έχει ακόμη εκτελέσει τα εντάλμτα.
Σοβαρές κατηγορίες εξαπέλυσαν εναντίον αλλήλων, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Μπερίσα, "πολιτικό ενορχηστρωτή" της βίας κατά του πλήθους ενώ ζήτησε την σύλληψη του υπουργού Εσωτερικών χαρακτηρίζοντας τον υπεύθυνο για τον θάνατο των διαδηλωτών.
"Λάδι" στη φωτιά έριξε η μετάδοση ερασιτεχνικού βίντεο από αλβανικό κανάλι, που δείχνει έναν διαδηλωτή να πέφτει νεκρός από πυρά, τα οποία φαίνεται να προέρχονται από το προαύλιο του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα, ο Έντι Ράμα, ηγέτης των Σοσιαλιστών, υποστήριξε: "Είναι απαράδεκτο να προκαλούν με τέτοιον τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που διαδήλωναν ειρηνικά ζητώντας μια νέα λύση σε μια κρίση που βαθαίνει και βαθαίνει επειδή η κυβέρνηση είναι όμηρος ενός υβριδικού καθεστώτος που δεν έχει καμία σχέση με διακυβέρνηση ούτε με αρχές διακυβέρνησης".
"Όλοι πρέπει να δουν τι συμβαίνει σε μια χώρα εξαιτίας μιας κυβέρνησης που έκλεψε στις εκλογές για να κλέψει τη χώρα και τώρα πνίγει τη χώρα σε μια κόλαση διαφθοράς στην οποία πνίγεται και η ίδια η κυβέρνηση" τόνισε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών.
Από την άλλη πλευρά, ο Σαλί Μπερίσα υποστήριξε ότι τα επεισόδια προκάλεσαν συμμορίες, ληστές, λαθρέμποροι και τρομοκράτες που βρίσκονταν μεταξύ των διαδηλωτών και επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του όπως έγινε και στην Τυνησία.
Ταυτόχρονα, προγραμματίζει τις δικές της διαδηλώσεις την Τετάρτη, με συνθήματα κατά της βίας.
Το κλίμα είναι πολωμένο μήνες τώρα, αλλά η ένταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα την περασμένη εβδομάδα με την μετάδοση ενός βίντεο, ενοχοποιητικό για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και σύμμαχο του Μπερίσα.
Το βίντεο δείχνει τον Ιλιρ Μέτα, τον Μάρτιο του 2010 να ζητά από τον, τότε, υπουργό Οικονομικών Ντριτάν Πρίφτι, να αναθέσει - με το αζημίωτο- μεγάλο δημόσιο έργο στην εταιρεία βουλευτού του κόμματος του, παραβλέποντας τον σχετικό διαγωνισμό. Ο Ιλιρ Μέτα παραιτήθηκε, αλλά ισχυρίζεται ότι όλα αυτά είναι συκοφαντίες και διακηρύσσει ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτόν του στα δικαστήρια.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον Μέτα, υποστηρίζει από την πλευρά του, ότι έχει κι άλλες κασέτες με παρόμοιο υλικό και καταγγέλλει ότι επί ένα χρόνο ο Μέτα τον πίεζε με μαφιόζικο τρόπο να μοιράζει δημόσια έργα σε φίλους και γνωστούς του.
Να σημειωθεί ότι, ο Σαλί Μπερίσα κέρδισε τις εκλογές το 2009, εν μέσω καταγγελιών για νοθεία. Σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το μικρό κόμμα του Ιλιρ Μέτα, που απέσπασε τέσσερις έδρες, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Βουλή.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs