του Γαβριήλ Χαρίτου
Η συμφωνία καθορισμού των ορίων των εθνικών υδάτων μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, που υπεγράφη πρόσφατα, δημιουργεί νέο ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον ισραηλινό πρέσβη στην Άγκυρα, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της.
Η συμφωνία που είχε σκοπό την αποφυγή έντασης στην περιοχή όσον αφορά τα πλούσια υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή, δημιουργεί εν νέου ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ. Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε το Σάββατο (18/12) τον πρέσβη του Ισραήλ στην Τουρκία Γκάμπυ Λέβη, και εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας αναφορικά στην υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, στην οποία καθορίζονται επακριβώς τα όρια του εθνικού θαλάσσιου χώρου των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιτίθεται έντονα στο περιεχόμενο της ισραηλινοκυπριακής συμφωνίας. Στο σχετικό διάβημα του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ότι "η Τουρκία αντιτίθεται σε τέτοια συμφωνία, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει εξευρεθεί συνολική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα". Η Τουρκία αντιτίθεται επίσης σε κάθε συμφωνία μεταξύ της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης και κάθε άλλου κράτους που έχει χωρικά ύδατα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθότι τέτοιες συμφωνίες θα αγνοούσαν την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, το οποίο μόνο η Άγκυρα αναγνωρίζει.
Σύμφωνα με τις ίδιες τουρκικές διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα κατά το παρελθόν διεμήνυσε προς την κυπριακή κυβέρνηση ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή, προκειμένου να εμποδίσει τη Λευκωσία να διεξάγει έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο τουρκικός Τύπος μάλιστα σε γενικές γραμμές εκτιμά ότι η συγκεκριμένη ισραηλινοκυπριακή συμφωνία θα αποτελέσει ακόμα ένα εμπόδιο σε μελλοντική επίτευξη συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Συρία και τους Παλαιστινίους.
Την Παρασκευή (17/12) υπεγράφη στη Λευκωσία συμφωνία καθορισμού των ορίων των χωρικών υδάτων Κύπρου-Ισραήλ, στην οποία καθορίζονται και οι ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης των δύο χωρών αντίστοχια.
Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμφωνία γαι το Κράτος του Ισραήλ, η οποία καθορίζει τα σύνορα της χώρας με την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν έχει σκοπό να βλάψει καμμία άλλη τρίτη χώρα. Το Ισραήλ ενημερώνει επί του επριεχομένου της συμφωνίας αυτής όλες τις χώρες με τις οποίες διατηρεί διπλωματικές σχέσεις. Πρόκειται για μία συμφωνία με ιστορική σημασία, αφού με αυτήν καθορίζονται για πρώτη φορά τα δυτικά όρια του Κράτους του Ισραήλ."
Επισήμως πάντως, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει την τουρκική δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία στον ισραηλινό πρέσβη στην Άγκυρα. Αξιωματούχος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να προβάλλει ουδεμία αντίρρηση στον καθορισμό των ορίων των χωρικών υδάτων του Ισραήλ με την Κύπρο, δεδομένου ότι τα τουρκικά χωρικά ύδατα δεν έχουν καμμία σχέση με τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. "Εάν η Τουρκία διεκδικεί δκαιώματα στα χωρικά ύδατα που συνορεύουν με τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ, ως αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, τότε αυτό αποτελεί θράσος, και μάλιστα πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.