Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως αναζητούν την οριστική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με την αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δίνουν και παίρνουν.
Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, δηλώνει ο επίτροπος O. Rehn. Αυτή είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα τονίζει στον αντίποδα ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής G. Soros. Η ΕΕ αναζητά νέα εργαλεία για τη μείωση του ελληνικού χρέους, γράφει η γερμανική Handelsblatt.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εικασίες για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους της. Για το λόγο αυτό προτείναμε να δοθούν στην Αθήνα όπως και στο Δουβλίνο επτά χρόνια για να επιστρέψει τη βοήθεια»», επισημαίνει ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος O. Rehn σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο ίδιος εκτιμά ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεπάγονταν μεγαλύτερες οικονομικές αναταραχές. «Αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε», διαβεβαιώνει.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας W. Schaeuble ανέφερε χθες στη γερμανική Βουλή ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, αλλά υπήρξε αντίθεσή της σε αυτό. Και ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) - που μετέχει στην Κυβέρνηση της Γερμανίας - Β. Κλιντς δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στο Βερολίνο δεν είναι αντίθετο σε μία τέτοια κίνηση. "Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση", σημείωσε ο Κλιντς, προσθέτοντας ότι "το πιο πιθανό βήμα είναι η αλλαγή στη διάρκεια αποπληρωμής και στο επιτόκιο των ομολόγων και ένα μικρό "κούρεμά" τους".
Τα μέχρι τώρα σχέδια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν επαρκούν. Για το λόγο αυτό η ΕΕ αναζητά ήδη επιπρόσθετα "εργαλεία" προκειμένου να μειωθεί το βάρος του χρέους, υποστηρίζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Στην αναζήτηση ενός βιώσιμου προγράμματος αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα οι ειδικοί της Κομισιόν έχουν καταλήξει στην εκτίμηση ότι δεν επαρκεί μόνον μία εθελούσια μείωση των απαιτήσεων των πιστωτών. "Αυτό δεν είναι αρκετό" ανέφεραν κύκλοι της Κομισιόν στην Handelsblatt. Οι ειδικοί της Κομισιόν επιχειρηματολογούν ότι μόνον το 20% των ελληνικών ομολόγων διακινούνται στη δευτερογενή αγορά και έτσι δεν είναι υλοποιήσιμο ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Για αυτό και η Κομισιόν κάνει σκέψεις στην κατεύθυνση να επιβάλλει στους πιστωτές μείωση του βάρους για την Ελλάδα. "Υπό συζήτηση είναι μεταξύ άλλων μία επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων", γράφει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη τους ίδιους κύκλους της Επιτροπής της ΕΕ.
H Ευρωπαϊκή Ένωση πράττει ορθά να αντιμετωπίζει την κρίση στην ευρωζώνη χωρίς να προβεί σε αναδιάρθρωση χρεών που θα ανάγκαζαν ενδεχομένως τις τράπεζες να καταγράψουν ζημιές, υποστηρίζει από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon. Ο Dimon, που είναι ελληνικής καταγωγής, επισήμανε ότι η ΕΕ αποφασίζοντας να λύσει την κρίση σε επίπεδο κρατών έλαβε τη μόνη σωστή επιλογή, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να την αντιμετωπίσει στο τραπεζικό της σύστημα. "Νομίζω ότι αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνα", δήλωσε ο Dimon στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, επικαλούμενος την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος. Εάν οι χώρες εξαναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, δήλωσε ο Dimon, υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτηθεί ανεξέλεγκτη φυγή κεφαλαίων και τραπεζική κρίση.
Την πεποίθηση ότι εάν μια χώρα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, διατυπώνει ο E. Νowotny, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. “Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, αυτή η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Οποιαδήποτε εναλλακτική λύση θα ήταν χειρότερη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος από τη Βιέννη.
Παράλληλα, ο C. Noyer, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της αγοράς ομολόγων από τον μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (EFSF). Το να δοθεί στο EFSF αυτή η δυνατότητα «θα αποτελούσε ένα μάλλον ενδιαφέρον εργαλείο σε μερικές περιπτώσεις, αν μη τι άλλο για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις αγορές», δήλωσε, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.