Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε πράξη αυτό που επιμόνως και πολυπλεύρως του ζητούσαν επί δεκατρείς μήνες: Ανοιξε τις πόρτες του κομματικού μηχανισμού και συγκρότησε μία εξαιρετικά πολυπληθή ομάδα στελεχών. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, προηγήθηκε η εμπέδωση της ηγεσίας του στη Νέα Δημοκρατία, κάτι όχι αυτονόητο όταν κέρδισε την προεδρία, η εκκαθάριση του εσωκομματικού τοπίου με αποκορύφωμα τη διαγραφή της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και η αποδυνάμωση της εσωτερικής εμβέλειας προβλεβλημένων στελεχών του προηγούμενου συστήματος εξουσίας, ώστε η μετέπειτα ενσωμάτωση κάποιων εξ αυτών να γίνει χωρίς τους όρους και τις προϋποθέσεις, που εκείνοι προέβαλαν αρχικώς.
Εν τέλει, από καθαρά εσωκομματική οπτική, ο πρόσφατος ανασχηματισμός ευνόησε τον αρχηγό του κόμματος, ο οποίος κατόρθωσε να εντάξει στο σχήμα σχεδόν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργήσει πόλους εξουσίας που θα αμφισβητούσαν την τελική δική του άποψη για τη γραμμή του κόμματος.
Αντιθέτως, στα αδύνατα σημεία του ανασχηματισμού προκρίνεται η απουσία φρέσκων προσώπων, τα οποία θα σηματοδοτούσαν τη βούληση του κ. Σαμαρά για πραγματική ανανέωση. «Πέραν του νέου εκπροσώπου Γιάννη Μιχελάκη και κάποιων τεχνοκρατών που συμμετέχουν στους τομείς ευθύνης και διαθέτουν καλές περγαμηνές, δεν υπάρχουν στο νέο σχήμα καινούργια πρόσωπα. Αυτό μεταδίδει αίσθηση ένδειας», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος, το οποίο κατά τα λοιπά προσυπογράφει το πνεύμα των αλλαγών του κ. Σαμαρά.
Στο νέο σχήμα, είναι πληθωρική η παρουσία της γενιάς των 45αρηδων (μεταξύ άλλων οι κ. Χρ. Ζώης, Μαξ. Χαρακόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης, Στ. Καλαφάτης). Είναι επίσης εμφανής η επιδίωξη του κ. Σαμαρά να έχει σε θέσεις-κλειδιά θεματοφύλακες των απόψεών του, αλλά και να αναδείξει στελέχη της εμπιστοσύνης του. Είναι χαρακτηριστική η αναβάθμιση τόσο του κ. Κ. Τζαβάρα, ο οποίος ανέλαβε το πόστο του τομεάρχη Δικαιοσύνης, όσο και της κ. Φωτεινής Πιπιλή, η οποία θα σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, ως αρμόδια Γραμματέας.
Ο κ. Σαμαράς δεν μπήκε στη λογική του παζαριού για τις θέσεις και ήταν εξαίρεση οι περιπτώσεις στις οποίες προϋπήρξε συνεννόηση. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται ο κ. Κ. Μαρκόπουλος στον οποίο προτάθηκαν θέσεις τομεαρχών. Ο πρώην υπουργός, ωστόσο, ο οποίος επιθυμούσε το πόστο του εκπροσώπου Τύπου, επέλεξε να παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βλέποντας τον έτερο βουλευτή Ευβοίας κ. Σίμο Κεδίκογλου να αναλαμβάνει τομεάρχης ΜΜΕ.
Ισχνή στο νέο σχήμα είναι η παρουσία καραμανλικών στελεχών, και δη όσων συνθέτουν τον σκληρό πυρήνα γύρω από τον τέως πρωθυπουργό. Ναι μεν ρόλο διαθέτουν πλέον οι κ. Γ. Βλάχος και Ι. Ανδριανός (που πάντως έχει μάλλον απομακρυνθεί από το περιβάλλον) όχι όμως και οι σωματοφύλακες του κ. Κ. Καραμανλή, Ευ. Αντώναρος, Πρ. Παυλόπουλος και Δημ. Σιούφας, οι οποίοι και επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους όταν απειλήθηκε νέος κύκλος διαρροών περί δυσαρέσκειάς τους. Η παραμονή τους, ωστόσο, εκτός νέας ηγετικής ομάδας σηματοδοτεί, κατά πολλούς, την ειλημμένη απόφαση του κ. Σαμαρά να αποστασιοποιηθεί από το καραμανλικό παρελθόν.
Θετικός είναι ο απόηχος για την επιλογή του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Μιχελάκη ως νέου εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, στη θέση του κ. Παν. Παναγιωτόπουλου που ανέλαβε το με δυνατότητες προβολής χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Σαμαράς οδηγήθηκε στην επιλογή εξωκοινοβουλευτικού εκπροσώπου και σύμφωνα με τους συνεργάτες του ήταν ο ίδιος που ανέλαβε να μιλήσει με τον εν δυνάμει μέχρι τότε νέο εκπρόσωπο. Βασικό κριτήριο ήταν ο νέος εκπρόσωπος να μην έχει, κατά το δυνατόν, «προσωπική ατζέντα» όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση κοινοβουλευτικού στελέχους ή άλλων δημοσιογράφων, που φέρεται να προτάθηκαν στον κ. Σαμαρά από συνεργάτες του. Ετσι, την περασμένη Κυριακή, στο σπίτι του προέδρου του κόμματος, Σαμαράς και Μιχελάκης έδωσαν τα χέρια.
Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.