Το 2010 που μόλις μας αποχαιρέτησε το «κοντέρ» των «καρντάσηδων» από την Ανατολή σταμάτησε στα 3.024 αεροσκάφη. Η "πρόοδος" από το 2009 ,που είχαμε 3.078 είναι ...αξιοσημείωτη.
Η συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν, θα μείνει στη μνήμη όλων μας για τη πρώτη δημόσια ,εντός Τουρκίας και ενώπιον της ηγεσίας της , αναφορά στις προκλήσεις στο Αιγαίο.Δεν γνωρίζουμε πότε και πως θα τη ξαναβρούμε μπροστά μας αυτή τη συνάντηση. Τότε ίσως να καταλάβουμε και τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε μόνο στις υπερπτήσεις οκτώ τουρκικών F-16 στο Αγαθονήσι,παραμονές της άφιξής του στο Ερζερούμ.
Προφανώς ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για τη γενικότερη κατάσταση που επικράτησε στο Αιγαίο τη χρονιά που πέρασε. Ο πίνακας του ΓΕΕΘΑ που ακολουθεί περιλαμβάνει τα στατιτστικά στοιχεία μέχρι και τον Νοέμβριο του 2010. Αν προσθέσουμε και τις προκλήσεις του Δεκεμβρίου η αριθμητική εικόνα των τουρκικών προκλήσεων δείχνει ότι και το 2010 ήταν μία δύσκολη και ασφαλώς...παραγωγική χρονιά για τους πιλότους της ΠΑ:
3024 μαχητικά αεροσκάφη,από τα οποία 421 μπήκαν στο Αιγαίο οπλισμένα,έκαναν 1239παραβιάσεις και πέταξαν 14 φορές πάνω από το έδαφος ελληνικών νησιών. Το 2010 οι εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά περιορίστηκαν στις 14! Το ερώτημα είναι ποιος πετάει περισσότερο στο Αιγαίο; Εμείς ή οι Τούρκοι;
Οι πίνακες του 2009 έχουν περίπου τους ίδιους αριθμούς. Εκτός από έναν. Οι εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών ήταν το 2009 ,237! Η αριθμητική διαφορά είναι τεράστια και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει βάλει εδώ και πολλούς μήνες «νερό στο κρασί» της.
Η «στρατηγική ψυχραιμία» της Αθήνας αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης που δεν απέφερε το παραμικρό όφελος. Οι δικαιολογίες περί «πιο χαλαρών αλλά εξίσου αποτελεσματικών αναχαιτίσεων και για λόγους οικονομίας»,δύσκολα μπορούν να γίνουν πιστευτές.
Όμως όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ και στη θάλασσα του Αιγαίου δεν επικράτησε γαλήνη. 60 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων έκαναν τουρκικά πλοία. Κάποιες απ΄ αυτές καταγράφηκαν λίγο έξω από το Σούνιο!
«Είμαστε υπέρ της ειρήνης», επανέλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στο Ερζερούμ. Δεν φαίνεται «καρντάσι Ταγίπ». Και δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και η μορφή των προκλήσεων σ΄ ένα Αιγαίο που η Άγκυρα προσπαθεί να το κάνει κάθε μέρα άνω κάτω.
Είναι και το τερατώδες σε μέγεθος εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας . Τα ποσά που δαπανά η Τουρκία για αγορές όπλων,αυξάνονται υπό τη διακυβέρνηση των ισλαμιστών του κ.Ερντογάν,όπως και οι τεράστιες επενδύσεις που κάνει στον τομέα της έρευνας στον αμυντικό τομέα και στη βιομηχανία.
Θα αλλάξει τίποτα στο Αιγαίο και γενικότερα στα ελληνοτουρκικά,μετά από το Ερζερούμ; Η απάντηση είναι όχι. Η Άγκυρα θα συνεχίσει να μας πιέζει και στρατιωτικά για να πετύχει τους στόχους και τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο,αυτό είναι δεδομένο. Ο μύθος περί ανεξέλεγκτου στρατιωτικού κατεστημένου το οποίο λειτουργεί προκλητικά εν αγνοία της κυβέρνησης δεν περνάει πια ούτε γι΄ αστείο. Ο στόχος της Τουρκίας για μοίρασμα του Αιγαίου στη μέση είναι διαχρονικός και ενώνει όλα τα...κατεστημένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.