ΓΕΜΙΣΑΝ τα δημόσια ταμεία από... πρόστιμα του αέρος. Την ώρα που η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβάλλει την πολύ μεγάλη αύξηση στις επιβληθείσες ποινές, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσά που τελικώς εισπράττονται αντιστοιχούν σε όχι περισσότερο από το 3%.
Το «φαινόμενο» πρόστιμα να επιβάλλονται από τις ελεγκτικές αρχές, αλλά τελικώς να μην εισπράττονται παρά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, συνεχίστηκε και το 2010, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που εμφανίστηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, ήδη έχει αρχίσει η «ενδοοικογενειακή κόντρα» στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι ελεγκτές καταλογίζουν ευθύνες στις εφορίες για το γεγονός ότι τα πρόστιμα αντί να επιδίδονται άμεσα στους παραβάτες, παραμένουν για μήνες στα συρτάρια των εφοριών. Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και οι αιχμές για λάθη ή παραλείψεις των ελεγκτών που τελικώς οδηγούν στην ακύρωση των προστίμων. Ευθύνες καταλογίζονται και στον... νομοθέτη. Η νομοθεσία προβλέπει σε πολλές περιπτώσεις εξαντλητικά πρόστιμα τα οποία, λόγω αδυναμίας είσπραξης, καταλήγουν τελικώς στον... κουβά των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Η αδυναμία του κράτους να εισπράξει τα πρόστιμα που επιβάλλοναι αποτελεί μια χρόνια αδυναμία του φορολογικού συστήματος.
*Το 2009 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,046 δισεκατομμυρίων ευρώ απ' όλες τις εφορίες της χώρας. Συνολικά, τα πρόστιμα αυξήθηκαν κατά 16,68% σε σχέση με το 2008 (οπότε επιβλήθηκαν πρόστιμα 896 εκατ. ευρώ).
*Από το περίπου ένα δισ. ευρώ των προστίμων που μπήκαν το 2009, τελικώς εισπράχτηκαν 27,26 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 2,81%. Μάλιστα, ο συντελεστής της είσπραξης μειώθηκε έναντι του 2008 καθώς είχε διαμορφωθεί στο 3,04% (το 2008 από τα 896 εκατ. ευρώ των προστίμων που επέβαλε η εφορία, τελικώς εισπράχτηκαν 29,39 εκατ. ευρώ).
Εκτός από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων εικόνα μηδαμινής είσπραξης των προστίμων σχηματίζεται και από τις εγγραφές του κρατικού προϋπολογισμού:
*Το 2010, οι συνολικές εισπράξεις από πρόστιμα εκτιμάται ότι έφτασαν περίπου στα 211 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, εμφανίζεται μειωμένο έναντι του αντίστοιχου του 2009 κατά 11,3%. Να σημειωθεί ότι στο κονδύλι των 211 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται τα πρόστιμα που επέβαλαν οι εφορίες για άμεσους και έμμεσους φόρους όπως και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Περιλαμβάνονται επίσης τα πρόστιμα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, των διοικητικών δικαστηρίων, των τελωνείων αλλά και του λιμενικού. Το 2010, μόνο από το ΣΔΟΕ επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους πέντε δισ. ευρώ.
*Για το 2011, μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει με αισιοδοξία σε αύξηση των εισπράξεων από πρόστιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.